Теми статей
Обрати теми

Приватні підприємці не подають розрахунок транспортного податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Приватні підприємці не подають розрахунок транспортного податку

 

Приватний підприємець придбав автомобіль для перевезення вантажів. У зв’язку з цим просимо надати роз’яснення, в які строки сплачувати податок з власників транспортних засобів: як юридичній особі чи як фізичній особі та чи потрібно подавати розрахунок податку з власників транспортних засобів?

 

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V (далі — Закон) платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби.

Відповідно до

ст. 6 Закону податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів самостійно обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників транспортних засобів провадиться за ставками, зазначеними у ст. 3 цього Закону.

За формою та порядком, установленими

наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373, юридичними особами на основі бухгалтерського звіту складається розрахунок суми податку, що подається за місцем свого перебування та за місцем постійного базування транспортних засобів до податкових органів у строки, визначені законом для річного звітного періоду.

Відповідно до

ст. 5 Закону юридичні особи податок з власників транспортних засобів сплачують щокварталу рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а фізичні особи — перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щороку або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд за наявності документів, що підтверджують сплату податку. Тобто власники транспортних засобів зобов’язані пред’явити органу, який здійснює реєстрацію, перереєстрацію або технічний огляд транспортного засобу, квитанцію чи платіжне доручення про сплату податку в повній сумі. За відсутності документів про сплату податку реєстрація, перереєстрація і технічний огляд транспортних засобів не проводяться.

Таким чином, ураховуючи вищезазначене, якщо транспортний засіб придбано фізичною особою — приватним підприємцем, то вона сплачує податок з власників транспортних засобів перед реєстрацією і відповідно до вимог

ст. 6 Закону не повинна подавати розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

 

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі