Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник захворів у відрядженні

Редакція БТ
Стаття

ЯКЩО ПРАЦІВНИК ЗАХВОРІВ

у відрядженні

 

До редакції надійшло запитання: «Що робити в ситуації, коли працівник захворів у відрядженні в межах України? Чи потрібно оплачувати працівнику період хвороби? Чи можна відшкодувати добові?»

Про це сьогодні й поговоримо.

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Наказ № 253 —

наказ Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 09.10.95 р. № 253.

Інструкція № 5 —

Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 59 —

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59.

Інструкція № 455 —

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455.

 

Лікарняний листок для відрядженого працівника

Ні для кого не таємниця: направляючи працівника у відрядження, роботодавець має відшкодувати йому витрати, пов’язані з такою поїздкою (добові, проживання, проїзд тощо).

Згідно з

п. 1.9 розділу І Інструкції № 59 у разі тимчасової непрацездатності відрядженого працівника йому на загальних підставах відшкодовуються витрати на проживання (крім випадків, коли відряджений працівник перебуває на стаціонарному лікуванні) та виплачуються добові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров’я приступити до виконання покладеного на нього службового доручення або повернутися до місця свого постійного проживання, але на термін не більше двох місяців.

За період тимчасової непрацездатності відрядженому працівнику на загальних підставах оплачують дні тимчасової непрацездатності.

Дні хвороби не включають до терміну відрядження.

Зауважимо: оплата тимчасової непрацездатності відрядженого працівника відбувається в загальному порядку, тобто як і у випадку, якби працівник захворів удома. Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності буде

листок непрацездатності (далі — лікарняний листок) установленої форми*.

* Докладніше про порядок заповнення листка непрацездатності див. статтю «Заповнюємо лікарняний лист» // «БТ», 2008, № 26, с. 41.

Форму

лікарняного листка та Інструкцію про порядок його заповнення (далі — Інструкція № 532) затверджено спільним наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, Фонду соцстраху від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, а порядок його видачі викладено в Інструкції № 455.

Особливістю заповнення

лікарняного листка в цій ситуації є те, що його має бути підписано головним лікарем та засвідчено круглою печаткою того закладу охорони здоров’я, до якого звернеться відряджений працівник (п.п. 3.8 Інструкції № 532 і п.п. 1.10 Інструкції № 455).

Якщо ж працівник не надасть

лікарняний листок або надасть його неправильно заповненим, то йому не оплатять дні тимчасової непрацездатності.

 

Документальне оформлення «тривалого» відрядження

Рішення про направлення у відрядження оформляють

наказом (розпорядженням) керівника підприємства. Продовження терміну відрядження також слід оформити наказом (розпорядженням). Але складають його згідно з роз’ясненнями Мінфіну після прибуття працівника з відрядження (лист Мінфіну від 14.06.2007 р. № 31-18030-07/23-4049/4432).

У загальному порядку працівник має відзвітувати за витрачені кошти, подавши

Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт. До нього обов’язково слід додати лікарняний листок за час хвороби у відрядженні та посвідчення про відрядження.

Крім того, як випливає з роз’яснень Мінфіну, викладених у згаданому

листі, для працівника після повернення з відрядження незайвим буде написати доповідну записку, в якій необхідно зазначити причину затримки у відрядженні.

Приклад

наказу (розпорядження) керівника про продовження терміну відрядження показано на рисунку (с. 38).

 

ВАТ «Імпульс»

 

Наказ № 141

 

28.11.2008

м. Харків

Про продовження періоду відрядження у зв’язку з настанням тимчасової непрацездатності

 

НАКАЗУЮ:

1. Продовжити період відрядження Петрову Василю Семеновичу, менеджеру зі збуту, який згідно з наказом від 09.10.2008 р. № 138 мав відрядження до м. Одеси (місце відрядження — ТОВ «Альфа», мета — виконання умов договору поставки від 01.09.2008 р. № 568) по 26.11.2008 р. включно.

2. За дні непрацездатності виплатити добові, оплатити проживання в готелі, суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Підстава:

1) листок непрацездатності, серія АВ № 147258;

2) доповідна записка Петрова В. С. від 27.11.2008 р.

 

Директор

Звягін Н. А. Звягін

 

Особливу увагу в цій ситуації потрібно звернути на порядок заповнення

Табеля обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (далі — Табель), форму якого затверджено наказом № 253. Тут слід розібратися з тим, яку позначку — «к» (службове відрядження, код «08») або «х» (тимчасова непрацездатність, код «16») — необхідно проставити.

Оскільки

дні тимчасової непрацездатності не включаються до терміну відрядження (абз. третій п. 1.9 Інструкції № 59), то і в Табелі за дні хвороби у відрядженні слід проставити позначку «х». Разом з тим на розсуд бухгалтера дні «відряджувальної» хвороби можна показувати одночасно двома кодами, наприклад, через дріб («к/х»).

Зауважимо, що на практиці може скластися ситуація, коли на підприємстві не буде відомо про хворобу працівника у відрядженні. При цьому в

Табелі, найімовірніше, буде проставлено позначку або «к», або «пр» (прогул, код «32»). У цьому разі після повернення такого працівника з відрядження на підставі наданого ним лікарняного листка може бути складено бухгалтерську довідку, в якій буде наведено уточнені дані про роботу працівника і зроблено відповідну позначку в Табелі.

І ще. При заповненні

Табеля за період відрядження слід ураховувати, що в період відрядження за працівником зберігається його середній заробіток з розрахунку виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передували відрядженню (п. 2 Порядку № 100).

 

Виплати відрядженому працівнику за дні хвороби

За дні хвороби у відрядженні роботодавець має виплатити відрядженому працівнику добові та оплатити дні хвороби згідно з

лікарняним листком.

Добові

. Як зазначалося вище, згідно з п. 1.9 розділу І Інструкції № 59 у разі тимчасової непрацездатності відрядженого працівника йому на загальних підставах відшкодовують витрати на проживання (крім випадків, коли відряджений працівник перебуває на стаціонарному лікуванні) і виплачують добові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров’я приступити до виконання покладеного на нього службового доручення або повернутися до місця свого постійного проживання, але на термін не більше двох місяців.

Граничні розміри добових установлено

постановою КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 13.01.2004 р. № 633. Вони залежать від того, скільки разів на день харчується працівник за умови проживання в готелі, та від місця відрядження (по Україні або за кордон).

Стосовно цієї виплати звернемо вашу увагу на таке. Як відомо, чинне законодавство зобов’язує роботодавця забезпечити працівника перед відрядженням авансом, необхідним для покриття добових, вартості проїзду і проживання. Але як бути, якщо через хворобу завчасно виданих добових не вистачить для покриття всіх цих витрат?

Найімовірніше, роботодавець відшкодує добові за дні хвороби відрядженому працівнику вже постфактум, тобто після повернення з відрядження. Однак він має право забезпечити ними працівника й у відрядженні, якщо це можливо (наприклад, переказати грошові кошти на його картку, поштовим переказом тощо). Але це не обов’язок роботодавця, оскільки від нього вимагалося забезпечити працівника авансом перед відрядженням для покриття добових витрат, а також витрат на проживання, харчування тощо.

Лікарняні

. При нарахуванні лікарняних відрядженому працівнику важливо правильно розрахувати середню зарплату. Порядок розрахунку середньої зарплати для нарахування оплати перших п’яти днів непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності викладено в Порядку № 1266. Відповідно до п. 4 цього Порядку середню зарплату розраховують за останні шість календарних місяців (з першого по перше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

При цьому до розрахунку середньої заробітної плати включають виплати, що входять до фонду оплати праці, у тому числі середній заробіток за дні відрядження (

п. 7 Порядку № 1266). Добові до фонду оплати праці не входять (п. 3.15 Інструкції № 5), тому до розрахунку середньої зарплати, а отже, і до оплати днів хвороби вони не включаються.

Наведемо

приклад. Менеджера зі збуту відправлено у службове відрядження до м. Одеси. Термін відрядження — з 13.10.2008 р. по 01.11.2008 р. У день від’їзду з відрядження працівника було госпіталізовано до лікарні, де він перебував по 26.11.2008 р. Після повернення з відрядження він подав до бухгалтерії Звіт і первинні документи, що підтверджують витрати на проїзд і проживання. Крім того, працівник надав лікарняний листок, в якому було зазначено період хвороби — з 01.11.2008 р. по 26.11.2008 р.

Спочатку потрібно визначити середню зарплату за дні відрядження. Для розрахунку беремо виплати за серпень — вересень. У ньому нарахована заробітна плата склала 4400 грн. Відпрацьовано в цьому періоді 42 дні.

Середньоденна зарплата для розрахунку доплати за відрядження дорівнює:

4400 : 42 = 104,76 (грн.).

Середня заробітна плата за час відрядження (15 робочих днів, що припадають на жовтень) становить:

104,76 х 15 = 1571,40 (грн.).

За відпрацьовані дні жовтня (за період до відрядження) працівнику нараховано зарплату:

2200 (оклад): 23 х 8 = 765,22 (грн.).

Разом за жовтень нараховано зарплату:

1571,40 + 765,22 = 2336,62 (грн.).

Розрахунковим періодом для оплати лікарняних є травень — жовтень 2008 року.

Дані про заробітну плату працівника та відпрацьовані дні за травень — жовтень 2008 року:

 

Місяць

Оклад, заробітна плата, грн.

Кількість відпрацьованих днів

05

2000,00

19

06

2000,00

20

07

2200,00

23

08

2200,00

20

09

2200,00

22

10

2336,62

23

Разом

12936,62

127

 

 

Середньоденна зарплата для розрахунку лікарняних дорівнює:

12936,62 : 127 = 101,86 (грн.).

Працівник хворів 18 робочих днів.

Сума лікарняних становитиме 1833,48 грн., у тому числі:

— сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності — 305,58 грн. (101,86 х 3* дні);

— сума допомоги по тимчасовій непрацездатності — 1527,90 грн. (101,86 х 15 днів).

* На перші п’ять днів тимчасової непрацездатності припадають 3 робочі дні.

Оскільки в період хвороби працівник перебував на стаціонарному лікуванні, добові за ці дні йому не виплачуються. Період відрядження до хвороби становить 19 календарних днів. Відповідно сума добових дорівнює (до рахунків готелю харчування не включено):

30 х 19 = 570 (грн.).

 

Податковий облік

Як випливає з

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, підприємство має право витрати, що компенсуються працівнику за дні хвороби у відрядженні, віднести до валових.

Такої ж думки дотримується і ДПАУ. Так, у

листі від 08.12.2005 р. № 9146/Н/15-0314 зазначено, що за наявності підтверджуючих документів і наказу керівника підприємства про продовження терміну відрядження витрати, понесені відрядженим працівником за час затримки у відрядженні (добові, витрати на проживання, оплата перших 5 днів непрацездатності), можуть включатися до валових витрат.

На цьому закінчуємо розгляд особливостей оформлення та оплати лікарняних працівникам за час відрядження. Сподіваємося, що ця стаття за потреби буде у вас напохваті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі