Теми статей
Обрати теми

Якщо до суми бюджетного відшкодування включено суму ПДВ за передоплатою за товар, який надалі не було поставлено

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо до суми бюджетного відшкодування включено суму ПДВ за передоплатою за товар, який надалі не було поставлено

 

Підприємство у вересні оплатило товар, отримало від постачальника податкову накладну та відобразило суму «вхідного» ПДВ за такою податковою накладною у складі податкового кредиту. У жовтні цю суму було заявлено до бюджетного відшкодування. У грудні, у зв’язку з неможливістю поставити оплачений товар, договір було розірвано і постачальник повернув отриманий аванс у повному обсязі. Повернення грошових коштів було підтверджено Розрахунком коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, але до цього часу заявлену у жовтні суму до бюджетного відшкодування було фактично відшкодовано.

В якому зі звітних періодів та як слід відобразити суму ПДВ, зазначену в Розрахунку коригування? Чи впливає Розрахунок коригування на суму фактично отриманого бюджетного відшкодування?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що в момент отримання попередньої оплати постачальник цілком правильно виписав податкову накладну. У грудні договір було розірвано і авансовий платіж повернено покупцю.

Згідно з

п. 3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/ 97-ВР (далі — Закон про ПДВ) об’єктом обкладення ПДВ є операції з поставки товарів (послуг). У зв’язку з розірванням договору поставки товару не буде, об’єкта оподаткування не стало, а отже, й обкладати ПДВ нема чого. Тому постачальнику товару слід сторнувати раніше відображені податкові зобов’язання. При цьому коригування податкових зобов’язань відбувається не на підставі п. 4.5 Закону про ПДВ (оскільки зміна суми компенсації вартості відбувається не після поставки товарів), а через те, що відсутній об’єкт оподаткування, — на підставі п. 3.1 Закону про ПДВ.

У день повернення передоплати (авансового платежу) постачальник має виписати

Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (далі — Розрахунок коригування). Так і було зроблено: постачальник у грудні виписав Розрахунок коригування та вручив його покупцю*. Усе це свідчить про те, що постачальник усе зробив правильно та своєчасно.

* Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, оформлення Розрахунку коригування в такому разі не передбачено. Але ми б порадили все ж таки Розрахунок заповнити, тим більше що податківці у своїх листах (від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117 і від 09.12.2005 р. № 1106/10/31-106) дотримуються саме такої думки.

Тепер поговоримо про покупця товару. Покупець товару у жовтні заявив суму ПДВ до бюджетного відшкодування. До суми бюджетного відшкодування входила й сума ПДВ, сплачена цьому постачальнику у складі вартості оплаченого товару у вересні. За результатами перевірки податківці принйяли рішення відшкодувати заявлену в жовтневій декларації суму ПДВ. У результаті

суму бюджетного відшкодування було фактично відшкодовано.

У грудні від постачальника було отримано

Розрахунок коригування на повну суму поверненого авансового платежу. Покупець зобов’язаний відобразити дані за таким Розрахунком у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних за грудень. Дані щодо коригування податкового кредиту слід перенести з Реєстру до рядка 16.3 «Інші випадки» зі знаком «-» до декларації з ПДВ за грудень.

При цьому грудневе коригування раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ ніяк не впливає на заявлену у жовтні суму бюджетного відшкодування з ПДВ, бо це не помилка. Така сума коригування зменшить лише суму податкового кредиту за грудень.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі