Теми статей
Обрати теми

Збір за використання місцевої символіки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Збір за використання місцевої символіки

 

Підприємство планує виробляти безалкогольний напій, на етикетці якого хоче розмістити зображення Києво-Печерської Лаври. Чи потрібно платити збір за використання місцевої символіки?

(м. Київ)

 

Порядок нарахування та сплати збору за використання місцевої символіки регулюється на загальнодержавному рівні

Декретом КМУ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 р. № 56-93 (далі — Декрет про місцеві податки і збори). Згідно зі ст. 12 Декрету про місцеві податки і збори цей збір справляється з юридичних осіб і громадян, які використовують цю символіку з комерційною метою.

Дозвіл на використання місцевої символіки (герба міста або іншого населеного пункту, назви чи зображення архітектурних, історичних пам’яток) видають відповідні органи місцевого самоврядування (в місті Києві такі дії здійснює Київська міська рада).

Цим органам влади дозволено самостійно встановлювати і визначати порядок сплати збору в межах установлених граничних розмірів ставок (

ст. 18 Декрету про місцеві податки і збори). Крім того, у межах своєї компетенції вони мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, скасовувати або звільняти від їх сплати певні категорії платників та надавати відстрочки у сплаті.

У м. Києві для регулювання нарахування і сплати збору за використання місцевої символіки прийнято

Положення про введення збору за право на використання символіки м. Києва, затверджене рішенням Київської місцевої ради від 09.03.2006 р. № 149/3240 (далі — Положення про місцевий збір). Цей документ є основним при стягненні цього збору для цієї територіальної одиниці.

Як зазначалося вище, збір сплачується за використання місцевої символіки, отже, органи місцевого самоврядування повинні встановити перелік такої символіки. Так, у м. Києві існує

Перелік назв об’єктів та історичних пам’яток, що відносяться до місцевої символіки, використання яких юридичними особами і громадянами у комерційних цілях підлягає сплаті збору у встановленому порядку, затверджений розпорядженням Київської міської держадміністрації від 15.01.96 р. № 39. У цьому переліку — і вказана Києво-Печерська Лавра.

Розмір збору

згідно з Декретом про місцеві податки і збори не повинен перевищувати з юридичних осіб — 0,1 % вартості виробленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг з використанням місцевої символіки, а з громадян, що займаються підприємницькою діяльністю, — п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.).

Для платників збору

за використання місцевої символіки в м. Києві відповідно до п. 6.2 Положення про місцевий збір встановлено квартальний (звітний) період подання звітності. Вона подається до ДПІ за місцем реєстрації платника протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу за формою, затвердженою наказом ДПУ від 24.12.2003 р. № 622. Сплачувати ж збір необхідно до бюджету району за місцем реєстрації платника.

Розрахунковою базою оподаткування збором для юридичних осіб є:

— загальна вартість виробленої продукції (виконаних робіт, наданих послуг) підприємств, організацій, установ, у власних назвах або товарних знаках яких використовується символіка міста у комерційних цілях;

— вартість окремих видів продукції (робіт, послуг), при виготовленні (виконанні, наданні) яких використовується символіка м. Києва;

— загальна сума доходів банку

(п. 2.2 Положення про місцевий збір).

У нашому випадку базою для оподаткування є

вартість окремих видів продукції (робіт, послуг), при виготовленні (виконанні, наданні) яких використовується символіка м. Києва. На думку ДПАУ (лист від 13.12.2006 р. № 13986/6/15-0616) при нарахуванні збору за використання державної символіки необхідно брати дохід (виручку) від реалізації продукції за вирахуванням податку на додану вартість. Отже, при нарахуванні збору потрібно користуватися даними бухгалтерського обліку, а саме показниками рахунка 70 «Дохід від реалізації продукції». Тобто моментом виникнення зобов’язань виступатиме дата відвантаження продукції.

Що стосується податкового обліку, то витрати на сплату збору відноситимуться до складу валових відповідно до

п.п. 5.2.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

При заповненні податкової декларації з податку на прибуток сума збору відображається в рядку 4.6.25 «збір за право використання місцевої символіки» додатка Р1 до рядка 04.6 «Суми нарахованих податків, зборів (обов’язкових платежів), що включаються до валових витрат» та в рядку 04.6 «сума податків, зборів (обов’язкових платежів), крім визначених у рядку 04.4» декларації, оскільки додаток Р1 виступає розшифровкою до цього рядка.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі