Теми статей
Обрати теми

Про надання відповіді

Редакція БТ
Лист від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

Якщо податковий борг виник з вини банку,

то платник податків має повторно сплатити суму — так вважає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

«Про надання відповіді»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок застосування п. 16.5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III у частині погашення податкового боргу платників податків, що виник з вини банку.

Зокрема, ДПАУ вказала на те, що за порушення строків зарахування податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів і державних цільових фондів з вини банку такий

банк сплачує пеню за кожний день прострочення, штрафні санкції та несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення платежів до бюджетів. Платник податків у цьому випадку звільняється від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів, тобто такому платнику податків не нараховуються пеня і штрафні санкції.

Але при цьому, на думку авторів

листа, платник податків не звільняється від обов’язку сплатити основну суму податкового боргу. Податковий борг платника податків, що виник з вини банку, і надалі значиться за таким платником податків. Як бачимо, ДПАУ вважає, що платник податків має повторно сплатити суму узгодженого податкового зобов’язання чи податковий борг, навіть якщо в несплаті винен не він, а банк. Зауважимо, що це давня позиція ДПАУ. Уперше її було озвучено в Податковому роз’ясненні, затвердженому наказом ДПАУ від 17.01.2002 р. № 29.

На нашу думку, це суперечить змісту

п. 16.5 Закону № 2181. Адже в цьому пункті йдеться про повне звільнення платника податків від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування платежу до бюджету з вини банку. Аналогічної думки дотримується і Держпідприємництва у своєму листі від 29.03.2002 р. № 5-532/1815. Тим більше, що згідно з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22, банк зобов’язаний відразу після виявлення своєї помилки перерахувати ці кошти на рахунок одержувача, якому вони призначалися, але внаслідок помилки банку не були зараховані. І якщо дотримуватися фіскальної думки ДПАУ, то може виникнути ситуація, коли до бюджету від платника податків двічі надійде та сама сума.

У такій ситуації порадимо не сплачувати повторно суму податкового зобов’язання, а оскаржити рішення податкових органів. Документальним підтвердженням своєчасної сплати податкового зобов’язання може стати копія платіжного доручення з позначкою банку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі