Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасне виконання покупцем рішення суду щодо погашення заборгованості не є підставою для продавця відновлювати валові доходи

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Несвоєчасне виконання покупцем рішення суду щодо погашення заборгованості не є підставою для продавця відновлювати валові доходи

 

Наші покупці не розрахувалися за відвантажений ним товар. Ми подали до суду позов про стягнення заборгованості і, вигравши справу, на підставі судового рішення віднесли всю суму заборгованості до валових витрат. Оскільки покупці відмовилися добровільно платити, ми звернулися до виконавчої служби. Після того, як вона арештувала все майно боржника, покупці звернулися до нашого керівництва з проханням відкликати виконавчий лист до врегулювання питання в добровільному порядку. Ми написали лист до виконавчої служби, і вона повернула виконавчий лист. Що в такому разі робити з відображеними раніше валовими витратами?

(

м. Київ)

 

Право продавця на збільшення валових витрат щодо сумнівної заборгованості за відвантажені товари встановлено

п.п. 12.1.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток)*. Зокрема, продавець може збільшити валові витрати, якщо він звернувся до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з покупця або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна. Слід зауважити, що відобразити валові витрати продавець може безпосередньо в тому податковому періоді, в якому він звертається до суду, тобто ще до прийняття судом справи до розгляду.

* Докладно про податковий облік сумнівної заборгованості читайте у статті «Урегулювання сумнівної заборгованості в податковому обліку» // «БТ», 2007, № 17, с. 41.

Збільшення валових витрат відображається в рядку 05.3 К4 декларації з податку на прибуток, яка в такому разі подається разом з додатком К4 «Урегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості» та документами, що підтверджують наявність дебіторської заборгованості.

При цьому слід ураховувати, що до складу валових витрат сума заборгованості за відвантажені товари має потрапити

без урахування ПДВ, включеного до ціни таких товарів. На це вказує ДПАУ в листах від 18.05.2006 р. № 9425/7/15-0317, від 02.12.2004 р. № 23642/7/15-1117. Відкоригувати ж податкові зобов’язання з ПДВ у продавця права немає (такої можливості продавці позбавилися з 31.03.2005 р.). Тому з нарахованою раніше сумою податку доведеться змиритися.

Що стосується повернення виконавчого листа на прохання продавця від виконавчої служби, то це не є підставою для збільшення валових доходів на суму заборгованості. Підстави для збільшення продавцем валових доходів перелічено в

п.п. 12.1.2 Закону про податок на прибуток, а саме:

а) суд не задовольняє позов (заяву) продавця або задовольняє його частково чи не приймає позов (заяву) до провадження (розгляду) або задовольняє позов (заяву) покупця про визнання недійсними вимог щодо погашення цієї заборгованості або її частини;

б) сторони договору в

досудовому порядку досягають згоди щодо продовження строків погашення заборгованості або списання всієї суми заборгованості чи її частини (крім випадків укладення мирової угоди в межах процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, визначених законом);

в) продавець не отримав відповіді на претензію протягом строків, визначених законодавством, або отримав від покупця відповідь про визнання наданої претензії, але не одержує оплати (інших видів компенсацій в рахунок погашення заборгованості) протягом визначених у такій претензії строків і при цьому протягом наступних 90 днів не звертається до суду (господарського суду) із заявою про стягнення заборгованості або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна.

Жодна з перелічених підстав не підходить для цього випадку. Особливу увагу хочемо звернути на

абз. «б» п.п. 12.1.2 Закону про податок на прибуток , в якому йдеться про досудову згоду про продовження строків розрахунку. В описаному в запитанні випадку суд відбувся і прийняв рішення про стягнення всієї суми заборгованості з покупця, тобто про досудову домовленість не може бути й мови. Наявна просто затримка виконання рішення суду з боку покупця, а це не є підставою для продавця відображати валові доходи. Відповідно немає тут і підстав для нарахування і сплати продавцем пені, установленої в п.п. 12.1.2 Закону про податок на прибуток, за несвоєчасне погашення податкового зобов’язання.

Продавець збільшить валові доходи в тому звітному періоді, в якому надійде оплата від покупця. У декларації з податку на прибуток цю суму, на наш погляд, слід відобразити в рядку 01.6.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі