Теми статей
Обрати теми

Якщо у 2009 році ви бажаєте бути...

Редакція БТ
Стаття

ЯКЩО У 2009 РОЦІ

ви бажаєте бути...

 

Підходить до закінчення рік, і підприємства повинні розпочинати підготовку до нового 2009 року. Деякі з вас у наступному році мають бажання залишитися (стати) платниками єдиного податку, подавати звітність з ПДВ з квартальною періодичністю чи перейти на спеціальний режим оподаткування ПДВ для сільгосппідприємств. Для цього підприємства повинні здійснити відповідні дії у визначений час за умови дотримання ними у 2008 році встановлених вимог. Якраз про це і поговоримо у сьогоднішній статті.

Сергій ДЕЦЮРА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про держпідтримку

— Закон України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 2505

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Закон № 535

— Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування виробів мистецтва, предметів колекціонування чи антикваріату» від 22.12.2006 р. № 535-V.

Закон № 639

— Закон України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31.10.2008 р. № 639-VI.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Порядок № 476

— Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затверджений наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 476.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

 

... платником єдиного податку

Як відомо, на спрощеній системі оподаткування можуть перебувати відповідно до

Указу № 746 як юридичні, так і фізичні особи — підприємці (далі — ФОП). Для того щоб мати право застосувати таку систему оподаткування, суб’єкти підприємницької діяльності (СПД) повинні:

1) відповідати критеріям, які дозволяють перейти на спрощену систему оподаткування;

2) у визначений строк подати письмову заяву;

3) сплатити всі установлені податки та обов’язкові платежі за попередній звітний (податковий) період, а ФОП повинні також, сплатити авансом єдиний податок не менше ніж за календарний місяць.

Нагадаємо

критерії, зазначені в Указі № 746, яким мають відповідати СПД, що бажають бути платниками єдиного податку:

для ФОП обсяг виручки від реалізації за рік не повинен перевищувати 500 тис. грн., а кількість працівників, які перебувають з ними у трудових відносинах, уключаючи членів їх сімей, протягом року не повинна перевищувати 10 осіб;

для юридичних осіб обсяг виручки за рік не повинен перевищувати 1 млн грн., а кількість працюючих — 50 осіб.

Якщо перелічених вимог дотримано, то для переходу на спрощену систему оподаткування обліку та звітності СПД необхідно подати

письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації. Така заява відповідно до п. 4 Указу № 746 подається не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу). Тобто подавати заяву для переходу на сплату єдиного податку можна не пізніше 16 березня, 15 червня, 15 вересня і 16 грудня. Зазначимо також, що правило перенесення дати подачі заяви, якщо граничний термін подачі припадає на вихідний, святковий або неробочий день, не застосовується.

Переходити на спрощену систему оподаткування можна як з початку року, так і з початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) протягом року. Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийнято не більше одного разу на календарний рік.

Форма та порядок заповнення заяв юридичними особами і ФОП дещо відрізняється, тому розглянемо ці відмінності в таблиці, що наведено нижче:

 

Реквізити заяви

Юридичні особи

ФОП

Форма заяви

Заява про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку, форму якої наведено в додатку до Порядку № 476 (приклад заповнення форми наведено на рис. 1, на с. 25)

Заява про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 599 (приклад заповнення форми наведено на рис. 2, на с. 25)

Кількість працівників

Указують середньооблікову чисельність працюючих на дату подання заяви

Указують чисельність працівників на день подання заяви, з якими укладено трудові угоди вказують, і поіменний склад таких осіб

Ставка єдиного податку

Обов’язково вказують ставку єдиного податку (6 чи 10 %)

Ставку єдиного податку не зазначають, бо вона встановлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації таких ФОП залежно від виду діяльності. (не менше 20 грн. та більше 200 грн. на місяць). У разі здійснення підприємницької діяльності з використанням найманої праці, ставка єдиного податку збільшується на 50 % за кожну найману особу

Вид діяльності

Не вказують

Слід указати перелік видів діяльності, якими планується займатися, із рішень місцевих рад за місцем державної реєстрації ФОП як суб’єкта підприємницької діяльності. Це відбувається тому, що ФОП, яка буде отримувати доходи від діяльності, яка не вказана у Свідоцтві про сплату єдиного податку (перелік видів діяльності у свідоцтво переноситься із заяви), оподатковуватиме такі доходи податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах*

* При виборі виду діяльності СПД повинен ураховувати те, що єдиноподатники не мають права займатися певними видами діяльності. Перелік таких видів діяльності визначено в ст. 7 Указу № 746, п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505, ст. 2 Закону про держпідтримку, п. 2 Прикінцевих положень Закону № 535 та наказу ДПАУ від 23.06.2006 р. № 352.

 

Ще одна вимога, щоб працювати на єдиному податку, слід

сплатити в повному обсязі всі установлені податки та обов’язкові платежі за попередній звітний (податковий) період термін сплати яких настав на дату подання заяви. Оскільки ні в Указі № 746, ні в Порядку № 476, ні в Порядку № 599 не визначено перелік податків та обов’язкових платежів, з яких не повинно бути заборгованості, податківці на місцях інколи включають до цього переліку не тільки заборгованості за податками, а й заборгованість перед Пенсійним фондом і фондами соціального страхування, а тому вимагають від СПД подавати довідки про заборгованість перед цими фондами*.

* На практиці досить часто, крім заяви співробітники податкового органу вимагають подавати й інші необхідні їм документи (Свідоцтво про державну реєстрацію, статут, статистичну довідку тощо). Про конкретний перелік необхідних документів можна дізнатися у своїй ДПІ.

Такі вимоги податківців є необґрунтованими, бо відповідно до

ст. 18 Закону № 1058 страхові внески до Пенсійного фонду не включаються до складу податків, інших обов’язкових платежів, що складають систему оподаткування, а тому на них не поширюється податкове законодавство. А отже, подавати довідки про заборгованість перед соціальними фондами не потрібно, таку думку висловлює також і ДПАУ в листі від 27.03.2006 р. № 3442/5/15-0416. Така ж ситуація і з іншими «зарплатними» соціальними внесками, не включеними до системи оподаткування (не зазначеними в Законі України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII).

Для ФОП

, як зазначалося вище, існує ще одна вимога при переході на спрощену систему оподаткування — авансова сплата єдиного податку не менше ніж за календарний місяць. Копію платіжного документа на сплату єдиного податку (квитанції, платіжного доручення з позначкою банку) слід додавати до Заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

На підставі поданої заяви орган державної податкової служби протягом

10 робочих днів безоплатно видає юридичним особам Свідоцтво про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, а ФОП — Свідоцтво про сплату єдиного податку або надає письмову мотивовану відмову. Крім того, ФОП на кожного найманого працівника, уключаючи членів його сім’ї, які перебувають з ним у трудових відносинах, також видають Довідку про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку (додаток 2 до Порядку № 599). Довідка повинна знаходитися на робочому місці перелічених в ній осіб та пред’являтися працівникам контролюючих органів, які мають відповідні функціональні повноваження на здійснення перевірки.

Необхідно пам’ятати, що такі

свідоцтва видаються на календарний рік. Тому СПД, які вже працювали на єдиному податку (у 2008 році) та бажають і надалі (у 2009 році) працювати на цій системі оподаткування повинні підтверджувати право на застосування такої системи оподаткування щороку. Для цього вони повинні подати письмову Заяву про видачу Свідоцтва про право сплату єдиного податку (для юридичних осіб), або Заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності (для ФОП) у ті ж самі терміни і на тих же умовах, що і для СПД, які переходять на спрощену систему вперше.

Зверніть увагу:

перевищення граничного обсягу виручки після подання заяви на спрощену систему оподаткування позбавляє права розпочати роботу за спрощеною системою оподаткування.

 

... квартальним платником ПДВ

Нагадаємо, що для платників ПДВ податковим періодом є один календарний місяць, але в особливих випадках, які передбачені

Законом про ПДВ, платник може обирати квартальний податковий період. Для цього платнику ПДВ необхідно дотримуватися умов, визначених в п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, тобто обсяг оподатковуваних операцій такого платника ПДВ за минулі 12 місячних податкових періодів не повинен перевищувати 300 тис. грн.

Слід звернути увагу на розрахунок обсягу оподатковуваних операцій. Так, ДПАУ в своїх

листах (наприклад, від 03.04.2008 р. № 3011/6/16-1515-26, від 04.04.2007 р. № 6701/7/16-1517-26, від 30.04.2005 р. № 8533/7/15-2417) дотримується думки, що при розрахунку граничного обсягу приймаються до уваги операції (без урахування ПДВ), що обкладаються ПДВ як за ставкою 20 %, так і 0 %, у тому числі експортні операції, а також операції, звільнені від оподаткування. Не включаються до розрахунку лише операції, що не є об’єктом оподаткування відповідно до п. 3.2 Закону про ПДВ.

Однак у

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ прямо зазначено, що в розрахунку встановленої межі 300 тис. грн. (без урахування ПДВ) беруть участь лише оподатковувані операції, тобто операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ. Тому сміливі платники податків можуть відстоювати позицію, що операції, звільнені від оподаткування відповідно до ст. 5, 11 Закону про ПДВ, не включаються до загального обсягу оподатковуваних операцій і відповідно не беруть участі в розрахунку встановленої межі 300 тис. грн. З цим погоджується і ВГСУ (постанова від 20.04.2005 р. у справі № 28/171).

Для переходу на квартальний податковий період платнику ПДВ необхідно подати до податкової інспекції

разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду. Форма такої Заяви затверджена наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (приклад заповнення форми заяви наведено на рис. 3, на с. 26). Потрібно також пам’ятати, що при поданні Заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду робиться помітка в декларації з якою подається така заява.

Отже, щоб платник ПДВ, який дотримався встановлених вимог, з 2009 року міг обрати квартальний податковий період, йому необхідно подати

Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду разом з декларацією за грудень 2008 р., тобто не пізніше 20 січня 2009 року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з 1 січня 2009 року.

Зазначимо також і те, що платник податку, який протягом 2008 року звітував поквартально та планує і в подальшому це робити, повинен також подати разом з декларацією за IV квартал 2008 року

Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду. Прямої вимоги щодо щорічного продовження застосуванням платником ПДВ обраного квартального податкового періоду в Законі про ПДВ не передбачено. Але в п. 20.4 Порядку № 166 указано, що у випадку, коли платник податку разом з декларацією не подав до податкової інспекції (адміністрації) указану вище заяву, такий платник податку зобов’язаний з першого звітного (податкового) періоду наступного календарного року застосовувати місячний звітний (податковий) період. Тобто, не подача заяви разом з декларацією за IV квартал 2008 року призведе до того, що платник ПДВ з січня 2009 року буде застосовувати місячний податковий період. Це підтверджує і ДПАУ в листі від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517.

Також квартальний звітний період з ПДВ повинні застосовувати і єдиноподатники, якщо вони є платниками ПДВ. Про це вказує ДПАУ в

листі від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517*. Такі висновки вона аргументує тим, що в Указі № 746 зазначено, що для платників єдиного податку встановлено квартальний податковий період подання звітності, у тому числі і з ПДВ. Отже, це свідчить про те, що єдиноподатники повинні застосовувати квартальний податковий період подання звітності з ПДВ незалежно від обсягів оподатковуваних операцій з поставки товарів (послуг) за попередній календарний рік, тобто навіть якщо цей обсяг перевищує 300 тис. грн. У цьому листі ДПАУ наголошує, ще й на тому, що для застосування квартального податкового періоду жодних документів (заяв) до податкових органів подавати не потрібно.

* Див. ком. «Звітним періодом з ПДВ для єдиноподатників може бути лише квартал — ДПАУ змінює позицію» // «БТ», 2008, № 20, с. 8.

Раніше ДПАУ мала іншу думку і вважала, що єдиноподатники мають право застосовувати як квартальний, так і місячний звітний податковий період. Про це ДПАУ вказала в

листах від 23.03.2006 р. № 2725/7/16-1515-26, від 27.10.2005 р. № 21067/7/15-1517-26, від 19.01.2006 р. № 867/7/16-1517-26. Для переходу на квартальний податковий період єдиноподатники повинні були подати Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду до податкового органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року, як і звичайні платники ПДВ.

Ми ж радимо для перестрахування єдиноподатникам подати

Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду до податкового органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року, щоб уникнути будь-яких суперечок з податківцями.

 

... суб’єктом сільськогосподарського спецрежиму з ПДВ

З 1 січня 2009 року сільськогосподарські товаровиробники мають можливість відповідно до

Закону № 639** застосовувати спеціальний режим оподаткування ПДВ згідно зі ст. 81 Закону про ПДВ. Запровадження такого спецрежиму ПДВ було здійснено з метою зменшення податкового навантаження на таких товаровиробників.

** Див коментар «Антикризовий закон: є зміни в оподаткуванні» // «БТ», 2008, № 45, с. 4.

Для того щоб сільськогосподарські товаровиробники розпочали використовувати спецрежим ПДВ у 2009 році їм потрібно

отримати Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 2-РС. Форма такого Свідоцтва затверджена наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79. Для цього сільськогосподарське підприємство реєструється суб’єктом спеціального режиму оподаткування у відповідному податковому органі за правилами та у строки, визначені ст. 9 Закону про ПДВ для реєстрації звичайних платників ПДВ (ст. 81.10 Закону про ПДВ).

Це означае, що товаровиробнику потрібно

подати до податкового органу заяву за формою № 1-РС не пізніше 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого сільськогосподарське підприємство бажає перейти на спецрежим ПДВ (строк подачі такої заяви закінчується 11 грудня). Форма такої заяви затверджена наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79. Приклад заповненої заяви наведено на рис. 4 (на с. 27).

При заповненні заяви необхідно враховувати такі особливості:

1) разом із заявою товаровиробник зобов’язаний подати платіжний документ, що підтверджує сплату встановленої суми за

Свідоцтво про реєстрацію;

2) у заяві на реєстрацію необхідно вказувати виключний перелік видів діяльності сільськогосподарського підприємства, що підпадають під дію

ст. 81 Закону про ПДВ та входять до повного переліку таких видів діяльності, визначеного та оприлюдненого Кабміном*;

* На момент підготовки номера такого переліку ще немає.

3) до заяви необхідно додавати і витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців для підтвердження достовірності поданих відомостей про види діяльності вказані в заяві. Необхідно при цьому пам’ятати, що види діяльності, указані в заяві, повинні відповідати меті та предмету діяльності підприємства та повинні бути визначені в установчих документах.

На цьому все. Сподіваємося, що відтепер у вас не виникне жодних труднощів, якщо ви забажаєте стати платниками єдиного податку, подавати звітність з ПДВ з квартальною періодичністю чи продовжите перебувати на спеціальному режимі оподаткування ПДВ.

 

img 1

Рис. 1

 

img 2

Рис. 2

 

img 3

Рис. 3

 

img 4img 5

Рис. 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі