Теми статей
Обрати теми

Про подання нової податкової декларації

Редакція БТ
Лист від 02.12.2008 р. № 24752/7/15-0217

Нова податкова декларація:

як її подавати, роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.12.2008 р. № 24752/7/15-0217

«Про подання нової податкової декларації»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснює порядок подання нової податкової декларації в разі невизнання раніше поданої звітності як податкової декларації. Зокрема, було зауважено, що податкову звітність, отриману контролюючим органом від платника податків як податкову декларацію, заповнену ним усупереч правилам, затвердженим порядком її заповнення, може бути не визнано таким контролюючим органом як податкову декларацію, якщо в ній не зазначено обов’язкові реквізити, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податку. У цьому випадку, якщо контролюючий орган звертається до платника податку з письмовою пропозицією подати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), такий платник податків має право:

— подати таку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штрафу;

— оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження.

З першого погляду — нічого нового. Точнісінько таку ж вимогу містить

п.п. 4.1.2 Закону № 2181. Але далі ДПАУ уточнила, що з метою встановлення факту отримання платником податків письмової пропозиції подати нову декларацію така пропозиція надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається під підпис посадовим особам суб’єкта господарювання.

Також зауважимо, що в п.п. 4.1.4 Методичних рекомендацій щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків у ОДПС України, затверджених наказом ДПАУ від 15.04.2008 р. № 250, наведено докладний перелік обставин, за наявності яких податківці можуть визнати звітність недійсною. Аналогічний перелік міститься і в п. 4.5 Порядку приймання та комп’ютерної обробки звітних документів платників податків у ДПІ районного рівня та СДПІ по роботі з ВПП, затвердженого наказом ДПАУ від 02.12.2004 р. № 691. Крім цього, у ньому зазначено, що податкові органи мають надіслати платнику податків повідомлення про визнання поданої звітності неприйнятою із зазначенням підстав неприйняття та пропозицією подати нову податкову декларацію з виправленими показниками в триденний строк (але не пізніше граничного строку подання). А от про те, хто має право підписувати декларацію, якщо посадова особа відсутня, можна дізнатися з листа ДПАУ від 03.10.2008 р. № 20187/7/16-1517-20*.

* Див. ком. «Декларація з ПДВ: хто має право її підписувати за відсутності керівника» // «БТ», 2008, № 43, с. 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі