Теми статей
Обрати теми

Звіт до Фонду інвалідів: заповнюємо правильно, здаємо своєчасно

Редакція БТ
Стаття

ЗВІТ ДО ФОНДУ ІНВАЛІДІВ:

заповнюємо правильно, здаємо своєчасно

 

Ось і наближається до кінця «гаряча» пора складання річної звітності. У своїх публікаціях ми вже розповідали про порядок заповнення багатьох річних податкових та фінансових звітів. У цій статті йтиметься ще про один звіт — Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Важливість правильного заповнення цього звіту зумовлена тим, що в ньому розраховується сума адміністративно-господарських санкцій, яку необхідно сплатити при невиконанні нормативу працевлаштування інвалідів. А, як відомо, розмір цих санкцій є досить значним.

Ольга КУЛІГІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КЗпП —

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про захист інвалідів

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Порядок подання звітів

— Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 42 —

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

 

Хто та в які строки подає Звіт

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПІ, далі — Звіт)

мають подавати підприємства, установи, організації (у тому числі підприємства громадських організацій інвалідів) та фізичні особи, у яких працює за основним місцем роботи 8 та більше осіб (п. 1 Порядку подання звітів, п.п. 1.1 Інструкції № 42).

Звіт подається щороку

до 1 березня року, наступного за звітним, до відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) за місцем державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності (п. 2.1 Інструкції № 42). Отже, граничним строком подання Звіту за 2007 рік є 29 лютого 2008 року (п’ятниця). Звіт також можна надіслати й поштою рекомендованим листом. У такому разі датою надходження Звіту вважатиметься дата, зазначена на поштовому штемпелі (п. 2 Порядку подання звітів). Це означає, що навіть якщо Звіт буде відправлено поштою 29 лютого 2008 року, це вважатиметься своєчасним поданням.

Роботодавець,

який має відокремлені підрозділи, подає зведений Звіт, підготовлений з урахуванням даних цих підрозділів, тобто такий Звіт має містити кількість працівників та кількість інвалідів у цілому по підприємству. При цьому разом зі Звітом він повинен подати також Перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця, форму якого наведено в додатку до Інструкції № 42 .

Підприємства, установи та організації, що

утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, також подають копію довідки органу ДПС про включення їх до реєстру неприбуткових установ. Оригінал довідки надається під час подання Звіту. Якщо ж Звіт надсилається поштою, то копію довідки необхідно засвідчити нотаріально (п. 2 Порядку подання звітів).

 

Порядок заповнення Звіту

Адресна частина Звіту і сітка кодів заповнюються роботодавцями за даними довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Порядок заповнення окремих рядків Звіту наведено в табл. 1.

 

Таблиця 1

Код рядка Звіту

Що зазначається

Одиниці виміру

Примітка

01

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за рік (СКШП)

осіб

Визначається відповідно до

п. 3.2 Інструкції № 286

02

Середньооблікова кількість штатних працівників, яким установлено інвалідність

осіб

03

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів

осіб

Визначається відповідно до

ст. 19 Закону про захист інвалідів шляхом множення показника ряд. 01 на 4 %. Якщо СКШП становить: — 8 — 37 осіб — норматив 1 інвалід; — 38 — 62 особи — 2 інваліди; — 63 — 87 осіб — 3 інваліди; — 88 — 112 осіб — 4 інваліди і т. д. Наприклад, якщо на підприємстві працює 63 особи, то серед них має бути 3 інваліди

04

Фонд оплати праці штатних працівників

тис. грн.

Відображається сума ФОП штатних працівників, урахованих у ряд. 01. Ці дані повинні збігатися зі значенням ряд. 4010 Звіту з праці (ф. № 1-ПВ) за IV кв. 2007 року

05

Середньорічна заробітна плата штатного працівника

грн.

Розраховується за формулою: (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01

06

Сума адміністративно-господарських санкцій, яку необхідно сплатити при невиконанні нормативу

грн.

Для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб, визначається за формулою: ряд. 05 : 2. Для роботодавців, у яких працює 15 осіб та більше, визначається за формулою: (ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 5

 

Як бачимо, нічого складного в заповненні Звіту немає. Однак докладніше слід зупинитися на

розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (СКШП)*. Особливості розрахунку цього показника викладено в п. 3.2 Інструкції № 286. Слід пам’ятати, що при розрахунку показника не враховуються, зокрема, такі категорії працівників:

1. Працівники, які перебувають у відпустці

по вагітності та пологах або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею відповідного віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які всиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

2. Працівники, прийняті на роботу

за сумісництвом (трудова книжка знаходиться на іншому підприємстві). Внутрішній сумісник ураховується як одна особа.

3. Особи, залучені до виконання

робіт за цивільно-правовим договором.

* Див. вкладиш «Кількість працівників» // «БТ», 2007, № 46.

Не варто також забувати, що працівник, який працює на умовах неповного робочого дня або тижня, у розрахунку СКШП бере участь як одна особа.

Приклад.

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу підприємства за 2007 рік склала 89 осіб, у тому числі інвалідів — 3 особи. Фонд оплати праці штатних працівників склав 1020500,25 грн.

Звіт буде заповнено, як показано на с. 14.

 

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

89

з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

3

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

4

Фонд сплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

1021

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

11472

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

11472

 

Фрагмент заповнення Звіту

Сплатити суму адміністративно-господарських санкцій

за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (ряд. 06 Звіту) необхідно самостійно до 15 квітня року, наступного за тим, в якому сталося порушення (за 2007 рік граничний строк сплати — понеділок 14 квітня 2008 року).

При порушенні строків сплати штрафних санкцій нараховується пеня виходячи зі 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати, нарахованих на повну суму недоїмки щодо штрафу за весь її строк. У разі несплати в добровільному порядку пені та зазначених у Звіті штрафів їх утримують примусово.

 

Відповідальність за неподання Звіту

За неподання

до Фонду інвалідів Звіту передбачено адміністративну відповідальність згідно з ч. 2 ст. 1881 КУпАП. Штраф у розмірі від 10 до 20 нмдг (170 — 340 грн.) накладається на посадову особу, зобов’язану подавати Звіт. Слід звернути увагу, що відповідальність передбачено тільки за неподання Звіту, тоді як за несвоєчасне подання жодної відповідальності немає. Це означає, що штраф можуть накласти лише тоді, якщо на момент перевірки Звіт не було подано. При цьому стягти відповідний адміністративний штраф можна лише за рішенням суду (ст. 221 КУпАП).

Адміністративну відповідальність за

невиконання нормативу робочих місць також передбачено ч. 2 ст. 1881 КУпАП. Ця відповідальність покладається на посадову особу, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, а також фізичну особу, котра використовує найману працю. Виходить: якщо внутрішніми документами встановити відповідальною за виконання нормативу та подання звітності одну й ту ж особу, то при одночасному розгляді справ про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 36 КУпАП накладатиметься тільки один штраф.

Що ж стосується відповідальності, передбаченої

Законом № 2181*, то вона за неподання Звіту застосовуватися не може, оскільки Звіт не можна назвати декларацією в розумінні цього Закону.

* Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

На закінчення розглянемо найбільш популярні питання, пов’язані з виконанням нормативу з працевлаштування інвалідів і заповненням Звіту (табл. 2). Решту «інвалідних» питань ми розглянемо в найближчих номерах.

 

Таблиця 2

Відповіді на популярні запитання

Запитання

Відповідь

1

2

1.

Чи можна інваліда пенсійного віку зарахувати у виконання нормативу працевлаштування інвалідів?

Так, можна

. У ст. 2 Закону № 3721 зазначається, що громадяни похилого віку користуються всіма встановленими соціально-економічними та особистими правами і свободами, а також те, що забороняється дискримінація громадян похилого віку в галузі праці. На підставі цього Фонд у листі від 08.08.2007 р. № 1/8-80 доходить висновку, що інваліда пенсійного віку можна зарахувати у виконання 4 % нормативу. Та і згідно з Інструкцією № 286 пенсіонери не виключаються з розрахунку СКШП

2.

Яка група інвалідності має бути у прийнятого працівника, щоб його можна було зарахувати у виконання 4 % нормативу? Якими документами підтвердити його інвалідність?

Група інвалідності

працівника для виконання 4 % нормативу не має значення. На це вказує Фонд у листі від 26.03.2007 р. № 1/6-172. Підтвердженням інвалідності прийнятого працівника є такі документи: — копія довідки МСЕК про групу та причину інвалідності; — копія пенсійного посвідчення чи посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії

3.

Чи можна прийняти інваліда на неповний робочий день або неповний робочий тиждень? Чи буде зараховано такого інваліда у виконання нормативу?

Так, буде зараховано. Відповідно до

п.п. 2.4.3 Інструкції № 286 при розрахунку СКШП працівники, прийняті на неповний робочий день або неповний робочий тиждень, ураховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, включаючи неробочі дні, обумовлені при зарахуванні на роботу. Інакше кажучи, інвалід, прийнятий на постійне місце роботи на 0,2 ставки, при розрахунку СКШП ураховується як 1 особа за кожний календарний день

4.

На нашому підприємстві працює 12 осіб. Чи обов’язково для дотримання нормативу, щоб кожного місяця у нас працював один інвалід? Чи можна прийняти інваліда не з початку року?

Для розрахунку нормативу використовується показник СКШП за рік. Відповідно до

п. 3.2 Інструкції № 286 цей показник розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які мають уточнюватися відповідно до наказів про прийняття, переведення працівника на іншу роботу і припинення трудового договору. Тому інваліда не обов’язково має бути працевлаштовано на початку року. Такої ж думки дотримується і Фонд (лист від 26.03.2007 р. № 1/6-172). У вашому випадку для дотримання нормативу працевлаштування інвалідів достатньо, щоб один інвалід відпрацював на підприємстві 6 місяців. Приклад. На підприємстві працює 12 осіб. Інваліда було прийнято на роботу 15 червня 2007 року, а звільнено 15 листопада 2007 року (останній день роботи). СКШР-інвалідів у червні та листопаді = 15 : 30 = 0,5  1 (особа). СКШР-інвалідів у липні, серпні та жовтні = 31 : 31 = 1 (особа). СКШР-інвалідів у вересні = 30 : 30 = 1 (особа). СКШР-інвалідів за 2007 рік = 6 : 12 = 0,5  1 (особа). Отже, на цьому підприємстві норматив щодо працевлаштування інвалідів виконано

5.

Наше підприємство створено в серпні 2007 року. Чи існують будь-які особливості розрахунку нормативу працевлаштування інвалідів для створених протягом року підприємств?

Так, існують. Відповідно до

п.п. 3.2.6 Інструкції № 286 підприємство, яке працювало неповний рік, СКШП за рік визначає шляхом підсумовування цього показника за всі місяці роботи підприємства та ділення отриманої суми на 12. Приклад. Підприємство зареєстроване в жовтні 2007 року. СКШП склала: у жовтні — 15 осіб, у листопаді — 22 особи, у грудні — 27 осіб. СКШП за 2007 рік = (15 + 22 + 27) : 12 = 5,33  5 осіб. Отже, такому підприємству Звіт за 2007 рік подавати не потрібно

6.

Наше підприємство зареєстроване у Фонді соцзахисту інвалідів. Однак у 2007 році СКШП склала 7 осіб. Чи потрібно нам подавати Звіт за 2007 рік?

Ні, не потрібно. Те, що роботодавець зареєстрований у Фонді, ще не означає, що тепер він весь час має подавати Звіти. Відповідно до

п.п. 1.1 Інструкції № 42 Звіт повинні подавати підприємства, у яких працює за основним місцем роботи 8 та більше осіб. Тому якщо СКШП за рік склала 7 осіб, то роботодавець не повинен подавати Звіт

7.

На нашому підприємстві працює інвалід, на створення робочого місця для працевлаштування якого було отримано дотацію. Чи враховується він при виконанні нормативу працевлаштування інвалідів?

Так, ураховується

, оскільки середньооблікова кількість штатних працівників-інвалідів (ряд. 02 Звіти) визначається відповідно до Інструкції № 286, що приписує враховувати всіх працівників за основним місцем роботи і не робить будь-яких винятків для працівників, на створення робочих місць для працевлаштування яких було отримано дотацію

8.

У нашого підприємства є декілька філій. Чи обов’язково на кожній з них виконувати норматив щодо працевлаштування інвалідів?

Ні, не обов’язково. Як роз’яснює Фонд у

листі від 14.08.2007 р. № 1/6-367, головне підприємство може самостійно прийняти рішення про виконання 4 % нормативу або за рахунок головного підприємства, або за рахунок лише відокремлених підрозділів, або за рахунок як головного підприємства, так і відокремлених підрозділів. Інакше кажучи, важливо, щоб у цілому по підприємству (з урахуванням працівників головного підприємства та філій) норматив було виконано. При цьому не має значення, де фактично працює інвалід

* Закон України «Про основні принципи соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі