Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Методичних рекомендацій з питань організації державної експертизи проектів

Редакція БТ
Наказ від 13.11.2008 р. № 828

ДЕРЖЕКСПЕРТИЗА ПРОЕКТІВ БУДІВНИЦТВА —

МНС затвердило Методичні рекомендації

 

Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 13.11.2008 р. № 828

«Про затвердження Методичних рекомендацій з питань організації державної експертизи проектів»

 

Для здійснення інвестиційної діяльності у сфері будівництва інвестор відповідно до

ст. 8 та 15 Закону України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.91 р. № 1560-XII повинен, зокрема, одержати позитивний комплексний висновок державної експертизи щодо додержання в інвестиційних програмах та проектах будівництва діючих нормативів з питань санітарного і епідемічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і споруд, а також архітектурних вимог.

Одержання такого позитивного висновку буде підставою для затвердження (перезатвердження) Укрдержбудекспертизою Мінрегіонбуду або її місцевими підрозділами програм і проектів (за винятком проектів, для затвердження яких комплексний висновок державної експертизи необов’язковий) на проведення будівництва (

п. 5 Порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи, затвердженого постановою КМУ від 31.10.2007 р. № 1269).

Однією із складових такої експертизи виступає державна експертиза з питань техногенної безпеки

проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій.

Порядок

проведення такої державної експертизи затверджений постановою КМУ від 20.09.2008 р. № 767. Слід зазначити, що така експертиза проводиться стосовно тих об’єктів будівництва, які наведені в Переліку об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій, проекти будівництва яких підлягають державній експертизі з питань техногенної безпеки, затвердженому постановою КМУ від 20.09.2008 р. № 767.

Тому з метою здійснення правового регулювання проведення експертизи будівництва об’єктів, що становлять техногенну, підвищену екологічну, ядерну та радіаційну небезпеку МНС

наказом , що коментується, затвердило Методичні рекомендації з організації державної експертизи з питань техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій.

У цих

Методичних рекомендаціях описано основні моменти організації і проведення державної експертизи техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів. Здійснення таких експертиз покладено на працівників Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС, її територіальних інспекцій, а також експертно-технічних центрів цивільного захисту та техногенної безпеки.

Мета проведення експертизи

полягає у виявленні в проектах будівництва порушень вимог державних будівельних норм та правил, перевірці обґрунтованості проектних рішень у сфері техногенної безпеки та підготовці експертного висновку за результатами експертизи.

Після проведення експертизи складається Експертний висновок

. Він може бути як позитивний, так і негативний (форма висновків наведена в додатку 1 та 2 до Методичних рекомендацій). У випадку непогодження замовника з експертним висновком (отримання негативного висновку), він може оскаржити його в місячний строк у вищому органі державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки чи в суді.

Оригінал складеного експертного висновку надається замовникові експертизи, копія ж такого висновку направляється до територіального або місцевого органу державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки.

Слід указати на те, що отриманий висновок є складовою частиною висновку комплексної державної експертизи, а тому впливає на загальний висновок державної експертизи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі