Теми статей
Обрати теми

Як відзвітувати щодо ПДФО, якщо у 2007 році підприємцем було отримано непідприємницькі доходи

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як відзвітувати щодо ПДФО, якщо у 2007 році підприємцем було отримано непідприємницькі доходи

 

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування, крім підприємницького доходу, у 2007 році також одержував зарплату. При цьому він платив за своє навчання в інституті та бажає скористатися правом на податковий кредит. Крім того, у 2007 році він продав свою частку в ТОВ. Як і в які строки відзвітувати щодо податку з доходів фізичних осіб за 2007 рік?

(м. Херсон)

 

Нагадаємо, що чинним законодавством передбачено два види декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб — підприємців: «цивільна» та «підприємницька».

1. «Цивільна» декларація

. Згідно з п. 18.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) перший вид декларації подається платником податків, який:

зобов’язаний подавати податкову декларацію у випадках, передбачених Законом про податок з доходів чи іншими законами;

має право подавати таку декларацію для отримання податкового кредиту за умови, якщо ним протягом року було отримано дохід у вигляді заробітної плати.

Така декларація подається до податкового органу за підсумками року

до 1 квітня поточного року, тобто граничний строк подання — 31 березня поточного року (у 2008 році 31 березня — понеділок).

2. «Підприємницька» декларація.

Другий вид декларації подається всіма фізичними особами — підприємцями, які протягом будь-якого періоду звітного року перебували на загальній системі оподаткування, незалежно від того, чи здійснювали вони підприємницьку діяльність і чи було отримано дохід від неї. Граничний строк подання такої річної декларації9 лютого звітного року* (п. 14.5 Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12; далі — Інструкція № 12).

* Фахівці ДПАУ роз’яснюють: оскільки 9 лютого припадає на вихідний день (незважаючи на рекомендовані Кабміном перенесення), річну «підприємницьку» декларацію можна подати 11 лютого. Докладніше див. на с. 14 цього номера.

У цій ситуації платнику податків необхідно задекларувати як підприємницький, так і непідприємницький дохід у вигляді зарплати (оскільки він претендує на податковий кредит) і дохід від операції з інвестиційними активами (продажі частки у ТОВ).

Для цього платнику податків необхідно подати

дві податкові декларації, тобто не пізніше 9 лютого 2008 року фізична особа — підприємець має подати «підприємницьку» декларацію, а до 1 квітня 2008 року — «цивільну».

Звертаємо увагу, що зазначені декларації і в цьому році подаються

за старою формою згідно з додатком 1 до Інструкції № 12. При цьому в «підприємницькій» декларації відображаються тільки підприємницькі доходи (заповнюються тільки підрозділ 1.3 розділу 1 та розділ 3). У «цивільній» декларації відображається решта доходів: за основним і за неосновним місцем роботи, іноземні доходи (заповнюються всі необхідні розділи). До «цивільної» декларації необхідно додати: Перелік сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту (додаток 1) і Розрахунок суми податку з доходів, що підлягає поверненню платнику податків або сплаті до бюджету, у тому числі у зв’язку з нарахуванням податкового кредиту (додаток 2).

Зауважимо, що обов’язкового подання двох декларацій у разі декларування підприємницького та непідприємницького доходу законодавчо не встановлено. Тому, у принципі, платник податків може об’єднати «цивільну» та «підприємницьку» декларації, заповнити в останній розділи з «цивільною» інформацією та подати не пізніше 9 лютого декларацію з узагальненими даними. Однак на практиці податкові органи цього не схвалюють.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі