Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 02.12.2008 р. № 24750/7/15-0217

РЕМОНТ ОРЕНДОВАНОГО МАЙНА —

як відобразити в обліку компенсацію вартості ремонту

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.12.2008 р. № 24750/7/15-0217

«Про розгляд листа»

 

Лист

, що коментується, присвячено оподаткуванню операцій, пов’язаних з ремонтом об’єктів оренди.

Нагадаємо загальну схему оподаткування при ремонті орендованого майна в разі, якщо договір оренди дозволяє орендарю провадити ремонт:

— витрати в межах 10 % балансової вартості груп основних фондів на початок року включаються до валових витрат (

п.п. 8.7.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР; далі — Закон про податок на прибуток);

— сума перевищення збільшує (створює) балансову вартість основних фондів відповідної групи (об’єкта основних фондів групи 1) на підставі

п.п. 8.8.1 Закону про податок на прибуток.

У цій частині особливих проблем немає. Основні складнощі у зв’язку з цим викликає оподаткування операції

з повернення відремонтованих об’єктів орендодавцю та отримання компенсації вартості проведеного ремонту. Із цього приводу в п.п. 8.8.2 Закону про податок на прибуток зазначається таке:

«8.8.2. У разі повернення орендарем об’єкта оперативного лізингу (оренди) орендодавцю внаслідок закінчення дії лізингового (орендного) договору, а також у разі знищення, викрадення або зруйнування об’єкта оперативного лізингу (оренди) такий орендар користується правилами, визначеними підпунктом 8.4.8 пункту 8.4 цієї статті для заміни основних фондів. При цьому орендодавець не змінює балансову вартість основних фондів або валові доходи (валові витрати) на суму витрат, понесених орендарем на поліпшення такого об’єкта».

Отже, що ж із цього випливає? Нагадаємо, що ми ці проблеми аналізували у

статті теми тижня «Ремонт і поліпшення орендованого майна» // «БТ», 2008, № 31, с. 38. Там ми вказували, що до оподаткування операцій з отримання компенсації існує кілька підходів:

1) відображати отримання компенсації як продаж результатів робіт (послуг) — він базується на роз’ясненнях ДПАУ, викладених у

листі ДПАУ від 09.04.2004 р. № 2752/6/15-1116. Щоправда, з цього листа ДПАУ не було зрозуміло, що робити з балансовою вартістю основних фондів, тому традиційно такий підхід застосовували в разі, якщо всю вартість ремонту було включено до валових витрат. Ми ж пропонували в періоді отримання компенсації діяти, як приписує п.п. 8.8.2 Закону про податок на прибуток;

2) відображати отримання компенсації як продаж основних фондів (цей підхід застосовувався лише в тому випадку, якщо орендар збільшив у порядку, передбаченому

п.п. 8.8.1 Закону про податок на прибуток, балансову вартість основних фондів). Цей підхід базувався на думці КВРУ з питань фінансів і банківської діяльності, викладеній у листі від 15.05.2003 р. № 06-10/374.

І от у

листі, що коментується, ДПАУ, здається, відступає від своєї старої позиції.

По-перше, у

листі зазначено, що п.п. 8.8.2 Закону про податок на прибуток застосовується тільки разом з п.п. 8.8.1. Інакше кажучи, лише тоді, коли частина вартості ремонтів збільшила балансову вартість основних фондів.

По-друге, п.п. 8.8.2 Закону про податок на прибуток можна застосувати тільки після закінчення дії орендного договору та повернення об’єкта оренди орендодавцю. А от суму компенсації включити до валових доходів доведеться в періоді її отримання. Неважко помітити, що цей варіант є найфіскальнішим з усіх названих вище. Причина в тому, що дохідна частина операції провадиться в періоді отримання компенсації, а от зменшувати об’єкт оподаткування ми будемо лише в міру нарахування амортизації (а у випадку з об’єктами основних фондів групи 1 недоамортизована частина вартості ремонту потрапить до валових витрат лише після повернення об’єкта оренди).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі