Теми статей
Обрати теми

До бази оподаткування єдиним податком включають загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

До бази оподаткування єдиним податком включають загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій

 

Підприємство — платник єдиного податку планує реалізувати акції, які були внесені до статутного фонду. Чи потрібно включати до бази оподаткування єдиним податком усю суму коштів, отриманих на розрахунковий рахунок та в касу, чи тільки різницю між вартістю реалізації та вартістю придбання цих акцій?

 

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Згідно з

Порядком ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 554, у дохідній частині Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва і реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Також відповідно до

Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98, у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів.

Тобто платник єдиного податку застосовує касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу. Таким чином, підприємство для оподаткування єдиним податком має враховувати загальну суму коштів, отриману на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Отже, до бази оподаткування єдиним податком підприємство має враховувати загальну суму коштів, отриманих від реалізації акцій.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі