Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання діяльності банків

Редакція БТ
Постанова від 04.12.2008 р. № 413

АНТИКРИЗОВІ

заходи-2 від Нацбанку

 

Постанова Національного банку

України від 04.12.2008 р. № 413

«Про окремі питання діяльності банків»

 

Постановою

, що коментується, Нацбанк визнав такою, що втратила чинність, постанову Правління НБУ від 11.10.2008 р. № 319 (далі — постанова № 319)*, яка встановлювала низку заходів щодо фінансової стабілізації, передбачених у жовтні — листопаді цього року. У результаті обмеження, запроваджені постановою № 319, утратили чинність (наприклад, стосовно строку здійснення розрахунків), хоча частину з них повторено в постанові, що коментується. Відзначимо найцікавіші стабілізаційні заходи Нацбанку:

1.

Банкам рекомендовано переглянути у бік зменшення процентні ставки за кредитами, наданими в інвалюті, з урахуванням якості стану обслуговування позичальниками заборгованості за такими кредитами, а також стану дохідності банку; у разі погіршення ліквідностівідмовитися від укладення договорів про відкриття кредитних ліній та надання інших безумовних кредитних зобов’язань і вживати заходів щодо дострокового погашення кредитів.

2. Банкам

дозволено самостійно і на власний ризик приймати рішення щодо пролонгації кредитів, наданих товаровиробникам, і до 01.10.2009 р. визначити клас позичальників, яким не може бути здійснено таку пролонгацію відповідно до вимог Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затвердженого постановою НБУ від 06.07.2000 р. № 279.

3. Банкам дозволено здійснювати операції

з обміну (конвертації) інвалюти лише в межах однієї групи Класифікатора. Зазначене обмеження не поширюється на операції, що здійснюються для забезпечення виконання договорів за імпортом, та на операції, що здійснюються банками на міжнародних валютних ринках з купівлі інвалюти 1-ї групи Класифікатора за інвалюту інших груп класифікатора.

4.

Тимчасово заборонено купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції та послуг, що здійснюється без увезення в Україну та призначений для подальшого перепродажу нерезидентам (цей захід, до речі, також фігурував у постанові № 319). При цьому виконання зобов’язань за договорами міжнародного страхування, що діють на території країн — членів міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена карта», не вважається імпортом без увезення на територію України;

5.

Повернені на користь резидентів авансові платежі в інвалюті за імпорт (при невиконанні нерезидентами зобов’язань) банки зобов’язані будуть продати лише за певними курсами: за курсом купівлі цієї інвалюти — якщо інвалюту для здійснення такого авансового платежу було куплено на міжбанку; за офіційним курсом НБУ на день перерахування коштів за межі України — якщо авансовий платіж було здійснено за рахунок кредитних коштів.

6.

Тимчасово резиденти України можуть використовувати безготівкову інвалюту, куплену за гривні чи обміняну (на виконання зобов’язань в інвалюті) на іншу інвалюту на потреби, зазначені в заяві про її придбання, протягом 5 робочих днів з дня її зарахування на їх поточний рахунок. При цьому така інвалюта не підлягає списанню з поточного рахунка клієнта протягом 5-денного строку з метою використання її на інші цілі.

7.

Залишилася заборона на дострокове зняття депозитних коштів. Зауважимо: цю заборону в постанові, що коментується, сформульовано недостатньо чітко (п’ятий абзац п. 2), однак у листі від 06.12.2008 р. № 22-310/946-17250 Нацбанк звернув увагу, що вона все ще існує.

* З приводу запропонованих НБУ заходів ми писали в коментарях: «Нацбанк стурбований нестабільністю банківської системи» // «БТ», 2008, № 42, с. 5; «Фінансова стабілізація: знову запроваджено обов’язковий продаж невикористаної іноземної валюти» // «БТ», 2008, № 46, с. 4; «Фінансова стабільність — новини від Нацбанку» // «БТ», 2008, № 45, с. 6, а також у калейдоскопі документів: «Куплена інвалюта для повернення інвестицій з України зараховуватиметься покупцю тільки на 6-й день» // «БТ», 2008, № 46, с. 11; «Торгівля іноземною валютою: є зміни» // «БТ», 2008, № 44, с. 7; «НБУ «ослабив гайки» своєї фінансової стабілізації» // «БТ», 2008, № 43, с. 14.

Постанова набула чинності 04.12.2008 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі