Теми статей
Обрати теми

Щодо проблем застосування нормативних актів

Редакція БТ
Лист від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК І ПДВ —

ДПАУ пояснює спірні питання

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214

«Щодо проблем застосування нормативних актів»

 

У

листі, що коментується ДПАУ дає відповіді на запитання, що стосуються оподаткування. Розглянемо, на нашу думку, найактуальніші.

1. Внески до Пенсійного фонду, нараховані на суму лікарняних.

Як відомо, на лікарняні (допомогу з тимчасової непрацездатності та оплату перших п’яти днів непрацездатності) нараховуються внески до Пенсійного фонду, які включаються до валових витрат. Але виникає запитання в якому рядку декларації необхідно відображати такі витрати.

ДПАУ повідомляє, що суми внесків нараховані на лікарняні не належать до фонду оплати праці*

, а тому, ці внески не можна відобразити у складі валових витрат на підставі п.п. 5.7.1 Закону про податок на прибуток** та відповідно у рядку 04.4 «Сума страхового збору (внесків) до фондів державного загальнообов’язкового страхування» податкової декларації.

* Відповідно до п.п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.10.2004 р. № 5.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Ці внески відносяться до валових витрат відповідно до

п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток. Тому вони могли б відображатися в рядку 04.6 «Сума податків, зборів (обов’язкових платежів), крім визначених у 04.4». Але рядок 04.6 також не підходить, бо в додатку Р1, який розшифровує дані до цього рядка, не передбачено граф для відображення суми внесків нарахованих на лікарняні.

Тому ДПАУ вважає, що відображати суми внесків до Пенсійного фонду, нарахованих на лікарняні потрібно в декларації у рядку 04.13 «Інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.12»

.

2. Повернення суми передоплати, отриманої в попередньому податковому році.

На думку ДПАУ, повернення передоплати при розірванні договору купівлі-продажу, можна розцінювати, як повернення права власності. А тому згідно з п. 5.10 Закону про податок на прибуток платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат (відповідно) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації. Коригування в податковій декларації, як вважає ДПАУ, відповідно до Порядку № 143*** продавець повинен проводить у рядку 02.1, а покупець — у рядку 05.1 із зазначенням відповідного знака (при поверненні — з мінусом).

*** Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

Редакція з такою думкою дещо не згодна, бо

право власності виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 334 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV). Іншими словами, передоплата не є причиною передачі права власності на товар. Тому логічно було б повернення передоплати відображати у продавця по рядку 01.1 віднімаючи від отриманих авансів, суму яка повертається, а в покупця по рядку 04.1. Але коли сума передоплати повертається в наступному звітному році, то по рядку 01.1 може виникати від’ємне значення. У цьому випадку при поданні декларації в письмовому вигляді варто подати пояснювальну записку. Але якщо декларація подається в електронному вигляді, то скоріше за все, програмне забезпечення не дозволить провести таку декларацію, тому думка податківців має право на існування (та тільки виходячи з технічних причин).

3. Представництво нерезидента та податок на репатріацію.

Представництво нерезидента, яке здійснює господарську діяльність, як і будь-яке підприємство повинно сплачувати з отриманих ним доходів податок на прибуток за ставкою 25 %. А ось при перерахуванні таким представництвом виручки від реалізації нерезиденту виникає запитання: чи потрібно утримувати з неї податок на репатріацію згідно з п. 13.2 Закону про податок на прибуток. Проблема полягає в тому, що дохід у вигляді виручки перераховується нерезиденту не безпосередньо, а через його постійне представництво.

ДПАУ дійшла висновку,

що коли дохід є виручкою від реалізації то відповідно до п.п. «й» п. 13.1 Закону про податок на прибуток він не повинен обкладатися податком на репатріацію. Отже, дохід у вигляді виручки від реалізації, який перераховують нерезиденту за кордон, у тому числі і постійним представництвом, не підпадає під дію п. 13.2 Закону про податок на прибуток.

Раніше ДПАУ вважала, що не обкладаються податком на репатріацію, тільки ті доходи, які перераховують за кордон тому нерезиденту з яким укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування (

лист ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216)*.

* Докладніше про податок на репатріацію див. статтю «Податок на репатріацію: окремі питання» // «БТ», 2007, № 38, с. 13.

4. Граничний термін подання податкової декларації з податку на додану вартість за останній (податковий) період у разі анулювання реєстрації.

ДПАУ посилаючись на п.п. 4.1.4 Закону № 2181** вважає, що граничні терміни подання податкової декларації з ПДВ, підходять і для застосування при подачі податкової декларації за останній період у разі анулювання реєстрації. А отже , термін для подачі декларації у разі анулювання реєстрації починає відраховуватися не з дня фактичного анулювання свідоцтва платника ПДВ, а з дня, що іде за днем закінчення місяця (кварталу), в якому ця подія відбулася. Наприклад, якщо для платника ПДВ звітним періодом є місяць, то при знятті його з реєстрації 18 липня, граничним строком для подачі декларації буде 20 серпня.

** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Окрім цього, ДПАУ дозволяє використовувати старий індивідуальний податковий номер платнику податку в останній податковій декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі