Теми статей
Обрати теми

Чи можна використовувати резервний РРО при торгівлі алкогольними напоями

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Чи можна використовувати резервний РРО при торгівлі алкогольними напоями

 

Наше підприємство займається роздрібною торгівлею алкоголем. Ми маємо РРО і одну ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем. Бажаємо зареєструвати резервний РРО. Чи потрібно переоформити ліцензію?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон про алкоголь) здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями можуть суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності, у тому числі виробники алкогольних напоїв, за наявності у них ліцензій. Підприємства, що здійснюють операції з роздрібної торгівлі алкоголем та використовують розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі, повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (ст. 1 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III).

Згідно зі

ст. 15 Закону про алкоголь плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8000 гривень на кожний окремий зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (реєстратор розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, а на території сіл і селищ — 500 гривень. Із цього випливає, що від кількості місць торгівлі і буде залежати кількість ліцензій, а розмір плати за неї — від кількості РРО.

Тому перш за все необхідно визначитися з тим, що таке місце торгівлі. Відповідно до

ст. 1 Закону про алкоголь, місце торгівлі — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів. Для реалізації алкогольних напоїв така площа торгового приміщення (будівлі) має бути не менше 20 кв. м.

Відповідно до зазначеного вище, якщо в підприємства є

одна ліцензія на реалізацію алкогольних напоїв, то для обслуговування операцій воно може мати більше одного РРО без оформлення іншої ліцензії при здійсненні реалізації в одному місці торгівлі. Але необхідно зазначити, що всі РРО, які використовуються для торгівлі алкогольними напоями, повинні бути вказані в додатку до ліцензії, бо від їх кількості залежить плата за ліцензію.

Як зазначає

ДПАУ у листі від 18.06.2007 р. № 1359/32-0415, у випадку встановлення резервних електронних контрольно-касових апаратів, які зареєстровані в органі ДПС за місцем знаходження суб’єкта підприємницької діяльності, у додатку до ліцензії інформація про них не зазначається. Тобто підприємство повинно лише зареєструвати в ДПАУ резервний РРО. Тому постає закономірне запитання: а чи можна використовувати резервний РРО для реалізації алкогольних напоїв, якщо він зареєстрований тільки в ДПАУ, а в додаток до ліцензії не внесений?

На це запитання знаходимо відповідь у

ст. 17 Закону про алкоголь, де зазначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), який не зазначений у ліцензії, забороняється. За порушення цієї вимоги на підприємство накладається штраф у розмірі 200 % вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 1000 гривень.

Отже,

користуватися резервним РРО, не занесеним до додатку до ліцензії, при реалізації алкогольних напоїв при виході з ладу основного РРО не можна. Тобто, резервний РРО підприємствам, які планують його використовувати тільки для здійснення операцій з реалізації алкоголю, не потрібний взагалі.

Але що ж робити підприємству, коли з ладу вийшов основний РРО? У такій ситуації йому необхідно або призупинити торгівлю алкогольними напоями, або здійснювати операції за допомогою книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки, які зареєстровані на такий РРО, доки його не полагодять. Використання книги обліку розрахункових операцій в такому випадку дозволяється лише протягом не більше 72 годин (7 робочих днів).

Якщо ж РРО не підлягає ремонту, то підприємству необхідно здійснити заміну такого РРО. Для цього до введення нового РРО в експлуатацію необхідно подати до органу, що видав ліцензію, заяву, довідку податкової служби про реєстрацію нового електронно-касового апарату (книги обліку розрахункових операцій) і додаток до діючої ліцензії, до якого потрібно внести зміни. На підставі поданих документів орган, який видав ліцензію, вносить зміни у додаток до відповідної ліцензії. І цим самим дозволяє використовувати РРО для здійснення операцій з реалізації алкогольних напоїв.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі