Теми статей
Обрати теми

Передача нерухомого майна головним підприємством як внеску до статутного фонду є об’єктом оподаткування ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Передача нерухомого майна головним підприємством як внеску до статутного фонду є об’єктом оподаткування ПДВ

 

Головне підприємство як засновник створює дочірнє підприємство і передає цьому підприємству нерухоме майно як внесок до статутного фонду. Які податкові наслідки у головного підприємства з податку на додану вартість у цій ситуації?

 

Оскільки

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV скасовано норму п. 3.2. Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон), якою передбачалося виключення з об’єкта оподаткування ПДВ операцій з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, то з 31.03.2005 р. зазначені операції є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20 %.

Слід зауважити, що операція із внесення основних фондів до статутного капіталу вимагатиме від головного підприємства нарахування податкового зобов’язання з ПДВ. Пояснимо чому.

Відповідно до

п.п. 3.1.1 Закону об’єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у користування лізингоотримувачу (орендарю).

Згідно з

п. 1.4 Закону поставка товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.

Ураховуючи зазначене,

передача нерухомого майна головним підприємством як внеску до статутного фонду є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

 

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі