Теми статей
Обрати теми

Новорічний клопіт підприємства: організація та облік

Редакція БТ
Стаття

НОВОРІЧНИЙ КЛОПІТ ПІДПРИЄМСТВА:

організація та облік

 

В умовах фінансової кризи, жорсткої економії коштів про розважальні заходи замислюються в останню чергу. Водночас наближається Новий рік — свято, яке має відбутися за будь-яких обставин, у будь-якому колективі, на будь-якому підприємстві. І як же обійтися без традиційної корпоративної вечірки, прикрашання офісного приміщення (торговельного залу магазину), подарунків, Діда Мороза врешті-решт..? Адже як зустрінеш Новий рік — так він і пройде! Дивимося, і 2009 рік мине без криз...

Зі свого боку розповімо про найвигідніші для підприємства способи організації передноворічних заходів, а також порядок відображення в обліку понесених у зв’язку з цим витрат.

Ольга ВІТКОВСЬКА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про колдоговори

— Закон України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Закон про профспілки —

Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-ХIV.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Норми № 88

— Норми коштів на представницькі цілі, рекламу та виплату компенсації за використання власних легкових автомобілів для службових поїздок та порядок їх витрачання», затверджені наказом Мінфіну та Мінекономіки від 12.11.93 р. № 88.

 

Корпоративний новий рік

Податковий облік

. Організація та проведення роботодавцем корпоративних свят — важлива складова процесу формування згуртованої команди. Новий рік не виняток — це найбільш довгоочікуване корпоративне свято, яке з кожним роком тільки набирає популярності.

Не таємниця, що при організації корпоративних свят підприємства несуть певні витрати і часто чималі. Адже необхідно врахувати багато чинників, починаючи від оренди приміщення і закінчуючи пригощанням, напоями та розвагами для запрошених. При цьому, безумовно, хочеться, щоб податкові наслідки таких операцій були якнайменше відчутними.

І тут відразу

мусимо попередити: у загальному випадку підприємство не має права претендувати ні на валові витрати, ні на податковий кредит з ПДВ щодо будь-яких витрат, пов’язаних з організацією святкового новорічного вечора. Пояснюється це просто — такі витрати не пов’язані з господарською діяльністю. Підтвердженням цього є:

п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток, згідно з яким не відносяться до потреб, пов’язаних із веденням госпдіяльності, і тому не включаються до складу валових витрат, зокрема, витрати на організацію прийомів, презентацій, свят, розваг і відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків;

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, де зазначається, що до складу податкового кредиту можна включати суми ПДВ, нараховані (сплачені) під час придбання товарів (послуг) для їх використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Більше того, якщо під час новорічного вечора використовуються товари, раніше придбані для господарської діяльності (наприклад, фірма, що торгує продуктами харчування, виділяє товари з обороту на святковий бенкет), то необхідно буде:

— вартість таких товарів виключити з валових витрат при здійсненні перерахунку залишків запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток (шляхом відображення їх вартості у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації);

— відкоригувати раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ щодо таких товарів, оскільки вони перестали використовуватися в господарській діяльності. Таке

коригування ПДВ здійснюється шляхом сторнування податкового кредиту. У декларації з ПДВ суму такого коригування буде відображено в ряд. 16.3 (з обов’язковим поданням додатка 1 до декларації).

Однак сьогодні, коли підприємства прагнуть зекономити свої кошти, такий варіант святкування можуть дозволити собі не всі. Тому далі розглянемо шляхи мінімізації податкових наслідків при здійсненні операцій, пов’язаних з проведенням новорічного вечора. Вони зводяться до того, щоб пов’язати корпоративно-новорічні витрати з господарською діяльністю підприємства. Тому цьому моменту ми також приділили увагу. Для того щоб мати можливість наочного порівняння пропонованих нами варіантів, ми навели їх у таблиці (див. с. 14).

 

Сутність варіанта

Валові витрати (ВВ)

ПДВ

Обґрунтованість витрат та їх документальне підтвердження

1

2

3

4

Виплачуємо працівникам премію чи матдоопомогу

Певну можливість включити новорічні витрати до складу ВВ дає п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток, яким передбачено, що до складу ВВ відносяться витрати на оплату праці. То чому ж умовно не заохотити працівників (наприклад, виплатити «тринадцяту зарплату», премію чи матдопомогу), а потім ці кошти використати на оплату новорічного вечора? Такий спосіб буде цілком законним

ВВ щодо виплачених сум премій та матдопомоги. При цьому для цілей включення до ВВ виплата обов’язково має бути зарплатною, тобто належати до фонду оплати праці згідно з п. 2 Інструкції № 5. До ВВ є можливість включити матеріальну допомогу, що має систематичний характер, надана всім чи більшості працівників (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5)

Х

Можливість здійснення таких виплат має бути передбачено в колективному договорі (Положенні про оплату праці, Положенні про преміювання). Якщо надається матеріальна допомога, то знадобляться також заяви працівників

Особливості. Якщо кількість працівників підприємства невелика або передбачається виплатити заохочення тільки окремим працівникам (наприклад, керівному складу), то нараховані суми будуть досить помітними. Щоб у результаті при розрахунку відпускних і лікарняних середній заробіток таких працівників не було завищено, необхідно вибрати найоптимальніший варіант виплати. Наприклад, виплатити річну премію у грудні 2008 року за поточний 2008 рік. Таку премію Мінпраці забороняє включати до розрахунку середньої зарплати для оплати відпускних (на підставі абз. 2 п. 3 Порядку № 100, листів Мінпраці від 03.08.2005 р. № 18-441-1 і від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07; і хоча ми з таким підходом не погоджуємося, у цьому випадку таке трактування на руку). До розрахунку відпускних також не включається матдопомога, що виплачується на підставі п.п. 2.3.3 Інструкції № 5. Що стосується лікарняних, то матдопомога і премії, які входять до складу інших заохочувальних і компенсаційних виплат (зазначених у п. 2.3 Інструкції № 5), беруть участь у їх розрахунку в повному розмірі в місяці їх нарахування (п. 7 Порядку № 1266). Виняток — працівник не працював частину місяця в розрахунковому періоді з поважної причини. У цьому випадку такі виплати враховуються пропорційно відпрацьованому в цьому місяці часу.

Недоліки. З таких виплат доведеться сплатити податок з доходів і внески до фондів соціального страхування (вони оподатковуються, як і звичайна зарплата).

Зауважимо, що виплату премій та матдопомоги одним працівникам можна поєднувати з наданням іншим працівникам нецільової благодійної допомоги (НБД). Суму НБД підприємство не зможе включити до ВВ, оскільки вона не входить до фонду оплати праці (п. 3.31 Інструкції № 5). Водночас вона в окремих випадках може не обкладатися податком з доходів (на підставі п.п. 9.7.3 Закону про податок з доходів за умови, що розмір матдопомоги не перевищує 890 грн. (у 2008 році) і працівник має право на податкову соціальну пільгу), крім того, з неї не сплачуються соцвнески.

Новорічний вечір як збори працівників з метою підбиття підсумків роботи

Як відомо, однією зі статей витрат при організації новорічного вечора виступає оренда приміщення (кафе, ресторану тощо). Якщо корпоративну вечірку організувати як збори працівників з метою підбиття підсумків роботи, то підприємство може розраховувати на валові витрати і податковий кредит щодо суми орендної плати

Згідно з п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток орендар має право збільшити суму ВВ за результатами податкового періоду, в якому нараховано лізинговий платіж. Якщо приміщення орендується у неплатника податку на прибуток, то до ВВ сума орендної плати включається виходячи з договірної вартості, але не вище звичайних цін

Право на податковий кредит з ПДВ у складі суми орендної плати виникає за правилом першої події (на відміну від податкового обліку з податку на прибуток) за наявності податкової накладної (пп. 7.5.1 і 7.2.6 Закону про ПДВ)

1. Наказ керівника підприємства про проведення зборів працівників для підбиття підсумків роботи за рік та оренду у зв’язку з цим приміщення. Відповідним наказом доцільно призначити працівника, який складе протокол (звіт) про проведення загальних зборів колективу. 2. У договорі оренди приміщення не зашкодить зазначити, що воно орендується з метою проведення зборів працівників. 3. Первинні документи (акти, податкові накладні тощо)

Особливості. У світлі закінчення 2008 року найоб’єктивнішою причиною зборів працівників може виступати обговорення впливу фінансової кризи на роботу підприємства. Крім того, можна послатися на:

— ст. 15 Закону про профспілки, яка передбачає, що сторони, які підписали колективний договір, щороку мають звітувати про його виконання;

— ст. 245 Кодексу законів про працю України, згідно з якою працівники мають право брати участь в управлінні підприємством через загальні збори (конференції), ради трудових колективів. У свою чергу, власник зобов’язаний створювати відповідні умови.

Недоліки.

Інші витрати підприємства, які може бути понесено у зв’язку з організацією зустрічі (пригощання, напої та розваги для запрошених), пов’язати з господарською діяльністю не вдасться.

Новорічний вечір як рекламний захід

При цьому способі слід наголосити на тому, що новорічний вечір організується з рекламною метою як плановий представницький захід

Витрати на організацію прийомів, презентацій і свят з рекламною метою може бути включено до ВВ на підставі п.п. 5.4.4 Закону про податок на прибуток. При цьому до складу ВВ може бути включено витрати в сумі, що не перевищує 2 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний (податковий) рік. У зв’язку з таким застереженням не може бути включено до складу ВВ суму представницьких витрат, якщо підприємство: — за результатами попереднього року мало збитки; — створене у 2008 році

Керуючись тим, що витрати на організацію вечора мають рекламний характер, тобто пов’язані з господарською діяльністю, підприємство має право відобразити вхідний ПДВ у складі податкового кредиту на підставі п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ у повному обсязі (незалежно від того, чи потрапили понесені витрати до складу ВВ у межах 2 % ліміту)

1. Наказ керівника про проведення прийому (презентації). У наказі слід чітко вказати на рекламну мету заходу, що організується (ознайомлення з діяльністю підприємства, видами продукції тощо). 2. Запрошення для учасників заходу (такими повинні виступати не лише працівники підприємства, але і представники інших підприємств, запрошені з рекламною метою). 3. Програма проведення прийому чи презентації. У ній зазначаються дата, місце та програма проведення ділової зустрічі (прийому); запрошені особи; представники підприємства, які приймають делегацію; коло осіб, відповідальних за виконання програми. 4. Кошторис витрат, у якому зазначається розмір очікуваних витрат, пов’язаних з організацією заходу. 5. Звіт про фактичні витрати. Витрати має бути підтверджено відповідними первинними документами (рахунками, чеками, актами про виконання робіт (надання послуг), актами на списання ТМЦ, подорожніми листами автомобіля тощо)

Особливості. Представницькі витрати можна вважати складовою частиною рекламних витрат. Так, представницькими вважаються «витрати міністерств, відомств, підприємств, установ на прийом та обслуговування іноземних представників і делегацій та представників інших підприємств, які прибули на запрошення для проведення переговорів з метою здійснення міжнародних зв’язків, установлення та підтримки взаємовигідної співпраці та вирішення питань, пов’язаних із комерційною діяльністю» (п. 1 Норм № 88). Слід зауважити: Норми № 88 втратили чинність у частині, що регулює витрати госпрозрахункових підприємств та організацій. Однак вважаємо, що підприємство може користуватися його окремими положеннями, зокрема щодо документального оформлення представницьких витрат.

Недоліки. Підпункт 5.4.8 Закону про податок на прибуток містить заборону на включення до валових витрат готівки, витраченої на рекламні цілі. Це підтверджують і податківці (див. консультацію у «Віснику податкової служби», 2007, № 47). Однак, на нашу думку, ця умова поширюється виключно на витрати, понесені працівником у відрядженні. Водночас для уникнення претензій із боку податківців рекомендуємо витрати на проведення новорічного вечора здійснювати виключно в безготівковій формі. Для податкового кредиту з ПДВ форма розрахунків не має значення.

Новий рік за рахунок профспілки

Новорічне свято може бути проведено за рахунок коштів профспілки (якщо така є на підприємстві). При цьому підприємство частину витрат може взяти на себе (адже на членські внески працівників, як правило, не погуляєш), надавши профспілці безповоротну фінансову допомогу

Перераховані профспілці кошти відображають у складі ВВ на підставі п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток При цьому підприємство може включити до складу ВВ кошти в розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року

Операція з перерахування добровільних пожертвувань профспілці не є об’єктом обкладення ПДВ

Статтю витрат на організацію та проведення корпоративних свят має бути передбачено у статуті профспілкової організації

 

Бухгалтерський облік.

Покажемо загальну схему проводок щодо відображення в обліку підприємства витрат на новорічний вечір залежно від вибраного способу фінансування витрат:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Податковий облік

дебет

кредит

Новий рік за рахунок підприємства

1. Видано грошові коштів під звіт на придбання продуктів харчування для святкового бенкету

372

301

2. Затверджено Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (на суму з урахуванням ПДВ)

949

372

3. Повернено залишок невикористаних підзвітних сум до каси

301

372

4. Оплачено рахунок кафе за оренду приміщення та святковий бенкет

377

311

5. Списано понесені витрати (сума з урахуванням ПДВ)

949

377

6. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

7. Списано суму оплачених послуг на витрати підприємства

949

377

Виплата річної премії

1. Нараховано працівникам річну премію за результатами роботи за рік

23, 91, 92, 93...

661

ВВ

2. Утримано податок з доходів та соцвнески

661

641, 65

3. Перераховано податок з доходів та соцвнески

641, 65

311

4. Отримано до каси кошти для виплати премії

301

311

5. Виплачено працівникам дохід

661

301

Новорічний вечір як збори працівників з метою підбиття підсумків роботи

1. Включено до витрат орендну плату

92

685

ВВ

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

685

3. Перераховано орендну плату

685

311

4. Оплачено рахунок кафе за святковий бенкет

377

311

5. Списано понесені витрати (на суму з урахуванням ПДВ)

949

377

6. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

7. Списано суму оплачених послуг на витрати підприємства

949

377

Новорічний вечір як рекламний захід (акція)

1. Оплачено рахунок за оренду

377

311

ВВ*

2. Суму ПДВ включено до складу податкового кредиту

641

377

3. Списано понесені витрати

949

377

4. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

5. Списано суму оплачених послуг на витрати підприємства

949

377

Новий рік за рахунок профспілки

1. Перераховано добровільні пожертвування профспілці

377

311

ВВ**

2. Списано суму пожертвувань на витрати підприємства

949

377

* Витрати включаються до складу валових у межах суми, що не перевищує 2 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний податковий рік.

** Підприємство може включити до складу ВВ кошти в розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року.

 

Податок з доходів.

Незалежно від способу організації новорічного свята витрати на його проведення не обкладатимуться податком з доходів фізичних осіб. Ідеться про кошти, витрачені на пригощання, напої та розваги для запрошених працівників. Незважаючи на те що їх можна вважати додатковим благом від роботодавця (на підставі п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів), вони не включаються до складу оподатковуваного доходу. Пояснення тому просте — у цьому випадку неможливо визначити особистий дохід кожного працівника, його не можна персоніфікувати (як не можна визначити, скільки з’їв або випив той чи інший працівник). Із цим згодна і ДПАУ (див. лист від 19.04.2007 р. № 3852/6/17-0716*). Не може бути показником для визначення доходу конкретного працівника у вигляді додаткового блага й усереднена вартість святкового вечора. На це звертала увагу ДПАУ в листі від 26.08.2004 р. № 7335/6/17-3116.

* Див. ком. «Безкоштовне харчування працівників: податок з доходів фізичних осіб та валові витрати» // «БТ», 2007, № 28, с. 9.

 

Спиртне за рахунок підприємства

Якщо підприємство вирішило придбати до новорічного столу спиртні напої за рахунок власних коштів, то в цьому випадку слід ураховувати таке.

Згідно зі

ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями може здійснюватися лише за наявності ліцензій. При цьому під роздрібною торгівлею розуміється діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форм розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

У свою чергу, згідно з

п. 1.31 Закону про податок не прибуток продажем товарів вважаються у тому числі й операції з їх безоплатного надання.

Керуючись цим, ДПАУ вважає: якщо операції з розповсюдження алкогольних напоїв з їх безоплатним наданням споживачу здійснюватимуться без придбання ліцензії, то на підприємство може бути накладено штраф

у розмірі 200 % вартості отриманої партії товару (тобто придбаних спиртних напоїв), але не менше 1700 грн. (див. консультацію податківців, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2004, № 47, с. 26).

У зв’язку з цим при проведенні новорічного вечора рекомендуємо купувати алкогольні напої або безпосередньо в розважальному закладі, або вирішувати це питання через запрошених працівників.

 

Прикрашаємо торговельний зал магазину

Податковий облік

. Новий рік — найсприятливіший час для продажу товарів (адже всім потрібно запастися подарунками). Знаючи це, торговельні підприємства поспішають прикрасити торговельні приміщення та вітрини магазинів відповідною атрибутикою, властивою цьому святу, щоб привернути покупців безпосередньо до своєї торговельної точки.

Безумовно, ніхто не заперечуватиме зв’язок таких витрат з господарською діяльністю, адже їх спрямовано на залучення потенційних покупців і як наслідок на збільшення обсягів продажів та зростання доходів підприємства.

Отже, витрати на прикрашання торговельних приміщень

можна включити до складу валових витрат у повній сумі на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з продажем товару.

Оскільки витрати, понесені у зв’язку з придбанням прикрас та оформленням торговельних приміщень і вітрин, безпосередньо пов’язані з госпдіяльністю, то підприємство має право включити

до податкового кредиту всю суму ПДВ, сплаченого під час придбання таких прикрас.

Для документального підтвердження понесених витрат необхідний наказ керівника про проведення відповідних новорічних заходів з метою збільшення обсягу продажів. У свою чергу, фактично понесені витрати має бути підтверджено первинними документами.

Якщо вартість придбаних новорічних прикрас

перевищує 1000 грн. (для платників ПДВ — без урахування ПДВ), а строк їх використання — більше 365 днів з моменту введення в експлуатацію, то вони належать до складу основних фондів підприємства та підлягають амортизації. Наприклад, витрати на придбання штучної ялинки вартістю понад 1000 грн. збільшать балансову вартість основних фондів групи 3 з початку кварталу, наступного за кварталом її придбання. При цьому після закінчення новорічних свят, коли ялинку можна буде прибрати до наступного Нового року, коригувати балансову вартість основних фондів групи 3 не потрібно (п.п. 8.4.6 Закону про податок на прибуток).

Якщо ж новорічні прикраси коштують

менше 1000 грн. (для платників ПДВ — без урахування ПДВ), але використовуватимуться понад 365 днів, то вони належать до так званої «податкової малоцінки», а витрати на їх придбання включаються до валових витрат на загальних підставах. Зауважимо, що балансову вартість таких прикрас слід перераховувати за п. 5.9 Закону про податок на прибуток виходячи із залишкової вартості в бухгалтерському обліку.

Новорічна атрибутика з терміном використання менше року обліковується як

запаси. Її вартість відображається у валових витратах і перераховується за п. 5.9 Закону про податок на прибуток до моменту фактичного використання.

Бухгалтерський облік.

Бухгалтерський облік витрат на купівлю прикрас також залежить від терміну експлуатації та вартості таких прикрас. Якщо термін експлуатації перевищує 365 днів і вартість прикрас перевищує межу, установлену підприємством для МНМА (як правило — 1000 грн.), то вони відображаються у складі основних засобів на субрахунку 109 «Інші основні засоби».

Якщо ж новорічні прикраси коштують менше 1000 грн., але використовуватимуться більше року, то їх облік ведеться на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Наприклад, такими можуть бути штучні ялинки, фігурки казкових персонажів, світлотехніка тощо.

Сухозлітка, картонні гірлянди належать до малоцінних швидкозношуваних предметів, облік яких ведуть на субрахунку 22. Решта прикрас, термін служби яких менше року (наприклад, конфетті, бенгальські вогні), обліковується на субрахунку 209.

Витрати на купівлю чи амортизацію прикрас відображаються по дебету рахунка 93 «Витрати на збут».

Приклад 1.

З метою збільшення обсягу продажів підприємство вирішило прикрасити торговельні приміщення та вітрини магазину. Для цього було придбано:

— штучну ялинку вартістю 1500 грн. (у тому числі ПДВ — 250,00 грн.).

— електричні гірлянди — 24 шт. загальною вартістю 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400,00 грн.);

— сухозлітку на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200,00 грн.)

В обліку зазначені витрати буде відображено таким чином:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Здійснено передоплату за:

— ялинку

371

311

1500,00

— гірлянди

2400,00

2000,00

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

650,00

3. Оприбутковувано:

— ялинку

152

631

1250,00

— *

— гірлянди

153

631

2000,00

— **

4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

650,00

5. Проведено залік заборгованостей

631

371

3900,00

6. Ялинку введено в експлуатацію

109

152

1250,00

7. Гірлянди передано для прикрашання приміщення

112

153

2000,00

8. Нараховано амортизацію на гірлянди (100 % при передачі в експлуатацію)

93

132

2000,00

—**

9. Оприбутковано сухозлітку

22

631

1000,00

1000,00***

10. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

200,00

11. Оплачено рахунок на купівлю серпантину і сухозлітки

631

311

1200,00

12. Передано серпантин і сухозлітку для прикрашення торговельного залу і вітрин

93

22

1000,00

* З наступного кварталу необхідно збільшити вартість ОФ групи 3.

** Перераховуються за п. 5.9 Закону про податок на прибуток у міру нарахування амортизації.

*** До моменту передачі в експлуатацію перераховуються за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

 

Прикрашаємо офіс

Придбання підприємством новорічної атрибутики (ялинка, гірлянди, серпантин, сухозлітка тощо) для прикрашання офісного приміщення складно пов’язати з господарською діяльністю. Тому в цьому випадку право на валові витрати щодо таких витрат не виникає. Оскільки такі заходи не пов’язані з господарською діяльністю, не буде і податкового кредиту з ПДВ.

Таким чином, на

податковий облік витрати на прикрашання офісного приміщення не впливають.

Що стосується

бухгалтерського обліку, то порядок його аналогічний розглянутому вище, за винятком того, що витрати на купівлю прикрас для офісу обліковують на рахунку 92 «Адміністративні витрати».

Проте для оформлення офісу можна скористатися

коштами профспілки, що діє на підприємстві. При цьому, якщо відповідних коштів у профспілки не вистачить, то підприємство має право перерахувати профспілці добровільні пожертвування (за аналогією з організацією новорічного свята). У цьому випадку підприємство може включити ці витрати до складу валових на підставі п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року.

 

Дід Мороз у торговельному залі підприємства

Усім відомо: Дід Мороз — символ Нового року. Він виконує бажання, приносить подарунки, створює атмосферу свята, а також... привертає покупців. Саме з цією метою торговельні підприємства у святкові новорічні дні запрошують улюбленого всіма персонажа. І оскільки «штатного» Дідуся Мороза вони навряд чи мають, розповімо, як оформити роботу Діда Мороза в торговельному залі підприємства.

Трудовий договір.

Виконувати обов’язок Діда Мороза в торговельному залі магазину може тимчасовий працівник на умовах строкового трудового договору. Однак такий спосіб не дуже практичний як з точки зору оподаткування, так і з позиції оформлення трудових відносин (необхідність зарахування до штату, унесення запису до трудової книжки тощо).

Можна покласти такі обов’язки на штатного працівника підприємства з установленням доплати за збільшення обсягу робіт (суміщення посад). Однак такий варіант може мати місце за умови, що працівник зможе виконувати свою основну роботу (що можливо не завжди).

Найприйнятніший варіант — оформлення цивільно-правового договору, щодо якого норми трудового законодавства не поширюються.

Цивільно-правовий договір

. У цьому випадку укладається договір про надання послуг. Відносини, що виникають при укладенні договорів на надання послуг, регулюються гл. 63 «Послуги. Загальні положення» Цивільного кодексу України.

На відміну від першого варіанта (оформлення трудового договору), при укладенні цивільно-правового договору підприємство може зекономити на податках. Нагадаємо порядок оподаткування виплат за договором про надання послуг*.

* Докладніше про це див. статтю «Трудова угода» і «трудовий договір» — у чому різниця?» // «БТ», 2007, № 17, с. 28.

1.

Якщо Дід Мороз — приватний підприємець, то із суми винагороди за договором не утримується податок з доходів. При цьому статус підприємця має бути підтверджено документально (є копії свідоцтва про держреєстрацію; свідоцтва платника єдиного податку (де зазначено відповідний вид діяльності); документа про сплату єдиного податку чи авансових внесків з ПДФО).

У формі № 1ДФ дохід, що виплачується приватним підприємцям, відображається з ознакою доходу «42» із зазначенням у графах 4 і 4а суми «0,00».

Внески до фондів соціального страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, також

не нараховуються і не утримуються.

2. Якщо Дід Мороз —

фізична особа — непідприємець, то із суми винагороди має бути утримано податок з доходів за ставкою 15 %. При цьому дохід, виплачений за цивільно-правовим договором, відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «01».

Внески до соцфондів, у тому числі й до Пенсійного фонду, як у частині нарахувань, так і в частині утримань

з винагороди за договором про надання послуг не справляються.

У податковому обліку оплата послуг Діда Мороза відображається у складі валових витрат згідно з

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з продажем товару. ПДВ, сплачений при отриманні послуг від Діда Мороза, уключається до податкового кредиту.

У бухгалтерському обліку витрати, пов’язані з оплатою послуг Діда Мороза, відображаються у складі витрат на збут на рахунку 93.

Приклад 2.

Торговельне підприємство уклало цивільно-правовий договір з фізичною особою (не суб’єктом підприємницької діяльності) про надання послуг Діда Мороза протягом передноворічного тижня. Вартість послуг за договором 2000 грн.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Видано аванс за виступ Діда Мороза

685

311

1700,00

—*

2. Утримано ПДФО (15 %)

685

641

300,00

3. Перераховано ПДФО

641

311

300,00

4. Складено Акт про надані послуги

93

685

2000,00

2000,00

* Оскільки фізична особа не є платником податку на прибуток, валові витрати можна відобразити лише після підписання акта (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

 

На цьому завершуємо нашу статтю. Вітаємо всіх із наближенням Нового року та бажаємо, щоб на вашому підприємстві завжди було місце для свята, незважаючи на будь-які кризи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі