Теми статей
Обрати теми

«Добровільно-примусове» анулювання ПДВ-реєстрації філій

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

«Добровільно-примусове» анулювання ПДВ-реєстрації філій

 

Філію зареєстровано як платника ПДВ у 2002 році. У жовтні 2008 року від ДПІ було отримано письмову пропозицію добровільно анулювати реєстрацію платником ПДВ з 1 січня 2009 року, оскільки філія не відповідає визначенню «платник податку», наведеному в Законі про ПДВ. Чи правомірні вимоги ДПІ?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що на початку 2008 року ДПАУ почала звертати увагу на те, що

філії статусу юридичної особи не мають, а тому не відповідають визначенню «платник податку», наведеному в п. 1.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), оскільки не є «особою» в розумінні п. 1.2 Закону про ПДВ. У зв’язку з цим у податкових органів відсутні підстави для реєстрації філії як платника ПДВ.

На сьогодні проблема полягає в тому, що спочатку після набрання чинності

Законом про ПДВ податкові органи активно реєстрували філії платниками ПДВ. Потім ДПАУ схаменулася і в листі від 30.01.2002 р. № 1707/7/16-1217 визнала реєстрацію філій як платників ПДВ необов’язковою, однак це не означало абсолютної неможливості такої реєстрації. І ось тепер ДПАУ вирішила виправити свою помилку і своїми листами почала зобов’язувати регіональні ДПА письмово звернутися до кожної філії — платника ПДВ з пропозицією добровільного анулювання їх реєстрації як платників ПДВ з початку нового бюджетного року, а саме з 01.01.2009 р. (лист ДПАУ від 09.04.2008 р. № 7330/7/16-1417). Для цього вона рекомендувала філіям подати до податкового органу Заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість за формою № 3-ПДВ не пізніше за 21.12.2008 р.

У грудні 2008 року ДПАУ перейшла

до рішучіших заходів: у своєму листі від 01.12.2008 р. № 24738/7/16-1517 вона зауважила, що при неподанні філіями заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ таке анулювання здійснюватиметься з ініціативи податкового органу.

Зауважимо, що позицію ДПАУ про визнання реєстрації філій, які не мають статусу юридичної особи, платниками ПДВ незаконної оспорювати безглуздо. Про те, що філії не можуть бути самостійними платниками ПДВ, оскільки відповідно до

п. 1.2 Закону про ПДВ не відповідають визначенню поняття «особа», ішлося у статті «Філії: сплата окремих податків та зборів» // «БТ», 2008, № 20, с.15. Просто лише зараз ДПАУ «схаменулася» і вирішила все-таки виправити свою помилку. Зазначимо, що у своїх листах ДПАУ не вказує законодавчу норму, згідно з якою здійснюватиметься анулювання реєстрації платника ПДВ з ініціативи податкового органу.

Варте уваги, що ДПАУ вже почала розповідати філіям про податкові наслідки, які на них чекають після скасування їх реєстрації як платників ПДВ (

листи від 06.11.2008 р. № 10887/6/16-1515-26 і від 01.12.2008 р. № 24738/7/ 16-1517). Зокрема, вона вказує на те, що при анулюванні ПДВ-реєстрації філія має застосувати норму п. 9.8 Закону про ПДВ, а саме при складанні податкової звітності за результатами останнього звітного періоду:

— щодо товарів (послуг), щодо яких було нараховано податковий кредит у попередніх або поточному податкових періодах, визнати умовний їх продаж за звичайними цінами і відповідно збільшити суму податкових зобов’язань;

— за результатами останнього податкового періоду філія має право на отримання бюджетного відшкодування. А от якщо в такій декларації буде заповнено рядок 26*, то, на думку ДПАУ, головне підприємство не може перенести суму цього рядка до своєї наступної декларації (до рядка 23.2).

* У ряд. 26 відображається не сума бюджетного відшкодування, а залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування слід уключити до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Ми з такими висновками не згодні. На нашу думку, при анулюванні ПДВ-реєстрації у філії ми маємо справу з так званим злиттям двох платників. Головне підприємство після анулювання ПДВ-реєстрації у філії може делегувати їй право виписування податкових накладних і ведення Реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі