Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

Редакція БТ
Наказ від 12.11.2008 р. № 527

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНВАЛІДІВ:

приватний підприємець, якому встановлено інвалідність, зараховуватиметься у виконання «інвалідного» нормативу

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 12.11.2008 р. № 527

«Про внесення змін до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна)

«Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, унесено зміни до Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затвердженої наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42 (далі — Інструкція № 42).

Згідно зі змінами при встановленні інвалідності фізичній особі, яка використовує найману працю, для неї

показник рядка 02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)» звіту за формою № 10-ПІ (річна) збільшується на одиницю. Отже, фізичні особи — підприємці (ФОП), які мають інвалідність, зараховуватимуться у виконання «інвалідного» нормативу.

Тільки ось новозапроваджена норма не зовсім узгоджується з вимогами

Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція № 286).

Нагадаємо, що рядок 01

«Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)» цього звіту заповнюється відповідно до п. 3.2 Інструкції № 286. Згідно з цією Інструкцією при розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників беруть до уваги тільки працівників. Фізична особа, яка використовує найману працю, не є найманим працівником. Рядок же 02 звіту є своєрідною розшифровкою рядка 01 (це видно з назви рядка 02).

При цьому зверніть увагу: унесені зміни стосуються тільки рядка 02. Порядок визначення показника рядка 01 залишився без змін

. Виходить, що у розрахунку показника рядка 01 (на відміну від оновленого показника рядка 02) ФОП, які мають інвалідність, не враховуватимуть самих себе. Наприклад, середньооблікова кількість штатних працівників у ФОП — 9 осіб, з них 1 інвалід. Крім того, й сама ФОП має інвалідність. Тож у рядку 01 звіту слід зазначити 9 осіб, а в рядку 2 згідно з унесеними змінами буде зазначено 2 особи.

Також

наказом, що коментується, затверджено оновлену форму Переліку підприємств, що ввійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця (додаток до Інструкції № 42). Цей оновлений додаток повинні разом зі звітом за 2008 рік подати:

— роботодавці, які мають відокремлені підрозділи;

— роботодавці, які повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів;

— господарські об’єднання, створені з метою координації виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

Порівняно з минулим роком у звіті доведеться надати більш деталізовану інформацію про підприємства, що входять до їх складу.

Наказ, що коментується, набув чинності 9 грудня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі