Теми статей
Обрати теми

При відвантаженні товару постачальник має виписати податкову накладну, а при його поверненні — Розрахунок коригування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

При відвантаженні товару постачальник має виписати податкову накладну, а при його поверненні — Розрахунок коригування

 

Відвантаження товару покупцю та його повернення відбулися в одному місяці. При цьому ні податкову накладну, ні Розрахунок коригування покупцю ми не виписали на тій підставі, що господарську операцію (відвантаження та повернення товару) було здійснено в одному звітному періоді. Чи не є це порушенням?

(м. Львів)

 

Постачальник зобов’язаний виписати при відвантаженні товару податкову накладну і

Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (далі — Розрахунок коригування).

Такого висновку доходимо на підставі норм

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Так, згідно з п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна виписується в момент виникнення податкових зобов’язань. А відповідно до п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ вважається, зокрема, дата відвантаження товарів покупцю. Отже, при відвантаженні покупцю товарів постачальник зобов’язаний виписати податкову накладну .

Крім того, при поверненні товару постає питання про необхідність коригування раніше нарахованого зобов’язання. Зокрема, згідно з

п. 4.5 Закону про ПДВ у разі повернення товарів сума податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника коригується. У свою чергу, відповідно до п. 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, у разі коригування сум податкових зобов’язань згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ постачальник товарів виписує Розрахунок коригування.

Нагадаємо, що дані

Розрахунку коригування заносять до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних, а також відображають у декларації з ПДВ. Однак у питанні щодо відображення даних Розрахунку коригування в декларації з ПДВ є один нюанс. Зверніть увагу на назву рядка 8 декларації з ПДВ: «Коригування на підставі попередніх звітних періодів (+ або -) (у разі заповнення цього рядка обов’язковим є подання додатка 1 до декларації)». Як бачимо, цей рядок декларації дозволяє включати до нього коригування податкових зобов’язань з ПДВ на підставі попередніх звітних періодів. Ця норма міститься в п. 5.6 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166).

У нашому ж випадку податкові зобов’язання коригуються

за поточний звітний період. Це дає нам право стверджувати, що підприємство в такому випадку може скористатися цією нормою Порядку № 166 та відобразити таке коригування у згорнутому вигляді в рядку 1 декларації з ПДВ. І відповідно не подавати додаток 1 до декларації з ПДВ (оскільки в рядку 8.3 буде прокреслення).

Безумовно, такий підхід у світлі оновлення додатка 1 до декларації з ПДВ є чудовою «зачіпкою», щоб не розкривати інформацію про свого покупця. І якщо раніше багато хто із платників податків не наголошував на цьому, то сьогодні не зашкодить цим скористатися.

 

Юлія ЛІТВІНЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі