Теми статей
Обрати теми

При реалізації ОФ групи 1 валові доходи (витрати) виникають у момент виведення об’єкта з експлуатації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

При реалізації ОФ групи 1 валові доходи (витрати) виникають у момент виведення об’єкта з експлуатації

 

Підприємство продає об’єкт основних фондів групи 1. Оплата за цей об’єкт проводитиметься частинами, а Акт приймання-передачі основних засобів буде підписаний тільки після повної оплати вартості об’єкта. Коли в такому випадку виникатимуть валові витрати (доходи): в момент надходження передоплати чи в момент підписання Акта?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п.п. 8.4.3 Закону про податок на прибуток у разі виведення з експлуатації окремих об’єктів основних фондів (ОФ) групи 1 у зв’язку з їх продажем до валових доходів платника податку включається сума перевищення виручки від продажу цього об’єкта над балансовою вартістю окремих об’єктів ОФ групи 1, а до валових витрат — сума перевищення балансової вартості над виручкою від такого продажу. У свою чергу, балансова вартість групи 1 буде зменшена на суму балансової вартості такого об’єкта.

Із цього підпункту

Закону про податок на прибуток випливає, що для визначення результату від реалізації ОФ 1 групи необхідно мати дві складові, а саме: балансову вартість та виручку від продажу об’єкта ОФ.

Тому, коли першою подією при реалізації об’єкта ОФ групи 1 буде передоплата, неможливо визначити результат від такої операції, оскільки балансову вартість об’єкта можна визначити тільки після виведення його з експлуатації. Отже,

виникнення валових доходів (витрат) при передоплаті буде відбуватися не за першою подією, а лише за другою — при виведенні ОФ групи 1 з експлуатації (підписанні Акта приймання-передачі).

Натомість, у випадку коли першою подією буде виведення з експлуатації ОФ групи 1 (підписання Акта приймання-передачі), валові доходи чи витрати мають відображатися за першою подією, оскільки і балансова вартість об’єкта, і виручка від реалізації будуть відомі.

Зверніть увагу на ще один важливий момент:

балансову вартість об’єкта ОФ групи 1 потрібно брати з урахуванням амортизаційних відрахувань, нарахованих за квартал, в якому вони продаються.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі