Теми статей
Обрати теми

Поворотна фінансова допомога до розрахунку єдиного податку не включається

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Поворотна фінансова допомога до розрахунку єдиного податку не включається

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % отримало на розрахунковий рахунок поворотну фінансову допомогу в сумі 20000 грн. на закупівлю сировини для виробництва продукції. Чи включається така допомога до бази обкладення єдиним податком?

(м. Чернівці)

 

Нагадаємо, що згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 база обкладення єдиним податком визначається виходячи з виручки від реалізації продукції. При цьому виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) є сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). А у випадку здійснення операцій з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Водночас відповідно до

п.п. 1.22.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР поворотна фінансова допомога — це сума коштів, передана платнику податку у користування на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.

Як бачимо, поворотна фінансова допомога не є виручкою від реалізації ні продукції, ні товарів, ні робіт, ні послуг, ні, тим паче, основних фондів. Більше того, вона не включається

до доходів єдиноподатника і згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, затвердженим наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 554.

Доходимо висновку:

поворотна фінансова допомога не включається до бази обкладення єдиним податком. Зауважимо, що такої ж думки дотримується і Держпідприємництва у своїх роз’ясненнях*. Однак звертаємо увагу, що податківці з цим не згодні**. Вони стверджують, що фіндопомога незалежно від того, поворотна вона чи безповоротна, включається до бази обкладення єдиним податком.

* Див. листи Держпідприємництва від 28.10.2004 р. № 7489, від 13.09.2006 р. № 6645, від 12.12.2006 р. № 8939.

** Див. лист ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/18-1317 та консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, 14.

Докладніше про те, що включається до бази обкладення єдиним податком, див. у

статті «Що обкладати єдиним податком юридичній особі» // «БТ», 2007, № 18, с. 32.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі