Теми статей
Обрати теми

Що нас очікує у 2009 році: найсуттєвіші зміни

Редакція БТ
Стаття

ЩО НАС ОЧІКУЄ У 2009 РОЦІ:

найсуттєвіші зміни

 

2009 рік не стане винятком у низці попередніх років — з його настанням зміняться деякі законодавчі норми, що регулюють багато податкових та господарських питань.

У цій статті ми прокоментуємо найважливіші зміни і для зручності користування зведемо їх усі до однієї таблиці.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Мінімальна заробітна плата дорівнює прожитковому мінімуму на працездатну особу

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб» від 14.12.2006 р. № 466-V

, який має набрати чинності з 1 січня 2009 року, передбачає, що мінімальна заробітна плата встановлюється в розмірі не нижче розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу. Таке положення з 1 січня 2009 року буде внесено до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) і до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Нагадаємо, що від розміру мінімальної заробітної плати залежить низка показників, що застосовуються при оподаткуванні доходів фізичних осіб та нарахуванні внесків до соціальних фондів (розмір податкової соціальної пільги, мінімального страхового внеску до Пенсійного фонду), а також мінімальний розмір статутного фонду госптовариств.

Однак не виключено, що ця норма не запрацює. Так,

проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 15.09.2008 р. № 3000 планується установити прожитковий мінімум упродовж усього 2009 р. на рівні прожиткового мінімуму у грудні 2008 року, а от розмір мінімальної заробітної плати планується збільшувати з 605 грн. у січні до 669 грн., у грудні 2009 р.

 

Подвійний розмір адмінштрафу

З 1 січня 2009 року набудуть чинності зміни, унесені до

ст. 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено збільшення вдвічі суми адмінштрафу в разі його стягнення у примусовому порядку.

Хоча цю норму внесено

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» від 24.09.2008 № 586-VI, вона поширюється не лише на адмінштрафи за порушення правил дорожнього руху, а і на всі види адмінштрафів, у тому числі й за порушення, пов’язані зі сплатою податків та зборів.

 

Сільгосппідприємства

ПДВ

.
З 1 січня 2009 року запроваджується новий спецрежим обкладення податком на додану вартість підприємств сільського та лісового господарства, а також рибальства, передбачений ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) замість чинних на сьогодні трьох (п.п. 6.2.6, п. 11.21 і п. 11.29 Закону про ПДВ). Останню редакцію ст. 81 Закону про ПДВ викладено Законом України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативних наслідків фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31.10.2008 р. № 639-VI (далі — Закон № 639).

Застосовувати новий спецрежим зможуть лише підприємства, основним видом діяльності яких є поставка вироблених

сільгосптоварів (надання сільгосппослуг) на власних чи орендованих виробничих потужностях (п. 81.6 Закону про ПДВ). Частка таких товарів (послуг) має становити не менше 75 % від вартості поставлених товарів за 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно. Спецрежим не поширюється на переробні підприємства, а також на підакцизні товари, крім підприємств первинного виноробства, що поставляють виноматеріали (коди УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30) (п. 81.8 Закону про ПДВ).

Для застосування нового спецрежиму слід зареєструватися спецрежимним платником ПДВ та отримати

Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення ПДВ за формою № 2-РС (додаток 7 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, далі — Положення № 79)*.

Заяву про реєстрацію сільгосппідприємства суб’єктом спецрежиму ПДВ має бути подано* за формою № 1-РС (

додаток 6 до Положення № 79), у ній зазначаються види діяльності сільгосппідприємства, що підпадають під дію ст. 81 Закону про ПДВ і входять до переліку видів сільгоспдіяльності (такий перелік ще не оприлюднено Кабміном, хоча це передбачено п.п. 81.15.6 Закону про ПДВ).

* Дивись також с. 47 цього номера.

Новий спецрежим поширюється виключно на

сільгосптовари та сільгосппослуги. Старий спецрежим згідно з п. 11.29 Закону про ПДВ, як відомо, поширювався на будь-які (крім підакцизних) товари (роботи, послуги) власного виробництва, які могли бути й несільськогосподарськими.

Аналогічно колишнім спецрежимам новий сільгосп-ПДВ нараховуватиметься за ставкою 20 % (

п. 81.14 Закону про ПДВ). Сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільгосптоварів (послуг), не підлягає сплаті до бюджету і повністю залишається в розпорядженні такого сільгосппідприємства (п. 81.2 Закону про ПДВ).

Якщо розрахована за звітний період сума спец-ПДВ має від’ємне значення, перевищення суми «вхідного» ПДВ не підлягає бюджетному відшкодуванню (

п. 81.3 Закону про ПДВ). Виняток становить експорт сільгосптоварів (послуг), при якому виробник таких товарів (послуг) має право на бюджетне відшкодування ПДВ у загальному порядку (п. 81.4 Закону про ПДВ).

Крім того, з 01.01.2009 р. для спецрежимних платників ПДВ діятиме тимчасова (до 01.01.2012 р.) пільга у вигляді звільнення від оподаткування операцій з увезення на митну територію України племінних чистопородних тварин великої рогатої худоби чи генетичного матеріалу. Слід зауважити, що подальші поставки таких товарів обкладаються ПДВ у загальному порядку (

п. 11.46 Закону про ПДВ).

Податок на прибуток.

З 1 січня 2009 року також почнуть діяти зміни, унесені Законом № 639 до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), пов’язані з установленням нового спецрежиму сільгосп-ПДВ.

Так, новим абзацом

п.п. 4.2.1 Закону про податок на прибуток передбачено включення до валових доходів додатної різниці між сумами ПДВ, нарахованими на ціну поставлених сільгосптоварів протягом звітного чи попередніх звітному періодів, та сумами ПДВ, сплаченими (нарахованими) протягом звітного періоду на ціну виробничих факторів, сільгосппідприємствами, що застосовують спецрежим згідно зі ст. 81 Закону про ПДВ.

А новий абзац, яким доповнено

п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток, передбачає включення до валових витрат від’ємної різниці між нарахованими (отриманими) та сплаченими сумами нового сільгосп-ПДВ.

Таким чином, сільгосппідприємства, що є платниками податку на прибуток (не є платниками фіксованого сільгоспподатку чи єдиного податку) та застосовують спецрежим згідно зі

ст. 81 Закону про ПДВ, зобов’язані будуть включити додатні підсумкові суми, зазначені в деклараціях щодо сільгосп-ПДВ, до валових доходів, а від’ємні — до валових витрат.

Нагадаємо, що для сільгосппідприємств по податку на прибуток встановлено річний звітний період, що починається з 1 липня поточного року і закінчується 30 червня наступного року.

 

Книговидавнича діяльність

Дію книговидавничих пільг продовжено до 1 січня 2015 року

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки книговидавничої справи в Україні» від 18.09.2008 р. № 521-VI (далі — Закон № 521).

До зазначеної дати, як і раніше, діятимуть:

— пільги, передбачені

п.п. 7.13.7 Закону про податок на прибуток (звільнення від оподаткування прибутку від видавничої діяльності з метою використання пільгової суми, що вивільнилася, на переоснащення видавничо-поліграфічної бази, запровадження нових технологій, розширення виробництва);

— пільги, передбачені

пп. 11.37, 11.38, 11.40 Закону про ПДВ (звільнення від ПДВ операцій з увезення та поставки на території України товарів, призначених для використання в поліграфії, а також поліграфічних товарів та послуг вітчизняного виробництва, крім еротичної літератури);

— звільнення від сплати ввізного мита з товарів, що не виробляються в Україні та ввозяться для використання у видавничій діяльності та діяльності з виготовлення книжкової продукції, яка виробляється в Україні, за переліком, наведеним у

п. «о» ч. 1 ст. 19 Закону України «Про Єдиний митний тариф» від 05.02.92 р. № 2097-ХII (далі — Закон № 2097).

 

Екозбір

З 01.01.2009 р.

постановою КМУ від 03.12.2008 р. № 1050 (див. «БТ», 2008, № 50, с. 5) буде підкориговано Порядок установлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затверджений постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303. Зміни переважно стосуватимуться порядку подання звітності та сплати екозбору.

Так,

Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища (складений наростаючим підсумком з початку року) подається щокварталу податковим органам за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення (розміщення відходів), а в разі використання пересувних джерел забруднення — за місцем перебування платника податків на податковому обліку. Саме в такому порядку і сплачується збір. Строки подання і сплати встановлено такі самі, як для квартальної звітності.

Якщо місце подання

Податкового розрахунку не збігається з місцем перебування платника податків на обліку в податковому органі, то до свого податкового органу необхідно буде подати копію Податкового розрахунку. У зв’язку з цією вимогою поки що не зрозуміло, чи розцінюватиметься неподання копії як неподання звітності.

Збір за понадлімітні обсяги викидів та розміщення відходів, а також за відсутності у платника збору затверджених у встановленому порядку лімітів тепер стягуватиметься в десятикратному розмірі (раніше був п’ятикратний розмір).

 

Пільги усиновлювачам

З 1 січня 2009 року набуде чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які всиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування» від 23.09.2008 р. № 573-VI (далі — Закон № 573), яким передбачено:

— надання одноразової оплачуваної

відпустки тривалістю в 56 календарних днів особі, яка всиновила дитину старше 3 років (відповідні доповнення буде внесено до КЗпП і Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Особа, яка всиновила дитину, має право на цю відпустку за умови, якщо заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням про всиновлення дитини. Відпустка у зв’язку з усиновленням дитини віком старше трьох років надається за заявою особи, яка всиновила дитину, на підставі рішення про усиновлення дитини та оформляється наказом (розпорядженням) власника чи уповноваженого ним органу;

— виплату нового виду допомоги в розмірі, установленому для виплати допомоги при народженні першої дитини (новим

розділом III-А «Допомога при всиновленні дитини» буде доповнено Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХII). Цей вид допомоги призначається та виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання усиновлювача.

 

Акціонерні товариства

З 30 квітня 2009 року набуде чинності

Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI (далі — Закон № 514), який визначає, зокрема, порядок створення, діяльності, припинення, виділення акціонерних товариств (АТ), їх правовий статус, права та обов’язку акціонерів. Разом з тим, як передбачає ч. 5 «прикінцевого» розділу ХVII Закону, уже діючі АТ (створені до 30 квітня 2009 року) отримали дворічний строк на приведення своїх статутів та інших внутрішніх положень у відповідність до таких оновлених законодавчих норм, тобто мусять це зробити до 1 травня 2011 року.

 

Будівництво

Новий порядок прийняття побудованих об’єктів.

З 1 січня 2009 року набуде чинності новий Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923.

Прийняття здійснюється комісією, що створюється інспекцією Держархбудконтролю, та полягає в підтвердженні готовності об’єкта до експлуатації відповідно до погодженої та затвердженої проектної документації.

Приймальна комісія проводить перевірку готовності об’єкта до експлуатації протягом 10 робочих днів. Результати прийняття оформляються актом готовності об’єкта до експлуатації, форму якого затверджує Мінрегіонбуд (а в разі неготовності об’єкта до експлуатації складається відповідний акт із висновками та обґрунтуванням). На підставі акта видається свідоцтво про відповідність побудованого об’єкта до проектної документації, вимог держстандартів, будівельних норм та правил (за формою, затвердженою Мінрегіонбудом). Свідоцтво є підставою для укладення договорів про постачання на об’єкти будівництва необхідних для їх функціонування ресурсів (води, газу, тепла, електроенергії), уключення даних про такі об’єкти будівництва до державної статистичної звітності та оформлення права власності на них.

Зміни в «будівельних» законах.

З 15 квітня 2009 року почнуть діяти деякі положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.2008 р. № 509-VI (далі — Закон № 509). Зміни, зокрема, зачеплять Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-ХIV і Закон України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III і стосуватимуться вихідних даних на проектування, забудову територій, отримання дозволу на виконання підготовчих робіт і дозволу на виконання будівельних робіт.

А з 15 жовтня 2009 року вкотре (з урахуванням змін, унесених

Законом № 509) зміниться порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Докладніше про ці зміни можна прочитати у статті «Сприяння будівництву — аналізуємо Закон № 509» // «БТ», 2008, № 44, с. 38.

 

Суб’єкти малого підприємництва

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання підприємницької діяльності»

від  8.09.2008 р. № 523-VI (далі — Закон № 523), що набув чинності 07.10.2008 р., унесено, зокрема, зміни до Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-ІІІ щодо класифікації суб’єктів малого підприємництва (СМП).

Тепер до СМП належать підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за рік не перевищує 50 осіб, а розмір валового доходу за рік не перевищує 70 млн грн. Ці зміни мають значення як мінімум для трьох досить важливих моментів.

По-перше, для СМП установлено

скорочену за показниками фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Інакше кажучи, підприємства, які за підсумками 2008 року відповідають критеріям малих, уже з першого кварталу 2009 року матимуть право подавати фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (Баланс ф. № 1-м і Звіт про фінансові результати ф. № 2-м).

По-друге, згідно зі

ст. 7 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) дія цього Указу не поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам і засновникам цих суб’єктів, котрі не є СМП, перевищують 25 %. Отже, підприємство, яке не могло перейти на сплату єдиного податку внаслідок того, що його засновник, який володіє часткою в його статутному фонді понад 25 %, не підпадав під критерії суб’єкта малого підприємництва, тепер має переглянути таку можливість.

І нарешті, по-третє,

Закон України «Про основні засади контролю (нагляду) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V для СМП установлює меншу тривалість перевірок:

планових — не більше 5 робочих днів (для звичайних підприємств — 15 робочих днів);

— позапланових —

не більше 2 робочих днів (для звичайних підприємств — 10 робочих днів).

 

Інші зміни

Зазначені вище та інші найцікавіші зміни, що відбудуться в нашому законодавстві з нового року, для наочності наводимо в таблиці.

 

Податок (вид діяльності)

Що буде у 2009 році

Що було

Дата запровадження (строк дії)

Нормативний документ

1

2

3

4

5

ПОДАТКИ ТА ЗБОРИ

ПДВ

Завершується дія пільги у вигляді звільнення від ПДВ операцій поставки відходів і брухту чорних металів, у тому числі операцій з їх імпорту

Діяла пільга

З 01.01.09

П. 11.44 Закону про ПДВ

Податок на прибуток

Продовжено строк дії спецпроцедур погашення заборгованості підприємств ПЕК.

При списанні заборгованості не застосовується порядок урегулювання безнадійної заборгованості, передбачений ст. 12 Закону про податок на прибуток

Передбачалося закінчення строку дії пільги 31.12.08 р.

До 01.01.11

П. 22.31 Закону про податок на прибуток. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення стійкого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» від 16.12.2008 № 670-VI

Екозбір

Розрахунок подається до податкових органів за місцем розташування стаціонарних джерел забруднення (розміщення відходів), копія подається до податкового органу за місцем реєстрації

Розрахунок подавався до податкового органу за місцем реєстрації

З 01.01.09

Постанова КМУ від 03.12.2008 р. № 1050 («БТ», 2008, № 50, с. 5)

Збір за понадлімітні обсяги викидів та розміщення відходів справлятиметься у 10-кратному розмірі

Справлявся у 5-кратному розмірі

З 01.01.09

Акцизний збір

На товари з кодом УКТ ЗЕД 2208 (спирт етиловий, неденатурований з концентрацією спирту менше 80 об. %; спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт) ставка збору буде 21,50 грн. за 1 л 100 % спирту

На спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (код згідно з УКТ ЗЕД 2208 20) ставка становила 10 грн. за 1 л 100 % спирту

З 01.01.09

Ст. 1 Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий і спиртні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР

ПДФО

Закінчується дія пільги

Звільнялися від обкладення ПДФО кошти, що виплачувалися фізичним особам за договорами пенсійних вкладів, укладеними в період проведення експерименту відповідно до Закону України від 20.04.2000 р. № 1674-III

З 01.01.09

Ч. 9 п. 22.8 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 02.05.2003 р. № 889-IV

Розширено перелік осіб, які мають право на отримання вугілля та вугільних брикетів без обкладення їх вартості ПДФО

Діяв попередній перелік

З 01.01.09

Закон України від 02.09.2008 р. № 347-VI («БТ», 2008, № 38, с. 4)

ОКРЕМІ ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ

Сільське господарство

Запроваджується новий спецрежим для сільгоспвиробників

Діяли пільги за п.п. 6.2.6, пп. 11.21 і 11.29 Закону про ПДВ

З 01.01.09

Ст. 81 Закону про ПДВ Закон № 639

Звільняються від оподаткування операції з увезення на митну територію України племінних чистопородних тварин великої рогатої худоби чи генетичного матеріалу

Пільги не було

З 01.01.09 до 01.01.12

П. 11.46 Закону про ПДВ Закон № 639

До валових доходів включаються додатні суми сільськогосподарського спец-ПДВ

Аналогічної норми не було

З 01.01.09

П.п. 4.2.1 Закону про податок на прибуток Закон № 639

До валових витрат включаються від’ємні суми сільськогосподарського спец-ПДВ

З 01.01.09

П.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток Закон № 639

Книговидавнича діяльність

Продовжено строк дії пільг для книговидавничої діяльності

Передбачалося закінчення строку дії пільг 31.12.2008 р.

З 01.01.09 до 01.01.15

Пп. 11.37, 11.38, 11.40 Закону про ПДВ Закон № 521

З 01.01.09 до 01.01.15

П.п. 7.13.7 Закону про податок на прибуток Закон № 521

Продовжено строк дії пільг на ввезення товарів, що не виробляються в Україні, для використання у видавничій діяльності

Передбачалося закінчення строку дії пільги 31.12.2008 р.

З 01.01.09 до 01.01.15

П. «о» ч. 1 ст. 19 Закону № 2097-ХII Закон № 521

Космічна діяльність

Підприємства космічної діяльності застосовують загальні норми амортизації

Застосовувалася 20 % норма прискореної амортизації основних фондів групи 3

З 01.01.09

П.п. 8.6.3 Закону про податок на прибуток

Підприємства космічної діяльності звітуватимуть щокварталу

Установлювався звітний період — рік

З 01.01.09

П. 22.24. Закону про податок на прибуток

Роздрібна торгівля

Торговці з обсягом розрахункових операцій понад 5 млн грн. на рік, які знаходяться в райцентрах із чисельністю до 25 тис. осіб та селищах міського типу, мають приймати при розрахунках банківські платіжні картки (див. «БТ», 2008, № 51, с. 39)

Аналогічні вимоги поширювалися на обласні та районні центри з чисельністю населення понад 25 тис. осіб

З 01.01.09

Постанова КМУ від 29.03.2006 р. № 377

СМП

СМП вважатимуться підприємства з чисельністю не більше 50 осіб та обсягом валового доходу не більше 70 млн грн.

Були інші критерії: 50 осіб і 500 тис. євро

З 07.10.08

Закон № 523

ЗЕД

Почне діяти Порядок розподілу тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини, яким визначено механізм щорічного розподілу такої тарифної квоти на ввезення цукру-сирцю з країн — членів СОТ у 2009 — 2010 роках

Востаннє тарифна квота на цукор-сирець з тростини встановлювалася на 2004 рік

З 01.01.09

Постанова КМУ від 12.11.2008 р. № 1002.

Дію Тимчасового порядку буде продовжено до повного врегулювання діяльності митних брокерів та їх представників (лист ДМСУ від 09.12.2008 р. № 12/196-ЕП)

Тимчасовий порядок діяльності митних брокерів та їх представників

До 01.01.09

Наказ ДМСУ від 26.11.2008 р. № 1334

Починає діяти Порядок відображення відомостей про доплату (повернення) сум митних платежів та відкориговані фактичні відомості про товари, що стали відомими після закінчення митного оформлення

Аналогу не було

З 15.01.09

Наказ ДМСУ від 25.09.2008 р. № 1045

Установлено експортне мито на деякі види насіння олійних культур у розмірі 13 % митної вартості

Діяло експортне мито на деякі види насіння олійних культур у розмірі 14 % митної вартості

З 01.01.09

Ст. 1 Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» від 10.09.99 р. № 1033-ХІV

Установлено експортне мито на живу худобу в розмірі 45 % від митної вартості

Розмір мита — 50 %

З 01.01.09

Ст. 1 Закону України «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» від 07.05.96 р. № 180/96-ВР

Установлено експортне мито на шкіряну сировину в розмірі 29 % від митної вартості

Розмір мита — 30 %

З 01.01.09

Установлено експортне мито на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням у розмірі 27 % від митної вартості

Розмір мита — 30 %

З 01.01.09

Ст. 1 Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх застосуванням» від 13.12.2006 р. № 441-V

Установлено експортне мито на відходи і брухт чорних металів у розмірі 18 євро за 1 тонну

Розмір мита — 25 євро за 1 тонну

З 01.01.09

Ст. 1 Закону України «Про вивізне (експортне) мито на відходи і брухт чорних металів» від 24.10.2002 р. № 216-IV

Госптовариства

 

Зміни в порядку створення, діяльності, припинення, виділення АТ, їх правовий статус, права та обов’язки акціонерів. Створені до 30.04.2009 р. АТ мають привести свої статути у відповідність до нових вимог до 01.05.2011 р.

Ці відносини регулювалися Цивільним кодексом та іншими законами

З 30.04.09

Закон № 514

Розмір резервного фонду госптовариства має становити не менше 15 % від статутного фонду

Установлювався в розмірі не менше 25 %

З 30.04.09

Ст. 87 Господарського кодексу України Закон № 514

Будівництво

Новий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів

Діяв аналогічний

З 01.01.09

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923

Уносяться зміни до вихідних даних на проектування забудови територій, отримання дозволу на виконання підготовчих робіт і дозволу на виконання будівельних робіт

Діють колишні вимоги

З 15.04.09

Закон України № 509, Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-ХIV Закон України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III

Наказ Міністерства регіонального розвитку і будівництва України від 10.10.2008 р. № 447

Укотре має змінитися порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів

Діє аналогічний

15.10.09

Набирають чинності Зміна № 9 до розділу 2 «Робітники. Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи» і Зміна № 9 до розділу 4 «Робітники. Будівництво і ремонт автомобільних доріг» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 64)

Діяла попередня редакція

З 01.01.09

Техогляд транспортних засобів

Запроваджується новий Порядок проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів

Правила проведення державного технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту і причепів, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 141

З 01.01.09

Постанова КМУ від 09.07.2008 р. № 606

Ломбарди

Величина власного капіталу ломбарду має бути не менше 200 тис. грн.

Аналогу не було

З 01.01.09 (установлено строк до 01.06.09)

Розпорядження Держфінпослуг від 10.04.2008 р. № 499 («БТ», 2008, № 22, с. 6)

Кредитні спілки

Наберуть чинності зміни в Порядку складання і подання звітності кредитними спілками та об’єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

Діяла попередня редакція

З 01.01.09

Розпорядження Держфінпослуг від 27.03.2008 р. № 418

Торгівля цінними паперами

Набуває чинності Положення про розрахунок показників ліквідності, що обмежують ризики професійної діяльності на фондовому ринку

Було тимчасово припинено рішенням ДКЦПФР від 21.10.2008 р. № 1213

З 01.04.09

Рішення ДКЦПФР від 27.12.2007 р. № 2381

Новоприйнятий головбух професійних учасників ринку цінних паперів повинен мати дворічний стаж роботи бухгалтером у професійного учасника фондового ринку чи в іншій фінансовій установі або головним бухгалтером

Такої вимоги не було

З 01.01.09

Рішення ДКЦПФР від 27.12.2007 р. № 2323

Первинний облік відходів та упаковки

Запроваджується типова форма № 1-ВТ «Облік відходів, пакувальних матеріалів і тари». Таку форму зобов’язані використовувати всі підприємства та підприємці, у діяльності яких утворюються відходи

Аналогу не було

З 01.01.09

Наказ Мінприроди від 07.07.2008 р. № 342 («БТ», 2008, № 40, с. 13)

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Стандарти бухобліку

Почне діяти П(С)БО 33 «Витрати на розвідку запасів корисних копалин»

Аналогу не було

З 01.01.09

Наказ Мінфіну України від 26.08.2008 р. № 1090 («БТ», 2008, № 42, с. 6)

Почнуть діяти зміни, унесені до П(С)БО 8, щодо визначення та порядку амортизації нематеріальних активів

Діяла попередня редакція

З 01.01.09

Наказ Мінфіну України від 08.07.2008 р. № 901 (див. статтю «Примітки до фінансової звітності та бухстандарти — чергові зміни від Мінфіну» «БТ», 2008, № 47, с. 15)

Почнуть діяти зміни, унесені до П(С)БО 14, щодо відображення в обліку активів фінансової оренди, визнаних утримуваними для продажу

З 01.01.09

Первинка з праці

 

Запроваджено нові форми первинного обліку праці: № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу»,

Застосовувалися аналогічні форми

 

З 01.01.09

 

Наказ Держкомстату від 05.12.2008 № 489

 

№ П-2 «Особова картrа працівника», № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки», № П-4 «Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)», № П-5 «Табель обліку використання робочого часу», № П-6 «Розрахунково-платіжна відомість працівника», № П-7 «Розрахунково-платіжна відомість (зведена)»

СТАТИСТИЧНА ЗВІТНІСТЬ

Про фінансові результати і заборгованість

Оновлено інструкцію щодо складання ф. № 1-Б

Діяла аналогічна

Зі звіту за 2008 р.

Наказ Держкомстату від 04.08.2008 р. № 265

Сільське господарство

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

№ 1-зерно (місячна), № 1-зерно (піврічна), № 11-заг (квартальна), № 13-заг (квартальна)

Діяли аналогічні

З 01.02.09

Наказ Держкомстату від 27.08.2008 р. № 296

№ 21-заг (місячна), № 21-заг (річна), № 4-сг (річна), № 37-сг (місячна), № 24 (річна), № 24-сг (місячна)

З 01.01.09

№ 9-б-сг (річна), № 29-сг (річна), № 29-сг (меліорація) (річна)

Зі звіту за 2008 р.

Інноваційна діяльність

Оновлено інструкцію щодо ф. № 1-інновація

Діяли аналогічні

З 01.01.09

Наказ Держкомстату від 01.10.2008 р. № 361

Оновлено форми звітності: № 1-інновація (річна), № 3-наука (річна), № 7-НТ (ліцензії) (річна), № ДН (річна), № КН (річна), № 1-технологія (разова)

Зі звіту за 2008 р.

Наказ Держкомстату від 23.06.2008 р. № 207

Охорона навколишнього середовища

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

№ 1-небезпечні відходи (річна), № 1-екологічні витрати (річна), № 2-ТП (повітря) (річна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за 2008 р.

Накази Держкомстату від 20.10.2008 р. № 396, від 03.06.2008 р. № 172, від 27.08.2008 р. № 295

№ 2-ТП (повітря) (квартальна)

Зі звіту за І квартал 2009 р.

Лісогосподарська діяльність

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

№ 3-лг (річна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за 2008 р.

Накази Держкомстату від 20.10.2008 р. № 397, від 27.08.2008 р. № 295

№ 3-лг (квартальна)

Зі звіту за І квартал 2009 р.

Основні засоби

Оновлено інструкцію щодо форми № 11-ОЗ

Діяла аналогічна

З 01.01.09

Наказ Держкомстату від 08.09.2008 р. № 314

Оновлено ф. № 11-ОЗ (річна)

Зі звіту за 2008 р.

Наказ Держкомстату від 04.09.2008 р. № 311

Торговельна діяльність

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

№ 1-торг (місячна), № 1-торг (нафтопродукти) (місячна), № А (місячна), № 2 (місячна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за січень 2009 року

Наказ Держкомстату від 27.06.2008 р. № 216

№ 3-торг (квартальна, річна)

Зі звіту за І квартал 2009 року

№ 7-торг (річна), № 12-торг (річна)

Зі звіту за 2008 р.

Капітальні інвестиції

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

№ 2-інвестиції (річна), № 2-інвестиції (квартальна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за І квартал 2009 р.

Накази Держкомстату від 15.10.2008 р. № 387, від 10.11.2008 р. № 436

Підприємництво

Оновлено форми та інструкції щодо форм:

Оновлено форми звітності: № 1-підприємництво (річна), № 1-підприємництво (коротка) (річна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за 2008 р.

Накази Держкомстату від 18.08.2008 р. № 284, від 26.08.2008 р. № 292

Оновлено форму звітності: № 1-підприємництво (квартальна)

Діяла аналогічна

Зі звіту за І квартал 2009 р.

Виробництво

Оновлено форму звітності: № 1П-НПП (скорочена), квартальна)

Діяла аналогічна

Зі звіту за І квартал 2009 р.

Наказ Держкомстату від 17.07.2008 р. № 242

ЗЕД

Оновлено форми звітності: № 5-ЗЕЗ (місячна, річна), № 14-ЗЕЗ (квартальна, річна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за січень 2009 року

Наказ Держкомстату від 23.06.2008 р. № 202

Автотранспорт

Оновлено форми звітів:

№ 2-тр (річна)

Діяли аналогічні

Зі звіту за 2008 р.

Наказ Держкомстату від 17.06.2008 р. № 191

№ 51-вант (піврічна), № 51-пас (піврічна)

З 01.02.09

№ 31-авто (квартальна)

Зі звіту за І квартал 2009 р.

№ 51-авто (місячна)

Зі звіту за січень 2009 року

Статистика цін

Оновлено форми звітності: № 1-тариф (мобіл), № 1-ціни (буд)

Діяли аналогічні

Зі звіту за січень 2009 року

Наказ Держкомстату від 17.06.2008 р. № 191

ІНШЕ

Допомога на всиновлених дітей

Достатньою умовою для отримання допомоги стане тільки рішення про встановлення опіки чи піклування. При цьому допомога надаватиметься в розмірі 2 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку (у разі отримання на дитину пенсії, аліментів, стипендії або державної допомоги виплачуватиметься лише різниця)

Призначалася, якщо середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів, пенсії за попередні півроку не перевищував прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку

З 01.01.09

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування» від 15.04.2008 р. № 269-VI

Оздоровлення дітей

Законодавчо визначено основні принципи державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правові, фінансові та організаційні засади освіти і діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також права, обов’язки і відповідальність усіх учасників цього процесу

Аналогу не було

З 01.01.09

Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 р. № 375-VI

Пільги всиновлювачам

 

Надаватиметься одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів особі, яка всиновила дитину старше 3 років

Аналогічного виду відпустки не було

З 01.01.09

Закон № 573

Виплачуватиметься допомога при всиновленні дитини в розмірі, установленому для виплати допомоги при народженні першої дитини

Такого виду допомоги не було

З 01.01.09

Охорона державної таємниці

Запроваджується нова форма Звіту про стан забезпечення охорони державної таємниці та Інструкцію про порядок його заповнення

Діяли аналогічні

З 01.01.09

Наказ СБУ від 28.11.2008 р. № 841

Електронна звітність

Прийматиметься електронна звітність, підписана тільки електронним цифровим підписом, підтвердженим з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису

Приймалася електронна податкова звітність, підписана за допомогою безкоштовного програмного забезпечення накладення електронного підпису «Нотар»

З 01.01.09

Наказ ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233, лист ДПАУ від 07.10.2008 р. № 20410/7/28-0517

 

Ми розглянули основні новації 2009 року, про які нам відомо на момент підготовки цього номера, але, безумовно, для повноти картини не вистачає змін, передбачених Державним бюджетом на 2009 рік, які ми обов’язково прокоментуємо після його прийняття та опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі