Теми статей
Обрати теми

Про преміювання

Редакція БТ
Лист від 23.09.2008 р. № 618/13/84-08

ДОГАНА — НЕ ЗАВЖДИ ПРИВІД

для депреміювання працівників: роз’яснення Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.09.2008 р. № 618/13/84-08

«Про преміювання»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснив діючий порядок виплат працівникам премій та депреміювання при порушенні трудової дисципліни.

Згідно зі

ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР порядок виплати премій та інших виплат установлюється колективним договором. З урахуванням цього Мінпраці вказує, що на сьогодні підприємства самостійно визначають умови та розміри виплачуваних премій та інших заохочувальних виплат.

Порядок преміювання може бути прописано в

Положенні про преміювання. При розробленні системи преміювання та складанні Положення Мінпраці рекомендує звернути увагу на таке:

1. Вибір показників та умов преміювання має здійснюватися з урахуванням завдань, поставлених перед кожним структурним підрозділом.

2. У

Положенні про преміювання визначають коло працівників, на яких поширюється дія преміальної системи, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, строки її виплати.

3.

Положенням про преміювання слід визначати виробничі упущення та інші порушення, за які працівників позбавляють премій повністю або частково. Одним з таких показників може бути порушення працівником трудової дисципліни.

Стосовно

депреміювання працівників у період накладення дисциплінарного стягнення за порушення трудової дисципліни зауважимо таке. Статтею 151 Кодексу законів про працю України передбачено, що протягом строку дисциплінарного стягнення до працівника не застосовують заходи заохочення, якими можуть виступати премії та інші грошові заохочення*.

* Докладніше див. статтю «Заохочення і стягнення: боремося за дисципліну та відповідальне ставлення до роботи» // «БТ», 2008, № 23, с. 14.

При цьому Мінпраці роз’яснює, що

позбавити повністю або частково працівника премії в період строку дисциплінарного стягнення можна лише тоді, якщо таку норму передбачено Положенням про преміювання. Якщо ж в ньому не передбачено, що в разі винесення догани працівнику за порушення трудової дисципліни виробничі премії не нараховуються, то протягом строку дисциплінарного стягнення виробничі премії виплачують, оскільки їх виплата не є заходом заохочення, а премія належить до додаткової заробітної плати.

Таким чином, винесення догани за дисциплінарний проступок не завжди автоматично спричинює позбавлення працівника премій протягом строку її накладення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі