Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Положення про порядок видачі висновків про продовження термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями

Редакція БТ
Наказ від 18.01.2008 р. № 15

Продовження термінів розрахунків у ЗЕД:

як розглядатимуть документи для видачі Висновку

 

Наказ Міністерства економіки України від 18.01.2008 р. № 15

«Про затвердження Положення про порядок видачі висновків про продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями»

 

Нагадаємо, що оновлений

Закон про ЗЕД-розрахунки* передбачає можливість продовження загального строку розрахунку за ЗЕД-операціями (тепер він становить 180 днів) при виконанні операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення. Для цього необхідно отримати висновок центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики (далі — Висновок).

* Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР з урахуванням змін, унесених Законом України від 31.05.2007 р. № 1108-V.

Зовсім недавно ми повідомляли вас, які документи потрібні для отримання такого Висновку. Ідеться про

Порядок продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, затверджений постановою КМУ від 29.12.2007 р. № 1409* (далі — Порядок № 1409). Перелік цих документів наведено в п. 4 Порядку № 1409.

* Див. ком. «БТ», 2008, № 3, с. 4.

Положення

, що коментується, визначає порядок розгляду Мінекономіки документів, що подаються для отримання Висновку, а також підстави для відмови в його видачі.

Згідно з цим

Положенням повний перелік документів подавати не обов’язково, якщо:

резидент звертається за Висновком щодо чергового платежу (поставки товарів, виконання робіт, надання послуг) за зовнішньоекономічним договором (контрактом), щодо якого раніше вже видавалися висновки. У цьому випадку до Мінекономіки подають лише документи стосовно цього платежу;

— продовжуються строки розрахунків

за зовнішньоекономічними операціями, установлені в раніше виданому Висновку. У такій ситуації резидент подає відповідне обґрунтування необхідності такого продовження і підтверджуючі документи. При цьому у Висновку після інформації про суму і строк, на який продовжено строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, зазначаються дата і порядковий номер раніше виданого Висновку, сума і строк, на який продовжувались розрахунки.

Датою подання зазначених документів вважається дата їх реєстрації в Мінекономіки.

Подані документи розглядаються відділом контролю за зовнішньоекономічною діяльністю за участі відділу правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності, а за потреби — за участі інших структурних підрозділів Мінекономіки.

Строк розгляду цих документів кожним структурним підрозділом Мінекономіки не повинен перевищувати одного робочого дня. Нагадаємо, що згідно з Порядком № 1409 загальний строк розгляду поданих резидентом документів становить 10 робочих днів. Після цього Мінекономіки видає Висновок або письмово повідомляє про відмову в його видачі із зазначенням причини відмови.

Висновок видається за формою, затвердженою

наказом, що коментується, представнику резидента у спеціально призначеному приміщенні за умови надання оригіналу відповідним чином оформленої довіреності на його отримання і документа, що посвідчує особу.

Копія Висновку протягом 5 днів з дати його видачі Мінекономіки надсилається до НБУ і ДПАУ.

У разі виявлення недостовірної інформації в документах, на підставі яких було видано Висновок, Мінекономіки приймає рішення про його скасування з дати видачі. Про це письмово із зазначенням підстави скасування повідомляються резидент, НБУ і ДПАУ.

Положення

, що коментується, набуло чинності 20 лютого 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі