Теми статей
Обрати теми

Готівковий обіг. За отримання готівки понад 10000 грн. жодних санкцій немає

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

За отримання готівки понад 10000 грн. жодних санкцій немає

 

Наше підприємство отримало від приватного підприємця оплату за власну продукцію готівкою в розмірі 15000 грн. Які санкції загрожують нам за це?

(м. Полтава)

 

Заборону на проведення готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання

протягом одного дня з одним контрагентом на суму понад 10 тис. грн. установлено п. 2.3 Положення № 637. Але карають за порушення цієї заборони лише платника готівкових коштів, а не одержувача. Тому вам як одержувачу ніяка відповідальність не загрожує.

Що ж стосується

приватного підприємця, який виплатив вам готівку в розмірі 15000 грн., то, найімовірніше, він також не нестиме відповідальності. Справа в тому, що згідно з останнім абз. п. 2.3 Положення № 637 у випадку здійснення підприємством готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) на суму понад 10 тис. грн. кошти в розмірі перевищення додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня одноразово в день здійснення цієї операції, з подальшим порівнянням отриманої суми із затвердженим лімітом каси. Однак підприємцям ліміт каси не встановлюється — у них немає каси. Отже, і штрафну санкцію за перевищення 10-тисячного обмеження до підприємців не може бути застосовано, оскільки відсутній механізм визначення її розміру.

Звичайно, за порушення касової дисципліни існує ще

адмінштраф за ст. 1642 КУпАП, але притягти до адміністративної відповідальності за цією статтею можуть лише органи КРУ (ст. 2341 КУпАП). Тому цей штраф малоймовірний.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі