Теми статей
Обрати теми

Про використання відпустки для догляду за дитиною іншими родичами, які фактично доглядають її

Редакція БТ
Лист від 10.01.2008 р. № 1/13/116-08

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років —

як оформити її використання не матір’ю дитини

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 10.01.2008 р. № 1/13/116-08

«Про використання відпустки для догляду за дитиною іншими родичами, які фактично доглядають її»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці розглянув нюанси надання та оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та виплати за цей період відповідної допомоги.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпустку для догляду за дитиною може використовувати не лише її мати, а і батько дитини, бабуся, дідусь, інші родичі, які фактично доглядають дитину.

Згідно зі

ст. 20 Закону про відпустки підставою для надання відпустки «для догляду» іншим, крім матері, особам, є довідка з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати). У листі наголошено, що така довідка — обов’язкова умова надання відпустки «для догляду» іншим, крім матері, особам.

Розглянемо особливості виплати

допомоги по догляду за дитиною в цій ситуації.

Вихід матері дитини на роботу до закінчення відпустки «для догляду» є підставою для припинення виплати допомоги по догляду за дитиною. Причому на роботодавця покладено обов’язок

повідомити орган праці та соцзахисту за місцем проживання працівниці про припинення відпустки «для догляду» протягом 5 робочих днів з дня видання наказу про це. Далі особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною, для отримання допомоги по догляду за дитиною самостійно звертається до органу праці та соцзахисту населення. Для отримання допомоги вони, серед інших документів, подають довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу.

Таким чином, довідку доведеться подавати і роботодавцю для надання відпустки, і органам праці та соцзахисту для призначення допомоги

.

Такий порядок документального оформлення надання відпустки та допомоги дав підстави авторам

листа дійти таких висновків:

1)

жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У цьому випадку відпустка «для догляду» не переривається і відповідно допомога по догляду за дитиною продовжує виплачуватися. Тому інші особи не можуть піти у відпустку «для догляду» і одержувати допомогу ;

2)

інші родичі також не мають права на оформлення відпустки «для догляду», якщо мати дитини перебуває на лікуванні в медичному закладі. Причина полягає в тому, що в такій відпустці перебуває мати дитини;

3)

якщо батьки мають, наприклад, двох дітей віком до трьох років, то піти у відпустку «для догляду» одночасно і мати, і батько не можуть. Причина — знову-таки в документальному оформленні: роботодавець батька не має підстав надати йому відпустку, оскільки немає довідки з місця роботи матері.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі