Теми статей
Обрати теми

Для виконання «інвалідного» нормативу місце роботи інвалідів — філія або головне підприємство — значення не має

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Для виконання «інвалідного» нормативу місце роботи інвалідів — філія чи головне підприємство — значення не має

 

Чи потрібно наймати до штату філії інвалідів або достатньо прийняти інвалідів до штату головного підприємства, виходячи з чисельності працівників по всьому підприємству, включаючи філію?

(м. Артемівськ)

 

Згідно зі

ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII (далі — Закон про захист інвалідів) для підприємств, установ та організацій, у тому числі для підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4 % від середньооблікової кількості штатних працівників за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця для інваліда.

Зауважимо, що

середньооблікова кількість штатних працівників за рік розраховується згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція), тобто на підставі щоденних даних (включаючи вихідні, святкові та неробочі дні про облікову кількість штатних працівників по всьому підприємству (п.п. 3.2.1 і п.п. 3.2.3 Інструкції).

Реєстрація.

Відповідно до пп. 2 і 3 Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, які використовують найману працю, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70, роботодавці реєструються у відділеннях Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичні та фізичні особи — підприємці. При цьому роботодавці, які мають відокремлені підрозділи, разом із заявою про реєстрацію, копіями свідоцтва про реєстрацію та довідки подають (надсилають) відомості про такі підрозділи за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Звітність.

Нагадаємо, що Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (далі — звіт, форму затверджено наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42) роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані. При цьому роботодавець, який має відокремлені структурні підрозділи, подає звіт, підготовлений з урахуванням цих підрозділів, тобто складається зведений звіт (п. 3 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70). Крім того, такі підприємства разом зі Звітом подають Перелік підприємств, що входять до їх складу (за формою, наведеною в додатку до наказу Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42).

Санкції.

Відповідно до п. 2 Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70, роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій до відділень Фонду за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців.

З викладеного випливає, що тільки юридичні особи або фізичні особи — підприємці можуть реєструватися у Фонді, подавати

Звіт і сплачувати адміністративно-господарські санкції до Фонду. Що стосується філії, то законодавчо не визначено обов’язковість і порядок реєстрації, подання звіту і сплати штрафів такими філіями до Фонду. Це підтверджує і Фонд соцзахисту інвалідів у листі від 03.05.2007 р. № 1/5-393*.

* Див. коментар у «БТ», 2007, № 31, с. 10.

Доходимо висновку

: не має значення, як буде розподілено кількість робочих місць для інвалідів між головним підприємством та його філіями (пропорційно чисельності таких філій у загальній чисельності штатних працівників на рік або ні), головне, щоб дотримувався норматив у цілому по підприємству. При цьому слід ураховувати, що норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів вважається дотриманим тільки за умови, що інвалідів працевлаштовано за основним місцем роботи (частина 5 ст. 19 Закону про захист інвалідів).

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі