Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору

Редакція БТ
Постанова від 03.12.2008 р. № 1050

ЕКОЗБІР:

подаємо розрахунок і сплачуємо по-новому

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. № 1050

«Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору»

 

Документ, що коментується наведено у додатку «Документи»

 

Постановою

, що коментується Кабмін уніс зміни до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303. Відзначимо найсуттєвіші з них.

1. Збільшено розмір екозбору для підприємств, для яких не встановлено ліміти скидів та розміщення відходів та для тих, хто здійснює понадлімітні обсяги скидів та розміщення відходів. Для таких підприємств розмір екозбору обчислюватиметься в установленому порядку

у десятикратному розмірі. Раніше розмір цього збору за не встановлення лімітів та здійснення понадлімітних викидів стягувався у п’ятикратному розмірі.

Зазначимо і те, що в

Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджений наказом ДПАУ від 17.03.2005 р. № 111 ніяких змін пов’язаних з прийняттям цієї Постанови ще не внесено. Тому при розрахунку розміру збору цим підприємствам необхідно бути уважними, щоб автоматично при заповненні колонки 8 «Суми збору, обчисленого за понадлімітні обсяги» не припуститися помилки, адже у формулі для розрахунку її значення все ще фігурує коефіцієнт 5.

2. Змінено також місце подачі

Податкового розрахунку і сплати. Так, відтепер подавати Податковий розрахунок та сплачувати збір платники збору за забруднення навколишнього середовища (екозбору) будуть:

за місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення — у разі здійснення викидів стаціонарними джерелами забруднення та скидів;

за місцем знаходження спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів — у разі розміщення відходів;

за місцем перебування платника збору на податковому обліку — у разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення.

Раніше подача розрахунків і сплата екозбору щодо викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів і розміщення відходів відбувалася за місцем податкової реєстрації платника (місцем перебування на податковому обліку в органах ДПС), як і у разі здійснення викидів пересувним джерелом забруднення.

Для того, щоб виконати такі вимоги платник збору повинен стати на облік як платник окремих податків за місцезнаходженням його

джерел забруднення навколишнього природного середовища розташованих на територіях інших територіальних громад, ніж платник податків (п. 7.11 та 9.2 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженому наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80).

Крім того, необхідно пам’ятати, що згідно з цими

змінами у випадку коли місце подачі податкового розрахунку не збігається з місцем перебування на податковому обліку платника екозбору він повинен подати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, копії відповідних податкових розрахунків до органу ДПС в якому цей платник екозбору перебуває на обліку.

3. Постанова, що коментується набуває чинності з 1 січня 2009 року. Виходячи з цього вважаємо, що подавати звітність і сплачувати збір за новими правилами потрібно буде лише з 2009 року. Тобто звітувати (і відповідно сплачувати збір) за 2008 рік необхідно за старими правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі