Теми статей
Обрати теми

Про актуальні питання з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117

Бюджетне відшкодування з ПДВ:

Методика заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ від ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117

«Про актуальні питання з податку на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ нарешті роз’яснила порядок заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ «Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» (далі — Довідка). Роз’яснення надано у вигляді Методики розрахунку показників Довідки.

Зупинимося на основних моментах щодо заповнення показників

Довідки.

1.

Якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 24, то Довідка заповнюється і подається обов’язково.

2.

Значення колонки 3 підсумкового рядка Довідки має відповідати значенню ряд. 24 декларації з ПДВ, а значення 5 підсумкового рядка Довідки — ряд. 26 декларації з ПДВ.

3

. Для отримання права на бюджетне відшкодування від’ємне значення різниці податкових зобов’язань і податкового кредиту окремого звітного періоду має хоча б частково зберегтися за результатами наступних податкових періодів (не бути погашеним додатними податковими зобов’язаннями наступних періодів).

Особливості заповнення колонок

Довідки наведемо в таблиці. Порядок розподілу даних у колонках показано на прикладі заповнення декларації за березень 2008 року. Загалом, це і зрозуміло: таку докладну інвентаризацію платник податків має виконати лише один раз при першому заповненні декларації за оновленою формою за березень 2008 року (І квартал 2008 року). У наступних періодах (квітні 2008 року, II кварталі 2008 року тощо) за основу потрібно брати вже проінвентаризовані дані.

 

№ колонки

Найменування колонки

Порядок заповнення колонки

1

№ з/п

2

Звітний період, в якому виникла сума залишку від’ємного значення попереднього податкового періоду

Провадимо послідовне співставлення значення ряд. 24 декларації з різницею ряд. 22 декларацій попередніх періодів (ряд. 23 поточних) і 25 поточних періодів, а саме: 1) переносимо значення ряд. 24 декларації за березень 2008 року до кол. 3 підсумкового рядка Довідки; 2) визначаємо залишок від’ємного значення (даліЗВЗ) за періодами його виникнення, для цього порівнюємо значення рядків декларацій з ПДВ. ЯКЩО значення ряд. 24 декларації за березень 2008 року  ряд. 22.2 декларації за лютий 2008 року (або ряд. 23.1 за березень 2008 року), ТО ЗВЗ (значення кол. 3 Довідки як підсумкового, так і по рядках) = ряд. 24 декларації за березень 2008 року. При цьому в колонці 2 буде зазначено лютий 2008 року, ІНАКШЕ ЗВЗ (заповнення по рядках кол. 3 Довідки) = ряд. 22.2 декларації за відповідний період - ряд. 25 декларації періоду, наступного за таким відповідним періодом. Цикл розрахункових операцій закінчується періодом, в якому така різниця перевищуватиме ЗВЗ: значення кол. 3 для такого періоду

3

Сума залишку від’ємного значення (ЗВЗ) попереднього податкового періоду

4

Сума частини залишку від’ємного значення

Для кожного з періодів, визначених у кол. 2 Довідки: 1) станом на початок звітного періоду з’ясовується обсяг грошових розрахунків з постачальниками товарів (послуг), а при імпорті товарів — з бюджетом щодо сум, включених до податкового кредиту такого періоду; 2) якщо розрахунки проведено в повному обсязі, то фактично сплачений ЗВЗ (значення кол. 4) дорівнюватиме значенню кол. 3; 3) якщо податковий кредит цього періоду сплачено частково і частина такої сплати вже брала участь у розрахунках бюджетного відшкодування протягом попередніх податкових періодів, то значення кол. 4 = 0. Якщо ж і сума частково сплаченого податкового кредиту більше суми бюджетного відшкодування попередніх податкових періодів, то значення кол. 4 дорівнюватиме різниці між частково сплаченим кредитом і бюджетним відшкодуванням, але не більше ЗВЗ. Підсумкове значення кол. 4 переносимо до ряд. 2 додатка 3 до декларації з ПДВ «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» (далі — додаток 3)

5

Сума значення ряд. 26 декларації звітного податкового періоду

У загальному випадку значення кол. 5 = кол. 3 - кол. 4. Виняток: якщо податковим органом було виявлено суму заниження бюджетного відшкодування, що обліковується платником ПДВ у ряд. 26 декларації з ПДВ. Саме на таку суму значення кол. 5 відрізнятиметься від різниці кол. 3 і кол. 4. У цьому випадку і ряд. 3 додатка 3 буде менше ряд. 2 на таку суму

 

Також зауважимо, що у прикладі, наведеному в

Методиці, розглядається період із серпня 2007 року по березень 2008 року. Це означає, що ДПАУ вкотре підтвердила: до розрахунку бюджетного відшкодування можна включати не лише суми ПДВ, сплачені постачальникам (а якщо постачальник — нерезидент, то бюджету) в попередньому податковому періоді, а й у всіх попередніх податкових періодах, і не лише з 1 січня 2008 року*.

* Це підтверджує ДПАУ і в листах від 17.07.2008 р. № 14403/7/23-2017/602, від 07.05.2008 р. № 9091/7/16-1517 (див. ком. «Бюджетне відшкодування з ПДВ — здається, ДПАУ погодилася на відшкодування без обмеження» // «БТ», 2008, № 21, с. 6).

Слід відзначити, що загальний підхід до заповнення колонок Довідки, запропонований ДПАУ в листі, що коментується, аналогічний порядку, описаному редакцією у статті «Бюджетне відшкодування з ПДВ: у нових додатках 2 і 3 до декларації з ПДВ» // «БТ», 2008, № 18 — 19, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі