Теми статей
Обрати теми

Спецлітература: бухгалтерський та податковий облік

Редакція БТ
Стаття

спецлітературА:

бухгалтерський та податковий облік

 

Сьогодні важко уявити підприємство, що не передплачує для своєї бухгалтерії періодичні видання, у тому числі й таку чудову помічницю кожного бухгалтера — газету «Бухгалтерський тиждень». Крім бухгалтерських видань, ринок друкованої продукції сьогодні досить значний за обсягом та насичений безліччю видань, книг, які можуть надати інформаційну підтримку в багатьох сферах господарської діяльності підприємства.

У запропонованій статті розглянемо особливості бухгалтерського та податкового обліку періодичних видань, книг, брошур, електронних видань тощо.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток —

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Методрекомендації

— Методичні рекомендацій з бухгалтерського обліку бібліотечних фондів, затверджені наказом Мінкультури від 27.03.2008 р. № 321/0/16/-08.

Інструкція № 22

— Інструкція з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затверджена наказом Мінкультури від 03.04.2007 р. № 22.

Інструкція № 291 —

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

 

Класифікація спецлітератури для цілей обліку

Відображення в

бухгалтерському обліку літератури безпосередньо залежить від терміну її корисного використання. Термін корисного використання та зберігання літератури, що придбавається, визначають уповноважені фахівці підприємства та фіксують у наказі (розпорядженні). Крім того, усю літературу можна поділити на періодичні видання (журнали, газети) і видання неперіодичного характеру (книги, брошури тощо). І це теж вплине на порядок відображення її в обліку.

Залежно від терміну корисного використання літературу, що придбавається підприємством,

у бухобліку можна обліковувати як:

1)

бібліотечні фонди — якщо термін корисного використання перевищує 1 рік чи операційний цикл (якщо він більше року);

2)

запаси — якщо термін корисного використання не перевищує 1 року чи операційного циклу (якщо він менше року);

3) у складі

витрат — якщо література не має терміну використання (актуальності). Як правило, до складу витрат списують вартість періодичної літератури, що придбавається для потреб підприємства. Це пояснюється просто: інформація з одного отриманого номера періодичного видання є актуальною до отримання наступного номера. Оскільки періодичність виходу, як правило, менше місяця, то й вартість такої передплати доцільно враховувати саме у складі витрат.

Таким чином, відображення в бухобліку літератури залежить від

терміну її корисного використання, який, у свою чергу, визначається підприємством самостійно.

У

податковому обліку витрати на придбання літератури включають до валових витрат на підставі п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток за умови зв’язку такої літератури з господарською* діяльністю підприємства (лист ДПАУ від 26.09.2003 р. № 8109/6/15-1116).

* Незважаючи на те, що у своєму листі від 26.09.2003 р. № 8109/6/15-1116 ДПАУ вказує, що умовою «валововитратності» витрат на літературу є їх зв’язок з основною діяльністю, вважаємо за необхідне доводити лише зв’язок витрат на придбання літератури з

господарською діяльністю підприємства.

 

Облік періодики

Бухгалтерський облік

. Визначати спеціалізовані періодичні видання активом зазвичай немає сенсу. Вважається, що термін їх корисного використання не перевищує періодичності видання: інформація з отриманого номера періодичного видання актуальна для передплатника протягом періоду до отримання наступного номера. Тому часто вартість передплати періодичних видань списують до складу витрат підприємства.

Оскільки практично завжди передплату періодики здійснюють на умовах попередньої оплати, то в момент оплати вартість передплати відображають

у складі витрат майбутніх періодів на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» (п. 36 П(С)БО 2 та Інструкція № 291).

Під час надходження періодичного видання на підставі первинних документів від постачальника (

акт, накладна) вартість передплати рівномірно протягом строку передплати необхідно списати на відповідні витрати залежно від цільового призначення періодики, що передплачується (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 39).

У тих дуже поодиноких випадках, коли підприємство вважає, що періодика має тривалий термін використання, такі видання можна визнати активом та обліковувати їх залежно від терміну використання або як малоцінні та швидкозношувані предмети (

рахунок 22), або як бібліотечні фонди (субрахунок 111)*. Попередню оплату щодо такої періодики слід відображати без використання рахунка 39, а саме в порядку, прийнятому на підприємстві для обліку розрахунків (з використанням субрахунків 371 і 631; 377).

* Докладніше див. розділ «Облік книг та інших неперіодичних видань» на с. 20.

Однак такі випадки трапляються рідко і є характерними, як правило, для книг та іншої подібної літератури. Тому більшість авторів публікацій з бухобліку та оподаткування надають перевагу «витратному» варіанту відображення передплати в бухобліку.

Методрекомендації також радять відображати вартість передплати у складі витрат як для бібліотек, створених на госпрозрахункових підприємствах, так і для бібліотек, що фінансуються з бюджету (п. 5 Методрекомендацій).

Передплата поширених останнім часом

CD-видань та електронних видань відображаються в обліку так само, як і передплата друкованої періодики. При здійсненні передоплати їх вартість відображають у складі витрат майбутніх періодів (Дт 39) із подальшим списанням до складу витрат у міру отримання (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 39). Якщо така періодика є для підприємства активом, то її відображають у складі активів (Дт 371 — Кт 311; Дт 22 (153  111) — Кт 631; Дт 631 — Кт 371).

Первинний облік надходження журналів та газет можна вести у

Картці обліку журналів (додаток 6 до Інструкції № 22) та Картці обліку газет (додаток 7 до Інструкції № 22).

Податковий облік

. На відміну від бухгалтерського обліку, у податковому обліку до складу валових витрат згідно з абзацом другим п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток включаються всі витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податків, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань.

Ураховуючи, що ці витрати

є витратами подвійного призначення, підприємство має довести зв’язок такої передплати зі своєю господарською діяльністю. За наявності розбіжностей між податковим органом та підприємством щодо такого зв’язку саме податкові органи зобов’язані звернутися до Міністерства України у справах науки і технологій, експертний висновок якого є підставою для прийняття рішення податковим органом (лист ДПАУ від 26.09.2003 р. № 8109/6/15-1116). Наприклад, вартість передплати бухгалтерських видань, зокрема газети «Бухгалтерський тиждень», потрібно включати до валових витрат підприємств будь-яких галузей діяльності. Це пояснюється просто: будь-яке підприємство має вести бухгалтерський та податковий облік, сплачувати податки, а бухгалтерські видання у світлі постійних змін у чинному законодавстві допомагають бухгалтерській службі правильно та без помилок вести облік і складати звітність у межах чинного законодавства.

Зверніть увагу: для податкового обліку не є важливим передбачуваний термін використання (актуальності) передплати. Незалежно від вартості передплати і передбачуваного терміну актуальності таких видань, вартість передплати включають до складу валових витрат у повному обсязі, оскільки в

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток, на відміну від деяких інших підпунктів п. 5.4, немає застереження «крім тих, що підлягають амортизації».

Валові витрати у підприємства виникають у загальному порядку — за датою першої події. Ураховуючи, що періодику передплачують на умовах передоплати, підприємство має право всю суму оплати включити до валових витрат. Виняток становить придбання періодики у неплатника податку на прибуток чи пільговика. У такому разі згідно з

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток валові витрати відображають лише при оприбуткуванні літератури на підставі актів, накладних від постачальника.

У декларації з податку на прибуток підприємства витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення і витрати на передплату спеціалізованих періодичних видань відображають у

рядку 04.13 «інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.12».

Що стосується ПДВ, то згідно з

п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, українського виробництва, словників українсько-іноземної чи іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільнено від обкладення ПДВ.

А операції з

іноземною періодикою не звільнено від ПДВ. Тому ПДВ, сплачений у складі вартості такої передплати, підприємство має право включити до податкового кредиту за наявності податкової накладної та використання в оподатковуваних операціях (п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ).

Передплату на

Cd-видання і електронні періодичні видання відображають так само, як і іншу періодику у складі валових витрат на підставі п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток. Із ПДВ пільга згідно з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ на недруковані ЗМІ не розповсюджується. Тому, як і відносно іноземної періодики, ПДВ, сплачений у складі вартості такої передплати, підприємство має право включити до податкового кредиту за наявності податкової накладної і використанні в оподатковуваних операціях.

Приклад 1.

Підприємство передплатило газету «Бухгалтерський тиждень» на 2008 рік через підприємство, що займається передплатою і доставкою періодичних видань (платник податку на прибуток на загальних підставах). У грудні 2007 року за безготівковим розрахунком цьому підприємству перераховано вартість річної передплати в сумі 793,44 грн. (66,12 грн. на місяць). Періодичність виходу газети — 1 раз на тиждень.

У бухгалтерському та податковому обліку підприємства ці операції буде відображено так:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1. Оплачену вартість передплати відображено у складі витрат майбутніх періодів (грудень 2007 року)

39

311

793,44

793,44 (п.п. 5.4.2)

У декларації з податку на прибуток підприємства за 2007 рік вартість сплаченої передплати відображаємо в рядку 04.13 в сумі 793 грн. (округлено до цілих гривень).

У Балансі на 31 грудня 2007 року вартість сплаченої передплати на 2008 рік буде відображено у складі витрат майбутніх періодів у графі 4 по рядку 270 «III. Витрати майбутніх періодів» у сумі «1» тис. грн. (якщо органи статистики приймали ваш Баланс, заповнений у тисячах гривень без десяткових знаків, або в сумі «0,8» тис. грн., якщо Баланс заповнено в тисячах гривень з одним десятковим знаком після коми, а також у Балансі (форма № 1-м)*)

2. Отримано газету (на підставі акта (накладної) від постачальника щомісяця до кінця 2008 року)

92

39

66,12

3.Сформовано фінансовий результат

791

92

66,12

У Балансі за 2008 рік вартість сплаченої передплати на 2008 рік відображається в графі 3 по рядку 270 у сумі «1» («0,8») тис. грн. і в графі 4 у такому порядку (за умови своєчасного надання постачальником документів на передані газети):

— на 31.03.2008 р. — «1» («0,6») тис. грн.;

— на 30.06.2008 р. — «0» («0,4») тис. грн.;

— на 30.09.2008 р. — «0» («0,2») тис. грн.

 

* Нагадаємо, що останні зміни до П(С)БО 2, що діють з 01.07.2008 р., зобов’язують підприємства заповнювати Баланс у тисячах гривень без десяткових знаків (див. ком. «Зміни до бухстандартів: облік гудвілу; новий рядок 231 у Балансі»// «БТ», 2008, № 28, с. 4).

 

Облік книг та інших неперіодичних видань

Бухгалтерський облік

. Книги, брошури, нормативно-технічна документація, довідкові, методичні посібники та інша література, на відміну від періодичних видань, мають тривалий термін корисного використання (актуальності). Тому такі інформаційні джерела є активами і їх необхідно обліковувати залежно від терміну використання у складі:

1)

малоцінних та швидкозношуваних предметів (рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети») — якщо термін використання не перевищує року чи операційного циклу (якщо він більше року). При передачі в користування вартість книги (тощо) включають до складу витрат залежно від цільового призначення з організацією кількісного аналітичного обліку в розрізі матеріально відповідальних осіб (МВО) та місць експлуатації (п. 23 П(С)БО 9 «Запаси»). Остаточно такий об’єкт списують після втрати ним актуальності;

2)

бібліотечних фондів (субрахунок 111 «Бібліотечні фонди») — якщо термін використання перевищує рік чи операційний цикл (якщо він більше року). Амортизацію бібліотечних фондів нараховують за одним з методів (п. 27 П(С)БО 7 «Основні засоби»):

—прямолінійний;

— виробничий;

— у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його амортизовуваної вартості, а решту 50 % амортизовуваної вартості — у місяці його вилучення з активів (списання з балансу) унаслідок невідповідності до критеріїв визнання активом;

— у першому місяці використання об’єкта 100 % його амортизовуваної вартості.

Попередню оплату щодо придбання таких інформджерел не відображають через

рахунок 39, а використовують рахунки для обліку розрахунків з контрагентами (з використанням субрахунків 371 і 631; 377).

Первинний облік книг можна вести в

Інвентарній книзі, форму якої наведено в додатку 4 до Інструкції № 22.

Податковий облік

. Усі витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податків, у тому числі з питань законодавства, як і періодики, включають до складу валових витрат згідно з абзацом другим п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток. При цьому підприємство має довести зв’язок такої передплати зі своєю господарською діяльністю. Вартість витрат на придбання літератури, незалежно від терміну використання (актуальності) та ціни, включають до складу валових витрат у повному обсязі на підставі п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток — амортизувати такі витрати не потрібно.

ПДВ, сплачений у складі вартості літератури, підприємство включає до податкового кредиту за наявності податкової накладної та використання літератури в оподатковуваних операціях (

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ).

Приклад 2.

Підприємство за готівкові кошти в лютому 2008 року купило книги:

— «Закон про держбюджет на 2008 рік» вартістю 25 грн. (без ПДВ): передбачуваний термін використання (актуальності) по грудень 2008 року — менше року (березень — грудень 2008 року);

— «Справжній бухоблік» вартістю 125 грн. (без ПДВ): передбачуваний термін використання (актуальності) — 2 роки. Амортизацію нараховують із застосуванням методу 50 % амортизовуваної вартості в першому місяці використання об’єкта, а решту 50 % — у місяці вилучення з активів.

У бухгалтерському та податковому обліку підприємства ці операції буде відображено таким чином:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

ВВ

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1. Видано грошові кошти з каси під звіт для купівлі книг

372

301

150,00

2. Відображено придбання підзвітною особою книг (складено Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт):

— «Закон про держбюджет на 2008 рік»

22

372

25,00

25,00*

— «Справжній бухоблік»

153

372

125,00

125,00*

3. Книги передано для користування до бухгалтерії:

— «Закон про держбюджет на 2008 рік»

92

22

25,00

—**

— «Справжній бухоблік»

111

153

125,00

4. Нараховано 50 % амортизовуваної вартості книги «Справжній бухоблік» у першому місяці використання об’єкта (решту 50 % нараховують у місяці вибуття книги або визнання її неактуальною)

92

132

62,50

—***

5. Сформовано фінансовий результат

791

92

87,50

* Валові витрати на підставі п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток. Вартості книг перераховують за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

** Вибуття книги призвело до реального збільшення ВВ за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

*** Нарахування амортизації (50 %) призвело до реального збільшення ВВ за п. 5.9 Закону про податок на прибуток на 50 % вартості книги. Решта 50 % вартості книги перераховується за п. 5.9 Закону про податок на прибуток до місяця вибуття книги (відображається по рядку А7 таблиці 1 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток).

 

Як облікувати безоплатні подарунки до передплати

На сьогодні досить поширена практика заохочування передплатників періодичних видань подарунками у вигляді додаткової літератури. У бухгалтера обов’язково виникне запитання: як відобразити такі подарунки в обліку підприємства?

Якщо в документах постачальника подарунок не виділено і передачу подарунка не задокументовано, то нема чого обліковувати!

Якщо ж передачу такого подарунка документально зафіксовано, то ніяк не відкараскатися від

валових доходів на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток як щодо безоплатно отриманого товару. Подібні думки працівники податкової служби висловлювали на сторінках «Вісника податкової служби України» (2005, № 36; 2006, № 36).

Ураховуючи, що в

Законі про податок на прибуток порядку визначення доходу в такому випадку немає, очевидно, його слід нарахувати виходячи зі звичайних цін. І як звичайну ціну можна взяти вартість такого подарунка, за якою постачальник продає цей подарунок стороннім покупцям.

У декларації з податку на прибуток підприємства такий дохід відображають у

рядку 01.6.

У бухгалтерському обліку відображення доходу від отримання подарунка залежить від того, яким активом визнано подарунок:

— відносять до складу оборотних активів (

рахунок 22) із терміном використання менше одного року (операційного циклу) — при оприбуткуванні вартість подарунка відносять у дохід (Дт 22 — Кт 718);

— відносять до складу необоротних активів (

субрахунок 111) із терміном використання більше одного року (операційного циклу) — дохід визнається щомісяця в сумі нарахованої амортизації (одночасно з її нарахуванням) і відображається на субрахунку 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Сподіваємося, запропонований матеріал допоможе легко відобразити в обліку витрати на придбання літератури для потреб підприємстві. Читайте і набувайте досвіду!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі