Теми статей
Обрати теми

Про сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

Редакція БТ
Лист від 06.11.2007 р. № 27876/03

Внески до Пенсійного фонду:

відповіді на деякі запитання від столичного Пенсійного фонду

 

Лист Головного управління Пенсійного фонду України у м. Києві від 06.11.2007 р. № 27876/03

«Про сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

 

У

листі, що коментується, представники Головного управління Пенсійного фонду в м. Києві відповіли на деякі запитання, котрими найчастіше цікавляться страхувальники. Для зручності запитання та відповіді на них наведено в таблиці.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи нараховуються страхові внески на суми, сплачені страхувальником за

проживання в готелі директора-нерезидента?

Ні, внески ані «зверху», ані «знизу» до Пенсійного фонду з цих сум не справляються

, оскільки витрати на наймання житла під час відрядження не входять до складу фонду оплати праці згідно з п. 3.15 Інструкції № 5*

Чи нараховуються страхові внески на суми

наднормативних добових?

Ні

, оскільки добові (як у межах, так і понад установлені норми) не входять до фонду оплати праці відповідно до п. 3.15 Інструкції № 5

Чи несе

відповідальність страхувальник, якщо кошти на рахунок Пенсійного фонду зараховано банком на наступний день після настання граничного строку сплати?

Якщо кошти з рахунка страхувальника було списано банком не пізніше граничного строку, то страхувальник відповідальності не несе

. Відповідальність за несвоєчасне зарахування зазначених сум на рахунки органу Пенсійного фонду тут несе банк (пеня — 0,1 % несвоєчасно перерахованих сум і штраф — 10 % від таких сум)

Чи нараховуються страхові внески на зарплату нерезидента — громадянина Канади, який працює: — у штаті підприємства; — за сумісництвом?

Так, такі доходи обкладаються внесками до Пенсійного фонду і «зверху», і «знизу» на загальних підставах

. Це пояснюється тим, що іноземці (якщо інше не встановлено міжнародним договором, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України), які працюють в Україні на умовах трудового договору або на інших умовах, у тому числі й за цивільно-правовими договорами, є застрахованими особами згідно з частиною першою ст. 11 Закону № 1058

Чи включаються суми індексації пенсій до фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню Пенсійному фонду України підприємствами?

Так, суми індексації пенсій підлягають відшкодуванню на загальних підставах

Чи сплачуються страхові внески із сум компенсації за використання власного легкового автомобіля для виконання трудових функцій?

Ні, не сплачуються

, оскільки такі виплати згідно з п. 3.22 Інструкції № 5 не входять до фонду оплати праці

* Використані скорочення:

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

Закон № 1058 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

 

Також Пенсійний фонд звертає увагу, що до складу фонду оплати праці не входить матеріальна допомога разового характеру (

п. 3.31 Інструкції № 5), тому в наказі про призначення нецільової благодійної допомоги потрібно застерегти, що така допомога є разовою, а не систематичною.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі