Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до деяких наказів

Редакція БТ
Наказ від 25.01.2008 р. № 21

Унесено доповнення та уточнення

до документів щодо торговельної діяльності

 

Наказ Міністерства економіки України від 25.01.2008 р. № 21

«Про внесення змін до деяких наказів»

 

Наказом

, що коментується, унесено зміни до правил та інструкцій стосовно здійснення торговельної діяльності.

По-перше, усі документи погодили із

Законом України «Про захист прав споживачів» від 01.12.2005 р. № 3161-IV. Зокрема, уточнили, що такі документи розроблено відповідно і до цього Закону, і вказали на необхідність дотримання його норм.

По-друге, у документах, де використовувався термін «заклади громадського харчування», його замінили терміном «заклади ресторанного господарства».

Тепер розглянемо деякі зміни, що можуть бути цікавими.

1.

Правила комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом МЗЕЗторгу України від 13.03.95 р. № 37.

Передбачили, що на комісію нові товари мають брати лише за наявності документів, що засвідчують їх якість, безпеку і відповідність технічним вимогам, якщо це передбачено технічним регламентом.

Нагадали, що продавець повинен мати «Куточок покупця», в якому розміщуються інформація про продавця, Книга відгуків і пропозицій, адреси та номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів (докладніше див.

«Як організувати Куточок покупця при торгівлі продуктами харчування та непродовольчими товарами» // «БТ», 2008, № 6, с. 34).

Розділ 7 Правил

стосовно обкладення операцій ПДВ виклали стисло, відзначивши, що операції оподатковуються відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

2.

Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 р. № 369.

Передбачили, що заборону на торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами поширили і на:

— приміщення спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту чи спортивними товарами, а також на відповідні відділи (секції) універсальних торговельних організацій;

— поштучний продаж (для тютюнових виробів, крім сигар);

— продаж з торговельних автоматів;

— інші місця, визначені органами місцевого самоврядування.

Підкоригували пункт, пов’язаний з оформленням місця продажу при виїзній торгівлі, а також продажу товарів з використанням інших нестаціонарних засобів. У цьому випадку на робочому місці продавця встановлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, а також відомостей про суб’єкта господарювання, який організував торгівлю. Для юридичної особи — це найменування, місцезнаходження і номери телефону, для підприємця — це прізвище, ім’я та по батькові, номер свідоцтва про держреєстрацію та найменування органу, що здійснив реєстрацію. Усі відомості мають оформлятися відповідно до законодавства про мови.

3.

Інструкція про порядок позначення роздрібних цін на товарах народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та в закладах ресторанного господарства, затверджена наказом МЗЕЗторгу України від 04.01.97 р. № 2.

Уточнили, що в закладах ресторанного господарства в

меню зазначається перелік страв, кулінарних, борошняних кондитерських, булочних виробів та напоїв власного виробництва, вихід і ціна однієї порції. У прейскуранті зазначається перелік алкогольних та безалкогольних напоїв, пива, тютюнових, кондитерських виробів та інших купованих товарів, маса, об’єм та ціна на відповідну одиницю продукту, крім того, для алкогольних напоїв — ємність пляшки, ціна за пляшку, за 50 і 100 мл. На підприємствах з обслуговуванням офіціантами у бланках рахунків має бути передбачено графи для зазначення найменувань страв, кількості порцій, ціни за порцію та підсумкової суми відпущеної продукції.

Передбачили, що в закладах ресторанного господарства меню та прейскурант має бути підписано керівником, бухгалтером (калькулятором) та матеріально відповідальною особою (завідувачем виробництва, бригадиром, буфетником, барменом тощо) і скріплено печаткою суб’єкта господарювання.

4.

Інструкція про порядок оформлення суб’єктами господарювання операцій при здійсненні комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджена наказом МЗЕЗторгу України від  08.07.97 р. № 343.

5.

Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби в закладах ресторанного господарства, затверджений наказом Мінекономіки від 25.09.2000 р. № 210.

У цих двох документах просто вилучили застарілі норми.

6.

Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, затверджені наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.97 р. № 344.

Вилучили норму, згідно з якою у спеціалізованих магазинах можна було організовувати продаж супутніх господарських товарів — картоплечисток, соковарок, соковижималок тощо.

7.

Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки від 11.07.2003 р. № 185.

Уточнили, що до продажу не допускаються фасовані вітчизняні та імпортні харчові продукти, етикетка яких не відповідає вимогам

законів України «Про безпеку та якість харчових продуктів» і «Про захист прав споживачів» і відповідним нормативним документам та/або технічним регламентам на продукцію.

Етикетку нефасованихарчових продуктів має бути оформлено українською мовою в порядку, установленому нормативними документами та/або технічними регламентами для певнихарчових продуктів.

8.

Правила роздрібної торгівлі транспортними засобами та номерними агрегатами, затверджені наказом Мінекономіки від 31.07.2002 р. № 228.

Уточнили, що розрахунки можуть здійснюватися як готівкою, так і за допомогою платіжної картки. При цьому розрахунковий документ має видаватися в будь-якому випадку.

Нагадали, що продавець повинен мати «Куточок покупця», в якому розміщуються інформація про продавця, Книга відгуків та пропозицій, адреси та номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів.

Зазначили, що може вимагати споживач в разі виявлення протягом установленого гарантійного терміну недоліків або істотних недоліків у транспортному засобі або в номерному агрегаті.

Як бачимо, зміни переважно мають косметичний характер і пов’язані з приведенням зазначених документів у відповідність до чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі