Теми статей
Обрати теми

Оподаткування виплачених аліментів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює Державна податкова адміністрація України

 

Оподаткування виплачених аліментів

 

Який порядок утримання податків із сум аліментів працівника за рішенням суду? Чи необхідно із суми аліментів, які виплачуються дружині такого працівника утримувати податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та відображати їх у формі № 1ДФ? За рахунок яких коштів підприємство проводить переказ аліментів?

 

Відповідно

п. 13 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146), установлено, що утримання аліментів проводиться із суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання із цього заробітку (доходу) податків, тобто після утримання з його заробітку (доходу) ПДФО і внесків до соціальних фондів.

Слід ураховувати, що діючим законодавством передбачено обмеження розміру відрахувань із заробітної плати. Так, у

ст. 128 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. та ст. 26 Закону України «Про оплату праці» від 23.03.95 р. № 108/95-ВР передбачено, що при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а при відрахуванні із заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником має бути збережено 50 % заробітку. Це обмеження не поширюється на стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 %.

Суми отриманих аліментів, що виплачуються дружині працівника згідно з рішенням суду, відповідно до

п.п. 4.3.9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу і не підлягають відображенню в її річній податковій декларації. Але підприємство повинно показати їх суму в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ, затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, за ознакою доходу «29». Для відображення перерахованих коштів бухгалтерії підприємства необхідно мати ідентифікаційний номер отримувача аліментів.

Доставка грошових переказів утриманих аліментів через відділення зв’язку провадиться за рахунок платника аліментів (

п. 14 Переліку № 146).

 

Любов КРАСНОКУТСЬКА,
 головний державний податковий інспектор інформаційно-довідкового департаменту ДПС

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі