Теми статей
Обрати теми

ПДВ-реєстрація за новими правилами

Редакція БТ
Стаття

ПДВ-РЕЄСТРАЦІЯ

за новими правилами

 

ДПАУ внесла низку істотних змін до Положення про реєстрацію платників ПДВ, унаслідок чого змінено форму Свідоцтва платника ПДВ та заяву про реєстрацію, урегульовано низку процедурних питань, пов’язаних із цим процесом.

Ці зміни набули чинності 20.10.2008 р. і деякою мірою зачіпають інтереси більшості суб’єктів господарювання.

Оскільки практичний інтерес для наших читачів становлять не власне зміни, а порядок реєстрації платників ПДВ, пропонуємо вашій увазі низку запитань, що надійшли до редакції, відповіді на які підготовлено вже з урахуванням нововведень.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Наказ № 560

— наказ ДПАУ «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 01.09.2008 р. № 560.

Положення №79

— Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

 

Бажаний день реєстрації

Коли потрібно подати реєстраційну заяву для того, щоб зареєструватися платником ПДВ з 15 січня 2009 року?

 

У

Положенні №79 запроваджено нове поняття — «бажаний день реєстрації».

Тепер особи, які реєструються платниками ПДВ добровільно, а також особи, які планують здійснювати діяльність, що передбачає обов’язкову* реєстрацію, можуть зазначити в оновленій формі

Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ) бажаний день реєстрації, з якого таку особу буде зареєстровано платником ПДВ.

*Закон про ПДВ передбачає обов’язкову реєстрацію платником ПДВ: осіб, уповноважених сплачувати податок з послуг підприємств залізничного транспорту з їх основної діяльності та підприємств зв’язку в порядку, установленому КМУ (п.п. 2.3.2); осіб, які поставляють товари на митній території України з використанням глобальної чи локальної комп’ютерної мережі (п.п. 2.3.3); осіб, котрі здійснюють реалізацію конфіскованого майна (п.п. 2.3.4).

Отже, платник може самостійно визначити дату, з якої почнеться його діяльність зі сплатою ПДВ.

Для того щоб скористатися таким правом, згідно з

п. 13.1 Положення № 79 майбутній платник ПДВ має подати заяву про реєстрацію завчасно. Дата, з якої така особа бажає бути зареєстрованим платником ПДВ, має наставати не раніше ніж через 20 календарних днів після подання такої заяви до органу державної податкової служби і не пізніше дня, що передує дню початку здійснення операцій, що передбачають обов’язкову реєстрацію платником ПДВ (пп. 2.3.2 — 2.3.4 Закону про ПДВ).

Наприклад, якщо планується розпочати здійснення операцій з продажу конфіскованих товарів з 15 січня 2009 року, то реєстраційну заяву майбутній платник має подати не пізніше, ніж за двадцять календарних днів до такої дати, тобто не пізніше ніж 25 грудня 2008 року. У такій заяві можна зазначити бажану дату реєстрації — 15 січня 2009 року.

При цьому слід ураховувати: якщо протягом строку від подання такої заяви до бажаного дня реєстрації в особи виникають

обставини, за яких реєстрація платником ПДВ є обов’язковою, то такий платник податків зобов’язаний повторно подати Реєстраційну заяву у строки, передбачені п. 9.6 Закону про ПДВ.

Під

обставинами, на думку податківців, слід розуміти:

— перевищення за останні 12 календарних місяців обсягів оподатковуваних операцій у розмірі 300 тис. грн. (

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ);

— здійснення імпорту товарів (супутніх послуг) (

п. 2.4 Закону про ПДВ).

Повторну заяву також слід подати, якщо платник податків скористався своїм правом і завчасно подав заяву, але операції, передбачені

пп. 2.3.2 — 2.3.4 Закону про ПДВ, планує здійснювати раніше, ніж це передбачалося при поданні першої заяви.

Отже, власне подання реєстраційної заяви із зазначенням бажаної дати реєстрації не звільняє від обов’язку стежити за обсягом виручки та наявністю операцій, що потребують обов’язкової реєстрації.

 

Дата реєстрації і дата початку дії Свідоцтва

Якщо платник ПДВ переходить на облік до іншої ДПІ, чи буде змінено дату його реєстрації?

 

Згідно з

п. 14 Положення №79 датою реєстрації особи платником ПДВ, що вноситься до Реєстру і проставляється у Свідоцтві про реєстрацію платника податку на додану вартість (форма № 2-ПДВ, далі — Свідоцтво), є дата, що відповідає даті здійснення запису в Реєстрі, чи бажаний день реєстрації.

Під час

реєстрації датою початку дії Свідоцтва є дата податкової реєстрації платника ПДВ.

Зауважимо, що фраза «Дата видачі свідоцтва», що зазначалася раніше у старій формі Свідоцтва, в оновленій формі Свідоцтва замінена на «Дата початку дії свідоцтва». Якщо дані платника ПДВ, зазначені у Свідоцтві, не змінилися, то видане раніше Свідоцтво за старою формою залишається діючим і не підлягає обов’язковій заміні до виникнення змін у таких даних. Однак за бажанням платника і на підставі його заяви Свідоцтво за старою формою може бути замінено на Свідоцтво за новою формою в порядку, установленому для перереєстрації.

Якщо надалі у платника виникають підстави для проведення перереєстрації згідно з

п. 21 Положення №79 (зміни в даних платника ПДВ, що стосуються ідентифікаційного коду, реєстраційного номера, найменування (П. І. Б.) або місцезнаходження (місця проживання)), або платник переходить на облік до іншої ДПІ унаслідок зміни місцезнаходження (п. 23.2 Положення № 79), а також у разі псування (втрати) Свідоцтва, для отримання нового Свідоцтва платник має подати до податкового органу додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація», «Зміна місцезнаходження» або «Перереєстрація у зв’язку із псуванням (втратою) Свідоцтва».

До таких заяв необхідно додати Свідоцтво (у разі втрати — пояснювальну записку про втрату Свідоцтва), усі засвідчені його копії, а в разі псування (втрати) — ще й оригінал платіжного документа про сплату встановленої суми за Свідоцтво (17 грн.).

При цьому дата реєстрації платника ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва і датою анулювання старого Свідоцтва є останній день десятиденного строку від дня отримання податковим органом додаткової реєстраційної заяви з відповідною позначкою.

Отже, після подання заяви про заміну Свідоцтва при оформленні податкових накладних платник може використовувати дані старого Свідоцтва протягом 10 днів з дня подання заяви.

Зауважимо, що в оновленому

п. 24 Положення №79 передбачено процедуру заміни Свідоцтва платникам, яким продовжено строк їх перебування на обліку в органі ДПС за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) більше ніж на місяць або до кінця року. Такому платнику за його бажанням Свідоцтво може бути замінено за процедурою перереєстрації (п. 21 Положення №79), але в ньому зазначається строк його дії, що відповідає даті закінчення двадцяти днів, наступних за днем, до якого продовжено строк перебування на обліку платника податку.

 

Перехід з єдиного податку на загальну систему

Підприємство-єдиноподатник за ставкою 10 % з 1 січня 2009 року переходить на загальну систему оподаткування. Коли потрібно подати заяву про реєстрацію платником ПДВ, якщо обсяг оподатковуваних операцій за 2008 рік перевищив 300 тис. грн.?

 

Спрощена система оподаткування дозволяє юридичним особам, які сплачують ЄП за ставкою 10 %, і підприємцям-єдиноподатникам не реєструватися платниками ПДВ, навіть якщо обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місяців перевищив суму 300 тис. грн. (

ст. 6 Указу № 746).

Якщо такий єдиноподатник переходить на загальну систему оподаткування, то з моменту переходу на нього починають поширюватися загальні вимоги

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ щодо обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Раніше питання про строки такої реєстрації не було врегульовано, тому всі орієнтувалися на загальні вимоги

п.п. «а» п. 9.6 Закону про ПДВ, що передбачає необхідність подати заяву не пізніше двадцятого календарного дня з моменту досягнення сумою оподатковуваних операцій 300 тис. грн. Для колишніх єдиноподатників таким днем вважали перший день кварталу, з якого вони перейшли на загальну систему оподаткування.

Тепер ДПАУ встановила строки подання реєстраційної заяви і дату реєстрації платником ПДВ для суб’єктів господарювання, які переходять на загальну систему в примусовому порядку у зв’язку з перевищенням річною виручкою граничного розміру, установленого

ст. 1 Указу № 746 (1 млн грн. — для юридичних осіб і 500 тис. грн. — для фізичних осіб).

Такі суб’єкти повинні подати реєстраційну заяву

не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу роботи на загальній системі (п.п. «г» п. 13 Положення № 79) і стати платниками ПДВ з першого числа кварталу, в якому здійснено перехід на загальну систему (п. 12.1 Положення № 79). Як бажаний день реєстрації такі платники можуть визначити лише 1-ше число кварталу роботи на загальній системі (четвертий абзац п. 13.1 Положення № 79).

Зауважте: якщо бажаний день у реєстраційній заяві не зазначено, то ним усе одно вважатиметься 1-ше число кварталу переходу на загальну систему, навіть якщо останній день 10-денного строку видачі Свідоцтва (з дня подання заяви) закінчується до 1-го числа кварталу (

другий абзац п. 13.2 Положення № 79).

На наш погляд, хоча це чітко не зазначено в оновленому

Положенні № 79, саме таких строків подання заяви та реєстрації платником ПДВ необхідно дотримуватися в разі переходу на загальну систему і з інших причин (перевищення чисельності 50 осіб — для юридичних осіб або 10 осіб — для фізичних осіб, наявність бартерних операцій у юридичної особи — єдиноподатника, або за власним бажанням), якщо за останні 12 місяців обсяг оподатковуваних операцій перевищив 300 тис. грн. (див. статтю «Перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування: запитання та відповіді» // «Бухгалтерський тиждень», 2008, № 49, с. 28)

 

ПДВ-реєстрація при переході на єдиний податок за ставкою 6 %

Коли потрібно подати заяву про реєстрацію платником ПДВ при переході на єдиний податок за ставкою 6 %?

 

Якщо юридична особа, не зареєстрована платником ПДВ, переходить на спрощену систему зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 %, то згідно з

п. 12.2 Положення № 79 така особа має зареєструватися платником ПДВ з першого числа кварталу роботи на єдиному податку.

Строки подання реєстраційної заяви такими платниками встановлено в

п.п. «г» п. 13 Положення № 79, де передбачається, що реєстраційну заяву має бути подано (або надіслано з повідомленням про вручення) до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 днів до переходу на сплату єдиного податку за ставкою 6 %.

Якщо реєстраційну заяву буде подано раніше ніж за 15 днів, то в такій заяві може бути зазначено бажаний день реєстрації, який не може бути іншим, ніж 1-й день кварталу, з якого починається робота на єдиному податку за ставкою 6 %.

 

Підприємець-єдиноподатник та ПДВ

Підприємець з 2009 року планує перейти на спрощену систему оподаткування і зареєструватися платником ПДВ. Коли необхідно подати відповідну заяву і чи можна буде відмовитися від сплати ПДВ раніше, ніж через 24 місяці?

 

Єдиноподатник-підприємець має право самостійно обирати, чи бути йому платником ПДВ. Це зафіксовано в

п. 12.3 Положення № 79, де передбачається: якщо фізична особа — підприємець прийме рішення бути платником ПДВ після переходу на спрощену систему, така особа реєструється в порядку, передбаченому Положенням № 79.

У цьому випадку йдеться про порядок добровільної реєстрації, тобто заява подається не пізніше ніж за 20 днів до початку періоду, з якого такий підприємець уважатиметься платником ПДВ (

п.п. «в» п. 13 Положення № 79). При цьому в реєстраційній заяві може бути зазначено бажану дату реєстрації (п. 13.1 Положення № 79).

Крім того, у

п. 12.3 Положення №79 згадується про таке: якщо фізична особа — підприємець до переходу на спрощену систему була платником ПДВ і після переходу на неї прийме рішення скористатися правом, передбаченим ст. 6 Указу № 746, не бути платником ПДВ, то вона подає до відповідного органу державної податкової служби заяву про анулювання реєстрації як платника ПДВ і повертає відповідне Свідоцтво. Оскільки жодних строків для подання такої заяви не встановлено, можна дійти висновку, що відмова від ПДВ може здійснюватися в будь-який час, а не тільки в момент переходу на спрощену систему.

 

Реорганізація підприємства та ПДВ-реєстрація

Засновники прийняли рішення про внесення змін до назви підприємства. Чи потрібно після внесення відповідних змін до статутних документів і отримання нового Свідоцтва про державну реєстрацію наново реєструватися платником ПДВ?

 

Питання реєстрації (перереєстрації) платником ПДВ реорганізованих юридичних осіб тепер урегульовано

п. 8 Положення № 79, де передбачається, що юридична особа, створена в результаті реорганізації платника ПДВ, реєструється як новостворена особа.

Однак у разі, коли датою державної реєстрації юридичної особи, створеної в результаті перетворення, вважається дата створення припиненої юридичної особи (що підтверджується Свідоцтвом про держеєстрацію та даними з Єдиного державного реєстру), новоствореному підприємству видається Свідоцтво платника ПДВ за процедурою перереєстрації, передбаченою

п. 21 Положення № 79.

Таким чином, відповідь на запитання про нову реєстрацію платником ПДВ або про перереєстрацію (унесення змін до Свідоцтва платника ПДВ) залежить від того, чи змінилася дата реєстрації юридичної особи, зазначена у Свідоцтві про держреєстрацію.

Якщо дата держреєстрації не змінилася, то підприємству потрібно пройти процедуру перереєстрації, якщо ж дата держреєстрації змінилася, то перетвореному підприємству потрібно буде зареєструватися платником ПДВ як новоствореному платнику.

Зауважимо, що після процедури перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, новим буде тільки Свідоцтво про реєстрацію платником ПДВ з новим номером і новою датою початку його дії, яка згідно з останніми змінами, унесеними до

п. 21 Положення №79, припадає на останній день десятиденного строку з дня подання реєстраційної заяви до ДПІ з позначкою «Перереєстрація».

Збереження старої дати реєстрації дає платнику ПДВ певні переваги. Так, протягом перших 12 місяців реєстрації новачок не має права на отримання бюджетного відшкодування (

п.п. 7.7.11 Закону про ПДВ); за підсумками 12-місячної роботи у статусі платника ПДВ можна обрати квартальний звітний період (п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ); добровільне зняття з реєстрації можливе тільки через 24 місяці після реєстрації (п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ). Хоча є один не дуже приємний момент, пов’язаний із примусовим зняттям з реєстрації за рішенням податкового органу, якщо за останні 12 місяців у підприємства немає оподатковуваних поставок (п.п. «ґ» п. 9.8 Закону про ПДВ).

 

Обов’язкова реєстрація імпортерів

Чи потрібно реєструватися платником ПДВ підприємству, що здійснює імпорт товарів, якщо обсяг оподатковуваних операцій за 12 місяців не перевищив 300 тис. грн.?

 

Це питання має досить давню історію, і в різний час ДПАУ на нього давала протилежні відповіді.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.4 Закону про ПДВ до платників ПДВ віднесено імпортерів. Хоча їх немає в переліку осіб, які підлягають обов’язковій реєстрації (п. 2.3 Закону про ПДВ), для імпортерів п.п. «б» п. 9.6 Закону про ПДВ установлено такі самі строки подання реєстраційної заяви, як і для осіб, котрі підлягають обов’язковій реєстрації, визначених у пп. 2.3.2 — 2.3.4 Закону про ПДВ, — не пізніше ніж за двадцять календарних днів до початку здійснення таких операцій.

Спочатку податківці наполягали на пріоритетності вимог

п. 9.6 Закону про ПДВ і вимагали обов’язкової реєстрації всіх імпортерів (див. коментар фахівців ДПАУ у «Віснику податкової служби України», 2005, № 15).

Пізніше у

листі ДПАУ від 28.09.2006 р. № 5115/А/16-1415 зроблено висновок, що п.п. «б» п. 9.6 Закону про ПДВ визначає тільки порядок реєстрації осіб, за рішенням яких може бути проведено реєстрацію як платника ПДВ згідно з п. 2.4 Закону про ПДВ. Отже, імпортери зобов’язані сплачувати ввізний ПДВ, але реєструватися платниками ПДВ їм не обов’язково (безумовно, якщо вони не підпадають під інші підстави для обов’язкової реєстрації згідно з п. 2.3 Закону про ПДВ).

Тепер в оновленій редакції

абзацу третього п. 13.1 Положення № 79 до обставин, що потребують обов’язкової реєстрації платником ПДВ, крім операцій, передбачених п. 2.3 Закону про ПДВ, зараховано й операції, передбачені п. 2.4 (тобто операції з імпорту товарів (супутніх послуг)). Утішає тільки те, що в абзаці третьому п. 13.1 Положення № 79 ідеться про виникнення таких операцій в особи, яка подала реєстраційну заяву із зазначенням бажаної дати реєстрації, у період від подання реєстраційної заяви до бажаного дня реєстрації.

Тому, на наш погляд, немає підстав, для вимог податківців щодо реєстрації платниками ПДВ усіх імпортерів (які не подавали заяву про добровільну реєстрацію), тим більше єдиноподатників на ставці 10 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі