Теми статей
Обрати теми

Про основні положення Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», що стосуються діяльності Фонду, та окремих постанов правління Фонду

Редакція БТ
Лист від 15.01.2008 р. № 01-16-67

ФОНД З ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

розповідає про зміни 2008 року

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.01.2008 р. № 01-16-67

«Про основні положення Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», що стосуються діяльності Фонду, та окремих постанов правління Фонду»

 

Лист

, що коментується, присвячено змінам щодо нарахування допомог і сплати внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), які набули чинності з початку цього року. Про всі зміни ми вас уже інформували (про діючі у 2008 році ставки соцвнесків; про максимальний розмір доходу, з якого справляються соцвнески; про виплату допомог при народженні та по догляду за дитиною до трьох років не за рахунок коштів Фонду, а за рахунок субвенцій державного бюджету місцевим бюджетам тощо). Та все ж таки на деяких із них зупинимося докладніше.

1.

Допомоги при народженні дитини і по догляду за дитиною до трьох років, призначені до 01.01.2007 р., але з будь-яких причин досі не виплачені застрахованим особам, як і раніше, виплачуються за рахунок коштів Фонду з відповідним відображенням цього страхувальником у ф. Ф4-ФСС з ТВП.

2.

Для того щоб дні хвороби та відпустка по вагітності та пологах оплачувалися з розрахунку фактичного заробітку (а не виходячи з мінімальної зарплати), застрахована особа має сплачувати страхові внески за останні дванадцять календарних місяців не менше шести повних місяців. Це ж стосується і добровільно застрахованих осіб та приватних підприємців — єдиноподатників. Ми вже звертали вашу увагу, що тепер ідеться про шість повних місяців, на чому Фонд не забарився наголосити у роз’ясненні (див. «Шість повних місяців за останній рік обчислюються тепер з 1-го по 1-ше число»).

 

Шість повних місяців за останній рік обчислюються тепер з 1-го по 1-ше число

Витяг із листа, що коментується

 

«4.

Підпунктом 5 пункту 25 розділу II Закону № 107 [Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI. Прим. ред.] доповнено частиною третьою статтю 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240), чим передбачено, що у разі якщо застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору, сплачували страхові внески до Фонду протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням тимчасової непрацездатності або вагітності та пологів менше повних шести календарних місяців, то допомога надається їм, виходячи з фактичної заробітної плати, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Добровільно застраховані особи та фізичні особи — підприємці, що сплачують єдиний податок, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за умови сплати страхових внесків (єдиного податку) не менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Аналогічна норма (

стаття 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік») діяла у 2007 році, проте на 2008 рік вона дещо уточнена.

По-перше

, конкретизовано, що береться до уваги сплата страхових внесків (єдиного податку) за період у дванадцять календарних місяців перед настанням страхового випадку (до дня відкриття листка непрацездатності, отримання органом Фонду заяви про надання соціальної послуги тощо).

По-друге

, встановлено, що страхові внески (єдиний податок) мають бути сплачені за повні шість календарних місяців. Для добровільно застрахованих осіб ця норма означає сплату страхових внесків із усієї суми доходу (з урахуванням максимальної межі доходу, з якого справляються страхові внески до Фонду, відповідно до пункту 3 листа), отриманого у відповідному місяці. Тобто сплата страхових внесків за період, менший за 30 (31, у лютому — 29) календарних днів на місяць, виключає цей місяць із зазначеного Законом шестимісячного періоду.

Також встановлено чіткий перелік випадків, коли застраховані особи, які сплачували страхові внески (єдиний податок)

менше повних шести календарних місяців, мають право на отримання матеріального забезпечення і соціальних послуг в повному обсязі. До таких відносяться випадки, коли страхові внески (єдиний податок) сплачено менше, ніж за шість повних календарних місяців внаслідок тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

 

Цікаво відзначити, що Фонд прирівнює початок страхового випадку (для відліку повних шести місяців, що йому передують) до отримання органом Фонду заяви про надання соціальної послуги. На наш погляд, у всіх випадках слід орієнтуватися саме на момент настання страхового випадку, тобто на дату відкриття листка непрацездатності.

3.

Автори листа звернули увагу, що у 2008 році матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду виплачується застрахованій особі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, установлення інвалідності, закінчення відпустки по вагітності та пологах, смерті застрахованої особи або члена її сім’ї, який перебував на його утриманні. При цьому Фонд звертає увагу, що ця норма не впливає на виплату допомог, які було своєчасно нараховано, але не виплачено з будь-яких причин, у тому числі й через відсутність коштів у страхувальника. Крім того, ця норма не є підставою для невиплати за рахунок коштів Фонду допомог при народженні дитини і по догляду за дитиною до трьох років, призначених до 01.01.2007 р.

4.

Допомога на поховання за рахунок коштів Фонду у 2008 році становить 1400 грн. Раніше розмір цієї допомоги дорівнював 1200 грн.

5.

Не індексуються соціальні виплати, що мають цільовий та разовий характер (допомога при народженні дитини, допомога на поховання, матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію), а також допомога у зв’язку з вагітністю та пологами. Ці види виплат не індексувалися й раніше, однак сьогодні це прямо прописано в Законі України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі