Теми статей
Обрати теми

Про право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування

Редакція БТ
Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

ПУТІВКА ВІД СОЦСТРАХУ:

чи може її отримати жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

«Про право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування»

 

У

листі, що коментується, Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснив можливість отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів ФТВП при перебуванні працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років).

Посилаючись на

ч. 1 ст. 50, п. 9 ст. 2 і ст. 7 Закону № 2240**, ФТВП не заперечує проти отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок його коштів застрахованими особами, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до ФТВП, під час перебування у відпустці для догляду до 3 років.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Звертає на себе увагу некоректність авторів

листа, що коментується: як бачимо, у ньому йдеться про те, що путівку може отримати особа, яка сплачує страхові внески до ФТВП.

На нашу думку, тут правильніше говорити, що

особа має бути застрахована. Так, згідно з ч. 1 ст. 4 і ч. 1 ст. 50 Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів ФТВП має застрахована особа. У свою чергу, працівник, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, є застрахованою особою.

Крім того, незважаючи на те, що працівнику, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, виплачують у цей час допомогу по догляду за дитиною, а з неї страхові внески до ФТВП не сплачуються, цей

період зараховують до страхового стажу без сплати в цьому періоді внесків згідно з другим реченням ч. 1 ст. 7 Закону № 2240. Умову про сплату внесків для зарахування періоду до страхового стажу передбачено лише для загального визначення страхового стажу: «це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством». З цього правила є лише один виняток: одночасно перебувати в такій відпустці і при цьому сплачувати внески до ФТВП застрахована особа може за умови роботи на неповному робочому дні чи вдома.

Ураховуючи викладене, у разі настання страхового випадку

особа, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів ФТВП, у тому числі й на отримання путівки на санаторно-курортне лікування без сплати страхових внесків.

Однак на практиці працівнику, який перебуває у відпустці для догляду до 3 років, реалізувати своє право на соцстрахівську путівку буде складно. Це пояснюється тим, що згідно з

п. 4.2 Інструкції № 55* путівку до санаторію видають застрахованій особі за основним місцем роботи для санаторно-курортного лікування в період відпустки. Причому в Інструкції № 55 не визначено, в період якої саме відпустки можна скористатися путівкою.

* Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління ФТВП від 02.06.2005 р. № 55.

Логічно припустити, що йдеться про щорічну відпустку. Однак не виключено, що працівник може оздоровлятися і в період додаткової відпустки «на дітей», «чорнобильської» відпустки або у відпустці без збереження зарплати. Право на щорічну відпустку в особи, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, може виникнути лише в разі, якщо вона працює в умовах неповного робочого часу чи вдома або якщо є невикористана щорічна відпустка за період роботи до надання відпустки для догляду до 3 років.

Що стосується відпустки для догляду до 3 років, то її призначення — догляд за дитиною. Тому, якщо матуся вирішить поїхати до санаторію сама, без дитини, то фактично вона не здійснюватиме в цей час догляд за дитиною, тому таку відпустку потрібно перервати, оформивши, наприклад, щорічну відпустку, відпустку «на дітей», «чорнобильську» відпустку або відпустку без збереження зарплати**.

** Про те, як оформити відпустку «на дітей» у період відпустки для догляду до 3 років, див. у консультації «Додаткова відпустка «на дітей» для матері чотирьох дітей» // «БТ», 2008, № 43, с. 45.

Узяти дитину з собою вона також не зможе, оскільки згідно з

п. 4.8 Інструкції № 55 комісія (уповноважений) із соціального страхування може приймати рішення про виділення путівки для загального санаторно-курортного лікування працюючих на підприємстві та їх дітей віком від 4 до 18 років.

Висновок: особа, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років і не працює на умовах неповного робочого часу, має право отримати путівку за рахунок коштів ФТВП, але практично реалізувати це право буде непросто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі