Теми статей
Обрати теми

Чек, виписаний приватним підприємцем уручну, дійсний за наявності в ньому всіх обов’язкових реквізитів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Чек, виписаний приватним підприємцем уручну, дійсний за наявності в ньому всіх обов'язкових реквізитів

 

Підприємство часто здійснює закупівлі на ринку в підприємців, які є платниками єдиного чи фіксованого податку. Приватний підприємець на ринку як документ, що підтверджує придбання в нього товару, видав товарний чек зі штампом «оплачено» та своїм кутовим штампом, заповнений уручну. Номер товарного чека проставлено вручну. Чи є такий документ підставою для віднесення підприємством господарських витрат до валових витрат? Якщо цей документ дійсний, чи повинні ми вимагати ще якісь документи від підприємця?

(м. Київ)

 

Запитання виникло у зв’язку з тим, що згідно з

абзацом четвертим п.п. 5.3.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР до валових витрат можна включити лише документально підтверджені витрати. Крім того, оскільки товар на ринку придбавається за готівкові кошти, для підтвердження витрачених підзвітних коштів необхідний документ, що підтверджує оплату підприємством купленого товару.

Згідно з

пп. 5 і 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) підприємці, які є платниками єдиного чи фіксованого податку, звільняються від застосування РРО, РК та ведення КОРО, якщо вони не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив). Але це не означає, що вони взагалі не видають жодних документів. У самому Законі про РРО (п. 15 ст. 3) передбачено, що на вимогу покупця товарів (послуг) продавець зобов’язаний видати йому чек, накладну чи інший документ, який підтверджує передачу права власності на товар*.

* Зверніть увагу, що згідно з п. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII при продажу товару

продавець зобов’язаний видати споживачу розрахунковий документ установленої форми, що підтверджує факт купівлі, із зазначенням дати продажу.

ДПАУ в

листі від 30.12.2005 р. № 13365/6/23-8019 вважає за правомірне використання цією категорією підприємців товарного чека для оформлення розрахункових операцій. Причому, як справедливо зауважила ДПАУ в цьому листі, на сьогодні форму і зміст товарного чека законодавчо не встановлено. Тому податкове відомство рекомендує складати товарний чек у довільній формі.

Виходячи з того, що товарний чек належить до розрахункових документів, він має містити назву «Товарний чек» і реквізити, властиві касовому чеку*, крім зазначення в ньому фіскального номера та напису «Фіскальний чек».

* Перелік обов’язкових реквізитів касового чека наведено в п. 3.2 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 (далі — Положення № 614).

На нашу думку, при складанні товарного чека для надання йому статусу «повноцінного» первинного документа, що вкрай важливо для покупців — платників податку на прибуток, слід його доповнити іншими обов’язковими реквізитами, передбаченими

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік).

Наведемо

перелік обов’язкових реквізитів, які має містити первинний документ «Товарний чек», з урахуванням рекомендованих ДПАУ реквізитів з п. 3.2 Положення № 614 і перелічених у ст. 9 Закону про бухоблік:

— назва документа —

«Товарний чек»;

— порядковий номер товарного чека;

— дата і місце складання;

— найменування господарської одиниці (продавця, наприклад, ФОП Кох Іван Іванович);

— адреса господарської одиниці (продавця);

— ідентифікаційний номер за ДРФО;

— індивідуальний податковий номер платника ПДВ (для платників ПДВ; можна також зазначити ще номер свідоцтва платника ПДВ);

— зміст і обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції: найменування товару (робіт, послуг), одиниця виміру (шт., кг тощо); вартість одиниці товару, загальна вартість проданого товару;

— розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ щодо всіх зазначених у чеку товарів (для платників ПДВ);

— форма оплати і сума коштів, отриманих в оплату за цим товарним чеком (у нашому випадку — оплата готівкою), можна у вигляді штампа «Оплачено»;

— посадова особа, відповідальна за здійснення господарської операції, та її особистий підпис (товарний чек може складатися як самим підприємцем, так і уповноваженим на це найманим працівником підприємця);

— печатка ФОП (якщо вона є);

— статус платника: ФОП — платник єдиного податку чи фіксованого податку, із зазначенням реквізитів свідоцтва про сплату єдиного податку або фіксованого патенту.

Ураховуючи викладене, товарний чек зі штампом «Оплачено» та номером документа, проставленим уручну, за наявності інших зазначених реквізитів цілком «вписується» у вимоги ДПАУ до порядку складання цього документа.

Такий товарний чек буде підставою для підтвердження підзвітною особою витрачених готівкових коштів і складання нею

Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. У бухгалтерському обліку на його підставі здійснюють записи про придбані та прийняті товарно-матеріальні цінності.

Тепер розглянемо, які ще документи можна вимагати від підприємця при купівлі в нього товару (робіт, послуг).

Що стосується підтвердження статусу підприємця — платника єдиного податку або підприємця — платника фіксованого податку копією свідоцтва про сплату єдиного податку чи фіксованого патенту, то, на нашу думку, робити це не обов’язково (тим більше, якщо ці реквізити буде зазначено в самому чеку). Але ДПАУ з цього питання займає протилежну позицію. Докладніше про це ви можете прочитати у статті

«Якщо працюємо з підприємцем» // «БТ», 2007, № 16, с. 42.

Отже, якщо

приватний підприємець на ринку виписав вам товарний чек уручну і на ньому проставлено штамп «Оплачено», то такий товарний чек вважається дійсним, але за умови наявності в ньому всіх обов’язкових реквізитів, властивих первинному документу.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі