Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 17.09.2008 р. № 7889

ЗАКОН ПРО ПЕРЕВІРКИ

поширюється на перевірки органів статистики — роз’яснює Держпідприємництва

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 17.09.2008 р. № 7889

«Про надання роз’яснень»

 

У

листі, що коментується, Держпідприємництва розглянув питання про те, чи поширюється дія Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі — Закон про перевірки) на відносини, що виникають під час проведення органами державної статистики перевірок суб’єктів господарювання з питань достовірності поданих ними первинних і статистичних даних.

Як зауважив Держпідприємництва, дія

Закону про перевірки поширюється на відносини, пов’язані зі здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (ст. 2). У свою чергу, державний нагляд (контроль) — діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, органів місцевого самоврядування, інших органів у межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання і забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт і послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Згідно ж зі

ст. 13 Закону України «Про державну статистику» від 17.09.92 р. № 2614-XII органи державної статистики мають право, зокрема, вивчати стан первинного обліку і статистичної звітності, перевіряти достовірність первинних та статистичних даних, поданих респондентами. Застосовувати при цьому у порядку, встановленому спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики, метод безпосереднього відвідування виробничих, службових та інших приміщень, ділянок тощо юридичних осіб, їх відділень, представництв та інших відокремлених структурних підрозділів, а також громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

На цій підставі Держпідприємництва дійшов висновку, що

на відносини, які виникають під час проведення органами державної статистики перевірок суб’єктів господарювання з питань достовірності поданих ними первинних і статистичних даних, поширюється дія Закону про перевірки.

Однак мусимо звернути увагу на важливу деталь:

Держкомстат з такою позицією не згоден. Так, у своєму листі від 04.10.2007 р. № 18-16/263 він зазначає, що діяльність органів статистики не вважається заходом державного нагляду (контролю). Виконуючи свої повноваження, органи статистики не втручаються в господарську діяльність суб’єктів господарювання і відповідно не мають підстав для її припинення.

Через наявність цієї суперечності навряд чи можна розраховувати, що органи статистики поповнять лави органів, які добровільно виконують вимоги Закону про перевірки (наприклад, у частині строків повідомлення про початок перевірки, її тривалості, періодичності перевірок*). Ситуацію могло б змінити затвердження Кабміном критеріїв розподілу суб’єктів господарювання за ступенем ризику, але й тут є нестикування: Кабмін це зможе зробити лише за поданням контролюючого органу, тобто Держкомстату.

* Докладніше про це див. тему тижня «Загальні правила перевірок» // «БТ», 2006, № 46, с. 42.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі