Теми статей
Обрати теми

Зворотна фінансова допомога: окремі запитання про порядок надання

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Зворотна фінансова допомога: окремі запитання про порядок надання

 

Чи має право підприємство, що перебуває на загальній системі оподаткування, надати директорові зворотну фінансову допомогу? Чи може підприємство надати таку фінансову допомогу за рахунок банківських кредитних коштів?

(м. Черкаси)

 

Питання правового регулювання зворотної фінансової допомоги (позики) визначаються

Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ ). Згідно зі ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальнику) грошові кошти чи інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку саму суму грошових коштів (суму позики) чи таку саму кількість речей, тотожних за видом та якістю.

Що стосується суб’єктів договору позики

, то тут ЦКУ особливих обмежень не встановлює. Тому сторонами договору можуть виступати як юридичні, так і фізичні особи, у тому числі й працівники (у нашому випадку — директор) підприємства.

Звернемо увагу на умови надання такої позики. Так, згідно зі

ст. 1048 ЦКУ позикодавець має право на отримання від позичальника відсотків від суми позики, якщо інше не встановлено договором чи законом. Якщо договором не встановлено розмір відсотків, то він визначається на рівні облікової ставки НБУ.

При цьому, на думку Держфінпослуг,

процентна позика з метою регулювання фінансових послуг підпадає під визначення фінансового кредиту, який згідно зі ст. 1054 ЦКУ можуть надавати тільки банки та фінансові установи* . Тому рекомендуємо в договорі позики зазначити, що позика є безпроцентною. Інакше може виникнути питання про надання позичальником фінансових послуг, а право на це звичайні підприємства не мають.

* Лист від 26.07.2006 р. № 644/11-3.

Щодо можливості надання зворотної фінансової допомоги за рахунок кредитних коштів, то зазначимо, що зазвичай кредит має цільовий характер використання, а отже, він має витрачатися тільки на цілі, застережені в кредитному договорі. При цьому згідно зі

ст. 1056 ЦКУ випадку порушення позичальником встановленого кредитним договором обов’язку цільового використання кредиту кредитор має право також відмовитися від подальшого кредитування позичальника за договором.

Докладніше про порядок надання зворотної фінансової допомоги

див. статтю «Зворотна фінансова допомога — облік у позичальника юридичної особи» // «БТ», 2007, № 44, с. 19.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі