Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 04.12.2008 р. № 755

Увага! Суб’єкти сільськогосподарського

спецрежиму з ПДВ можуть подати заяву про реєстрацію до 20.01.2009 р. включно

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 04.12.2008 р. № 755

«Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2009 року сільськогосподарські товаровиробники мають можливість відповідно до

Закону України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31.10.2008 р. № 639-VI застосовувати спеціальний режим обкладення ПДВ згідно зі ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Для цього їм необхідно було подати до податкового органу заяву за ф. № 1-РС у строки, визначені ст. 9 Закону про ПДВ для реєстрації звичайних платників ПДВ, тобто строк подання такої заяви, за ідеєю, закінчився ще 11 грудня 2008 року. У заяві на реєстрацію необхідно було зазначати виключний перелік видів діяльності сільгосппідприємства, що підпадають під дію ст. 81 Закону про ПДВ та входять до повного переліку таких видів діяльності, визначеного та оприлюдненого Кабміном. Але, незважаючи на цю встановлену вимогу, Кабмін такий перелік досі не оприлюднив, та й багато хто із платників не встиг швидко відреагувати на нововведення і не подав реєстраційну заяву до податкового органу. У свою чергу, ДПАУ вирішила зняти всі суперечності та наказом, що коментується, унесла зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 (далі — Положення № 79).

У результаті внесених змін

продовжено строк для подання реєстраційної заяви за ф. № 1-РС до 20.01.2009 р. включно. При цьому у свідоцтві про реєстрацію сільгосппідприємств як суб’єктів спеціального режиму обкладення ПДВ буде зазначено дату реєстрації суб’єктом спецрежиму — 01.01.2009 р. Таке правило поширюється на сільськогосподарські підприємства, які станом на 01.01.2009 р. уже були зареєстровані платниками ПДВ на загальних умовах.

Наказом

, що коментується, затверджено нові ф. № 1-РС, № 2-РС, № 3-РС. Подавати реєстраційну заяву за новою формою можна починаючи з 1 січня 2009 року. Саме з цієї дати наказ, що коментується, набуває чинності.

Згідно з новою редакцією

п. 26.3 Положення № 79 Кабмін визначає та оприлюднює повний перелік видів діяльності, на які поширюється спецрежим відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженого наказом Держкомтехрегулювання від 26.12.2005 р. № 375.

Зміни, що коментуються, стосуються не лише порядку реєстрації суб’єктом спецрежиму з ПДВ, а і питання перереєстрації, анулювання реєстрації як суб’єкта спецрежиму. Крім того, зміни зачепили порядок реєстрації платником ПДВ при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну і навпаки.

У найближчих номерах ми проаналізуємо всі внесені зміни докладніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі