Теми статей
Обрати теми

Працівниця має право перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років і взяти оплачувану навчальну відпустку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Працівниця має право перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років і взяти оплачувану навчальну відпустку

 

Працівниця нашого підприємства, яка вже два роки перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, отримала виклик на сесію з інституту, де вона навчається на заочному відділенні. Чи потрібно в такому разі оформляти їй навчальну відпустку? Якщо потрібно, то чи підлягає вона оплаті, і в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Перш за все визначимо, чи має працівниця право на навчальну відпустку в цій ситуації. Відповідно до

ч. 1 ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вузах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки різної тривалості залежно від рівня акредитації навчального закладу, форми навчання, а також залежно від причини, з якої надаються додаткові відпустки: настановні заняття, складання заліків та іспитів, на період підготовки і захисту дипломної роботи, в інших випадках, передбачених цим Законом*. Будучи у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, жінка залишається працівницею підприємства, а отже, при дотриманні всіх інших вимог (форма навчання, рівень акредитації вузу тощо) вона має право на оплачувану навчальну відпустку на загальних підставах.

* Докладніше див. статтю «Навчальна відпустка: порядок надання та облік» // «БТ», 2004, № 37.

Навчальна відпустка, як відомо, оплачується за рахунок коштів підприємства (фонду оплати праці) відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Розрахунковий період дорівнює останнім 12 календарних місяцям (з 1-го по 1-ше число). Нагадаємо, що згідно з абзацом шостим п. 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Це означає, що час перебування працівниці у відпустці по догляду за дитиною до трьох років не береться до розрахунку**.

** Що стосується відпустки по вагітності та пологам, яка передує відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то, на наш погляд, вона має включатися до розрахунку (це підтверджує і Мінпраці в листі від 22.06.2006 р. № 4201/0/14-06/13).

Зважаючи на це, може виникнути ситуація, за якої за останні 12 календарних місяців у працівниці не було заробітку. У цьому випадку при розрахунку середньої зарплати для оплати навчальної відпустки потрібно виходити з

останнього абзацу п. 4 Порядку № 100: в інших випадках, коли нарахування провадяться виходячи із середньої заробітної плати, якщо працівник не мав заробітку не з його вини, розрахунки здійснюються виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Отже, навчальну відпустку працівниці в такому разі буде оплачено виходячи з установленої їй тарифної ставки (посадового окладу).

Далі зауважимо, що додаткову відпустку у зв’язку з навчанням виділено до окремої категорії відпусток і вона не належить ні до щорічних, ні до соціальних відпусток, а відпустка для догляду за дитиною до трьох років є одним з видів соціальних відпусток. Як бачимо, це два різні види відпусток, і, оскільки прямо не встановлено іншого (як, наприклад, стосовно відпустки для догляду за дитиною до трьох років, що збігається з відпусткою по вагітності та пологах),

працівниця не може одночасно перебувати в тій і в іншій відпустці. У зв’язку з цим, якщо право на навчальну оплачувану відпустку виникає в період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, то вона може вибрати більш високооплачувану відпустку, якою є навчальна. Для цього їй необхідно перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років шляхом подання роботодавцю відповідної заяви. На підставі заяви керівник видає наказ про припинення відпустки для догляду за дитиною до трьох років і початок навчальної відпустки.

На період навчальної відпустки працівниці відпустку для догляду за дитиною до трьох років може бути надано іншому працюючому родичу (батькові, бабусі, дідусеві чи іншому родичу, який фактично доглядає дитину). Після закінчення навчальної відпустки мати дитини знову може оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років.

За час перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років застрахована особа одержує допомогу, яка частково компенсує втрату зарплати в цей період. Сьогодні допомогу для догляду за дитиною до трьох років призначають і виплачують органи праці та соціального захисту населення (соцзабези) за місцем проживання застрахованих осіб. Ураховуючи, що відпустка для догляду за дитиною до трьох років переривається на час перебування працівниці в навчальній відпустці, допомога за цей період їй виплачуватися не повинна. Для цього роботодавець протягом 5 днів з дня видання наказу про припинення відпустки для догляду за дитиною до трьох років (у зв’язку з виходом у навчальну відпустку) має повідомити про це соцзабез за місцем проживання працівниці.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі