Теми статей
Обрати теми

Щодо строків виплати заробітної плати

Редакція БТ
Лист

МІНПРАЦІ НАГОЛОШУЄ:

зарплата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць

 

Лист Міністерства праці і соціальної політики України від 24.10.2008 р., б/н

«Щодо строків виплати заробітної плати»

 

У листі,

що коментується, Мінпраці наголошує на тому, що відповідно до ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заробітна плата повинна виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

Крім того, Мінпраці вказує і на те, що законодавством не заборонено виплачувати зарплату в інші (більш зжаті) строки, головне, щоб проміжок часу між виплатами зарплати не перевищував визначеного терміну (16 днів).

Слід зазначити, що в

ст. 4 Рекомендації № 85 Міжнародної організації праці «Про охорону заробітної плати» (прийнятої в м. Женеві 01.07.49 р. на 32-й сесії Генеральної конференції МОТ) указано, що максимальні строки виплати заробітної плати повинні забезпечувати таке положення, за якого заробітна плата виплачується:

не рідше двох разів на місяць через проміжки часу, які не перевищують 16 днів, для працівників з почасовим, поденним, потижневим нарахуванням заробітної плати;

не рідше одного разу на місяць для службовців, заробітна плата яких установлена на основі місячного чи річного нарахування.

Але ці норми — лише мінімальна гарантія, яку має виконати держава на рівні внутрішнього законодавства. При цьому норми внутрішнього законодавства, які передбачають вищий рівень захисту трудових прав у тому числі на оплату праці у певні максимальні проміжки часу, не повинні розцінюватися як такі, що суперечать міжнародним договорам, а тому необхідно застосовувати норми вітчизняного законодавства.

Отже, доходимо висновку, що заробітну плату працівникам потрібно виплачувати не рідше двох разів на місяць.

Нагадаємо також, що порушення строків виплати заробітної плати розглядається як порушення вимог законодавства про працю, за що на посадових осіб підприємств, установ та організацій, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності може бути накладено адміністративний штраф від 255 грн. до 850 грн. (

ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X)**.

** Детальніше див. пошту «Виплачувати зарплату потрібно не рідше двох разів на місяць» // «БТ», 2008, № 44, с. 36.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі