Теми статей
Обрати теми

Брокерські послуги — як відобразити в обліку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Брокерські послуги — як відобразити в обліку

 

Підприємство продає обладнання за кордон. Як у податковому та бухгалтерському обліках відображати брокерські послуги?

(м. Харків)

 

Сьогодні діяльність митних брокерів досить популярна, бо вони значно полегшують життя платникові податків при митному оформленні товарів.

Митний брокер (посередник) — це підприємство, яке здійснює декларування товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і має ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, видану спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі митної справи (ст. 176 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV; далі — МКУ).

Митний брокер виступає посередником між вантажовідправником чи вантажоодержувачем — з одного боку та державою в особі митних органів — з іншого.

У відносинах з митними органами брокер представляє інтереси підприємств (

абз. четвертий ст. 26 МКУ). Ним виконуються такі операції:

— пред’явлення митному органу товарів і транспортних засобів для митного оформлення;

— пред’явлення митному органу необхідних документів і додаткових відомостей для митного оформлення;

— інші операції, необхідні для митного декларування.

Звичайно, така діяльність має бути відповідним чином винагороджена, що для замовника брокерських послуг вимагає ретельного обліку витрат на це.

У податковому обліку експортера

вартість брокерських послуг включається до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Зрозуміло, за наявності відповідного документа, що підтверджує факт надання брокерських послуг.

Крім того,

суми сплаченого (нарахованого) ПДВ у вартості брокерських послуг можна включити до податкового кредиту. Це випливає з п.п. 7.4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), в якому зазначено, що право на податковий кредит виникає, якщо придбані товари (роботи, послуги) використовують у межах господарської діяльності та оподатковуваних операціях. У цій ситуації наявні оподатковувана операція (експорт обладнання) та госпдіяльність. При відображенні податкового кредиту також слід пам’ятати про наявність податкової накладної чи іншого подібного документа, зазначеного в п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ.

У

бухгалтерському обліку витрати на брокерські послуги належать до складу витрат на збут та враховуються на рахунку 93 «Витрати на збут».

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі