Теми статей
Обрати теми

Як оподатковується продаж нерухомості фізичною особою — єдиноподатником

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як оподатковується продаж нерухомості фізичною особою — єдиноподатником

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку планує продати юридичній особі власну земельну ділянку та будову, яка на ній розташована. Така операція є одноразовою, не пов’язаною з підприємницькою діяльністю, і у свідоцтві про сплату єдиного податку такого виду діяльності також не передбачено. Чи може приватний підприємець при продажу цього майна сплачувати податок з доходів фізичних осіб, а не єдиний податок, але при цьому перераховувати грошові кошти на розрахунковий рахунок підприємця?

(м. Вільнянськ Запорізької обл.)

 

У цьому випадку приватний підприємець бажає використовувати свій підприємницький банківський рахунок для зарахування коштів, виручених від продажу земельної ділянки та розташованої на ньому будови. При цьому підприємця цікавить питання, чи не буде цю операцію розцінено як здійснену в межах підприємницької діяльності. На розмір єдиного податку це ніяк не вплине, оскільки приватні підприємці сплачують єдиний податок у фіксованій сумі, а от для неперевищення граничного розміру виручки (500 тисяч грн. на рік) і для сплати (несплати) податку з доходів цей момент дуже важливий.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 9.12 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи, здійснюється за правилами, установленими спеціальним законодавством щодо цих питань, з урахуванням норм цього пункту.

Таким спеціальним законом для приватного підприємця (ПП) — платника єдиного податку є

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ).

Для здійснення своєї діяльності згідно зі

ст. 2 Указу ПП повинен отримати свідоцтво про сплату єдиного податку. У цьому свідоцтві зазначаються види діяльності, до доходів від здійснення яких буде застосовуватися спрощена система оподаткування та сплачуватися єдиний податок. Якщо ПП отримуватиме доходи від видів діяльності, які не зазначені у свідоцтві, то вони не обкладаються єдиним податком і згідно з п.п. 9.12.2 Закону про податок з доходів оподатковуються податком з доходів за загальними правилами.

У запитанні не вказано, який вид діяльності здійснює приватний підприємець, тому будемо виходити з того, що продаж нерухомості не відноситься до діяльності, яка зазначена у свідоцтві. У зв’язку з цим доходи від її продажу будуть обкладатися податком з доходів за правилами, установленими

ст. 11 Закону про податок з доходів. Зазначимо, що податкові органи саме і дотримуються цієї позиції (про це зазначається, зокрема, у листах від 12.09.2006 р. № 4830/А/17-0715, № 16983/7/17-0717; від 23.09.2004 р. № 477/4/15-1210). Більш того, у листах ДПАУ від 28.04.2007 р. № 2125/ч/17-0715 та від 05.10.2007 р. № 4851/в/17-0715, де розглянуто порядок оподаткування продажу ПП його власного нерухомого майна податківці наполягають на тому, що доходи від такого продажу не можуть оподатковуватися в рамках підприємницької діяльності. Аргументує це ДПАУ тим, що відповідно до ст. 325 Цивільного кодексу України суб’єктом права приватної власності є саме фізична особа, а не фізична особа — підприємець. Отже, довести, що такі доходи мають оподатковуватися не у межах підприємницької діяльності нескладно*.

* У той же час, на нашу думку, так буде не завжди. Є випадки, коли доходи від продажу нерухомості мають обкладатися як підприємницькі. Про це докладніше у статті «Підприємець та основні фонди: право на амортизацію та податковий кредит з ПДВ» // «БТ», 2008, № 38, с. 18.

Що стосується можливості зарахування коштів від реалізації нерухомості на розрахунковий рахунок ПП, то це, на нашу думку, можливо (ніякі законодавчі акти цього не заперечують). Особливістю такої організаційно-правової форми, як приватне підприємництво, є те, що громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення (

ч. 2 ст. 128 Господарського кодексу України). Крім того, згідно ч. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Це свідчить про те, що зарахування коштів від реалізації власної нерухомості на підприємницький розрахунковий рахунок фізичної особи можливе. Але при цьому, ще раз нагадаємо, ця сума не повинна відноситися до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у межах підприємницької діяльності такої фізичної особи.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі