Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України

Редакція БТ
Постанова від 29.12.2007 р. № 494

Кредити від нерезидентів:

чергові зміни

 

Постанова Національного банку України від 29.12.2007 р. № 494

«Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

 

Постановою

, що коментується, Нацбанк уніс зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою Правління НБУ від 17.06.2004 р. № 270 (далі — Положення № 270). Розглянемо найцікавіші з них.

1.

В окремих випадках кредити нерезидентам надаються не безпосередньо на рахунок резидента, а шляхом оплати іноземному кредитору за ЗЕД-договором. Згідно з п. 1.4 Положення № 270 для погашення заборгованості за такими кредитами резидент-позичальник має надати обслуговуючому банку оригінали та копії документів, що підтверджують надходження в Україну продукції, виконання робіт і надання послуг, отримання об’єкта права інтелектуальної власності (ВМД, акти виконаних робіт, наданих послуг тощо), оплачених кредитними коштами. Тепер сплата резидентом-позичальником комісій та/або зборів, передбачених договором як умова для отримання кредитних коштів, можлива без пред’явлення таких документів (зміни до п. 1.4).

2.

Положення № 270 обмежує розмір допустимої процентної ставки за кредитами в іноземній валюті від нерезидентів. Тепер у розрахунку розміру виплат за користування кредитом не враховуються комісійні винагороди обслуговуючого банку та банку-нерезидента за перерахування коштів в іноземній валюті за договором, що сплачуються за рахунок резидента-постачальника (зміни до п. 1.14). Причому якщо раніше вимоги щодо розміру виплат за користування кредитом не застосовувалися до договорів, укладених з резидентами Європейським банком реконструкції та розвитку, то тепер вони не застосовуються до договорів, укладених з міжнародними фінансовими організаціями, членом яких є Україна.

3.

Кредити в іноземній валюті від нерезидента має бути зареєстровано Нацбанком. При цьому позичальникам, що не є банками, видають реєстраційні свідоцтва.

Для отримання

реєстраційного свідоцтва резидент-постачальник разом з іншими документами, передбаченими п. 2.1 Положення 270, має надати оригінал письмового підтвердження про згоду уповноваженого банку на обслуговування операцій за договором за формою, затвердженою постановою, що коментується (новий додаток 4). Раніше таке підтвердження подавалося в довільній формі.

4.

Щодо порядку здійснення контрольних функцій зауважимо, що тепер обслуговуючий банк при виявленні у платіжному дорученні банку-нерезиденту відсутності посилання на договір, для виконання якого від нерезидента надійшли кошти, має право вимагати від резидента-постачальника письмового пояснення про віднесення цих коштів до конкретного договору (якщо резидент-постачальник надасть таке роз’яснення засобами факсимільного зв’язку, то надалі він має підтвердити його оригіналом).

Зміни, що коментуються,

набули чинності 5 лютого 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі