Теми статей
Обрати теми

Зовнішньоекономічна діяльність. Якщо товари за ЗЕД-бартером експортували у 2008 році, то коригувати податковий кредит з ПДВ не потрібно

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо товари за ЗЕД-бартером експортували у 2008 році, то коригувати податковий кредит з ПДВ не потрібно

 

Підприємство реалізує товари на експорт у межах бартерного договору. З вашої статті «Держбюджет-2008: огляд змін» («БТ», 2008, № 2) дізналися, що в цьому році при експорті товарів у межах бартерних операцій право на податковий кредит з ПДВ є. Але як бути з не завершеними на 1 січня 2008 року операціями? Чи потрібно щодо таких операцій здійснювати коригування податкового кредиту?

(м. Харків)

 

Дійсно,

Законом про держбюджет-2008 з 1 січня 2008 року не було продовжено вже звичну для експортерів заборону на включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого під час придбання товарів (послуг), у разі вивезення (експорту) товарів за межі митної території України шляхом бартерних (товарообмінних) операцій. У 2007 році така сума податку не включалася до складу податкового кредиту, а відносилася до складу валових витрат через п.11.45 Закону про ПДВ, а в попередні роки — на підставі норм законів про держбюджет. Тепер ця норма канула в Лету, і, починаючи з 2008 року, сума податку, безпосередньо пов’язана з придбанням товару (послуг), відвантаженим на експорт у межах бартерних договорів, законно займає своє місце в податковому кредиті.

Відразу напрошується запитання: що ж робити з «вхідним» ПДВ за «перехідними» (не завершеними на 1 січня) бартерними договорами? На сьогодні ДПАУ мовчить. Тому пропонуємо вашій увазі своє бачення податкових наслідків у цій ситуації.

На нашу думку,

вирішальну роль тут відіграє період, в якому було здійснено експортну операцію за бартерним договором — до 2008 року чи у 2008 році:

1) якщо експорт товару мав місце

у 2007 році, то доведеться відкоригувати податковий кредит з подальшим включенням його до складу валових витрат;

2) якщо експорт буде здійснено

у 2008 році, то до такої операції слід застосувати нові правила: суму «вхідного» ПДВ включити до податкового кредиту.

При цьому не має значення, коли здійснюється зустрічна поставка (імпорт товару).

Приклад.

Підприємство придбаває в резидента товари, які надалі буде експортовано в межах бартерного договору. Вартість придбаних товарів становить 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). Припустимо, що товар експортується за бартерним договором за ціною, еквівалентною 1500 грн. (ПДВ — 0 грн.). Експорт за бартерним договором було здійснено:

варіант А

— до 1 січня 2008  року;

варіант Б

— з 1 січня 2008 року.

Відобразимо податкові наслідки таких господарських операцій у таблиці.

 

Зміст операції

Облік у експортера

Варіант А

Варіант Б

ПК

ПЗ

ВВ

ВД

ПК

ПЗ

ВВ

ВД

Придбано товар у резидента

200

1000

200

1000

Відвантажено товар на експорт за бартерним договором

-200

0

200

1500

0

1500

Результат:

1200

1500

200

1000

1500

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі