Теми статей
Обрати теми

Про порядок формування витрат при будівництві

Редакція БТ
Лист від 24.10.2008 р. № 10442/6/17-0716

ПУНКТ 5.9 У БУДІВНИЦТВІ:

вартість БМР не перераховується

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.10.2008 р. № 10442/6/17-0716

«Про порядок формування витрат при будівництві»

 

У

листі, що коментується, розглянуто питання про порядок віднесення витрат на оплату вартості будівельно-монтажних робіт (БМР) до складу валових витрат. Він зацікавить підприємства, що будують об’єкти нерухомості з метою подальшого продажу і у процесі будівництва придбавають БМР.

Як зазначають автори

листа, що коментується, якщо підприємство будує будівлю (споруду) з метою подальшого продажу, то така будівля кваліфікується як товар (тут точніше було б говорити про незавершене виробництво і готову продукцію). У зв’язку з цим витрати платника податку на придбання матеріалів для такого будівництва відносяться до складу валових витрат, але паралельно вартість таких матеріалів перераховується за п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Зауважимо, що ДПАУ вже давно погодилася з тим, що вартість незавершеного виробництва і готової продукції бере участь в обліку приросту-убутку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток лише в частині матеріальної складової (лист ДПАУ від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217, докладніше про це — у статті «Пункт 5.9 у виробництві: методика розрахунку матскладової в НЗВ та залишках ГП» // «БТ», 2008, № 48, с. 34).

У ситуації з БМР проблема полягає в тому, що часто в актах підрядник зазначає не лише загальну вартість виконаних робіт, а і вартість усіх використаних для цього матеріалів. Ця будівельна особливість і породжує запитання: чи не потрібно частину вартості БМР, що дорівнює вартості використаних для їх виконання матеріалів, перераховувати за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Автори

листа, що коментується, із цього приводу зауважили: якщо платник податку здійснює будівництво з метою продажу і при цьому залучає до виконання БМР субпідрядні організації, то вартість виконаних робіт, у тому числі й субпідрядними організаціями, відноситься на валові витрати такого платника відповідно до п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

Як бачимо, про перерахунок за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток — жодного слова. Це дає підстави вважати: податківці погоджуються, що вартість БМР у повній сумі включається до складу валових витрат і не бере участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Абсолютно з цим згодні.

Зауважимо також, що розглянуте вище питання актуальне тільки для тих забудовників, які не скористалися правилами довгострокового оподаткування за п. 7.10 Закону про податок на прибуток (такі підрядники формують свої витрати в особливому порядку і п. 5.9 Закону про податок на прибуток їх не стосується, на що вказано також і в листі ДПАУ від 16.12.2005 р. № 9288/X/15-0314).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі