Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Примірного договору про працевлаштування інваліда та надання дотації

Редакція БТ
Наказ від 19.11.2007 р. № 91/109

Дотації на працевлаштування інвалідів:

затверджено форму Примірного договору про працевлаштування інваліда та надання дотації

 

Наказ Фонду соціального захисту інвалідів від 19.11.2007 р. № 91/109

«Про затвердження форми Примірного договору про працевлаштування інваліда та надання дотації»

 

Наказом

, що коментується, затверджено форму Примірного договору про працевлаштування інваліда та надання дотації (далі — Договір).

Згідно з

Порядком надання дотацій* роботодавцю може бути надано дотацію на створення спеціального робочого місця для інваліда, зареєстрованого безробітним у центрі зайнятості.

* Порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затверджений наказом КМУ від 27.12.2006 р. № 1836 // «БТ», 2007, № 5, с. 19.

Нагадуємо, рішення про надання дотації приймає територіальне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (Фонд). Після прийняття такого рішення (протягом 10 календарних днів) згідно з

п. 9 Порядку надання дотацій центр зайнятості та Фонд укладають з роботодавцем тристоронній Договір, форму якого затверджено наказом, що коментується.

Розглянемо основні положення

Договору, які мусить знати роботодавець, котрий вирішив скористатися дотацією.

1.

Дотація надається для покриття витрат на створення спеціального робочого місця для працевлаштування безробітного інваліда (п. 1.1 Договору). При цьому до витрат на створення (обладнання) спеціального робочого місця для інваліда включаються (п. 2.4 Договору):

— вартість основного й додаткового устаткування, технічного обладнання, яке має бути придбано роботодавцем для створення (обладнання) спеціального робочого місця для інваліда;

— вартість робіт з пристосування спеціального робочого місця для інваліда з урахуванням його індивідуальних функціональних можливостей.

2.

Розрахунок необхідної суми витрат роботодавець наводить у Розрахунку сум витрат Роботодавця на створення (обладнання) спеціального робочого місця для інваліда (додаток 1 до п. 2.3 Договору). При цьому розмір дотації на створення одного робочого місця може бути не більше 40 мінімальних заробітних плат** (п. 11 Порядку надання дотацій).

** Нагадуємо, що мінімальна заробітна плата в січні — березні 2008 року становить 515 грн. (див. вкладиш «Важливі цифри 2008 року» // «БТ», 2008, № 2, с. 23.

3.

Період створення робочого місця для особи з інвалідністю, на яке виділено дотацію (строк уведення робочого місця в експлуатацію), не повинен перевищувати трьох місяців (п. 3 наказу, що коментується). При цьому в п. 3.1.2 Договору застерігається конкретний строк уведення робочого місця в експлуатацію.

4.

При створенні робочого місця роботодавець має враховувати рекомендації медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) та індивідуальної програми реабілітації працевлаштованого інваліда (п. 3.1.3 Договору). Роботодавець зобов’язаний розробити і затвердити Інструкцію про робоче місце інваліда, ураховуючи вимоги індивідуальної програми реабілітації інваліда (п. 3.1.4 Договору).

5.

Роботодавець має надати Фонду документи, що підтверджують понесені витрати на створення (обладнання) спеціального робочого місця інваліда: засвідчені копії угод, актів виконаних робіт, рахунків, накладних, платіжних вимог з позначкою банку тощо (п.п. 3.1.2 Договору). Дотація надається роботодавцю разово (п. 2.1 Договору) протягом 10 робочих днів з дня введення роботодавцем в експлуатацію створеного (обладнаного) ним робочого місця (тобто фактичного працевлаштування на ньому інваліда) і документального підтвердження понесених витрат (п.п. 3.3.1 Договору).

6.

Роботодавець має підтвердити центру зайнятості та Фонду працевлаштування інваліда протягом п’яти робочих днів з дня видання наказу про прийняття його на роботу або з дня реєстрації трудового договору між працівником і роботодавцем — фізичною особою (п.п. 3.1.6 Договору).

7.

Зверніть увагу: якщо інвалід захоче працювати на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня (ст. 172 КЗпП***), роботодавець повинен цей режим роботи обґрунтувати і погодити з Фондом (п.п. 3.1.11 Договору).

*** Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

8.

Роботодавець зобов’язаний щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним, надати Фонду відомості про виконання умов укладеного договору та використання дотації (п. 3.1.12 Договору).

9.

Роботодавець не може з власної ініціативи протягом двох років з моменту укладення Договору звільнити працівника (п. 10 Порядку надання дотацій, п.п. 3.1.8 Договору):

— у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (

п. 1 ст. 40 КЗпП);

— за угодою сторін (

п. 1 ст. 36 КЗпП).

Інакше він зобов’язаний повернути* Фонду повну суму отриманої дотації з урахуванням індексу зростання цін на споживчі товари за період її отримання (

п.п. 3.1.9 Договору).

* Згідно з п. 10 Порядку № 1836 дотація також підлягає поверненню, якщо трудовий договір з інвалідом було розірвано у зв’язку з невиконанням роботодавцем законодавства про працю (ч. 3 ст. 38 КЗпП).

Однак це не забороняє звільняти працівника-інваліда з інших підстав, наприклад за власним бажанням. Але в такому разі роботодавець має у триденний строк подати до центру зайнятості та Фонду копію наказу про звільнення або копію трудового договору, знятого з реєстрації для роботодавців — фізичних осіб (

п.п. 3.1.10 Договору).

У свою чергу, протягом строку дії Договору (два роки з моменту його укладення)

центр зайнятості може направити на раніше створене роботодавцем спеціальне робоче місце іншого інваліда, який за рекомендаціями МСЕК і відповідно до індивідуальної програми реабілітації може виконувати роботу на такому робочому місці. При цьому центр зайнятості та Фонд укладають з роботодавцем додаткову угоду до раніше укладеного Договору (п. 1.4 Договору).

10.

Крім розірвання трудового договору на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП, п. 1 ст. 36 КЗпП, ч. 3 ст. 38 КЗпП, причинами для повернення роботодавцем сум отриманої від Фонду дотації будуть (п. 4.3 Договору):

— недостовірність поданих роботодавцем відомостей про виконання умов

Договору;

— нецільове використання дотації;

— перешкоджання роботодавцем проведенню щоквартальної спільної перевірки Фонду і центру зайнятості відомостей про виконання умов

Договору.

Зверніть увагу, що інвалід, працевлаштований на створене за дотацією місце, ураховується для виконання нормативу працевлаштування інвалідів. А це підвищує привабливість для роботодавців використання праці інвалідів, працевлаштованих на дотаційні робочі місця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі